Avrupa Birliği’nin kuruluş yıldönümü dolayısıyla dün Lefkoşa Dereboyu’nda ilk kez “Sokak Festivali” düzenlendi.
9 Mayıs Avrupa Birliği Günü nedeniyle planlanan etkinlik, hava koşullarının müsait olmaması nedeniyle ertelenmişti. Dereboyu’nda kurulan standlarda Avrupa Birliği’nin finanse ettiği kültürel miras, altyapı, su şebekesi, özel sektör, kırsal kesim projeleri hakkında bilgi verildi.
Karma konserin yer aldığı festivalde Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Orkestrası, Çocuk Korosu, LTB Orkestrası, “Gençler Avrupa’yı tartışıyor” konulu toplantı ve çocuklara yönelik “Avrupa Birliği sizin için ne ifade ediyor?” konulu resim yarışması ödül töreni yer aldı.
Etkinliğe Dışişleri Bakanı Özdil Nami de katıldı.
Markopouliotis: Kıbrıs sorunu çözüm bulmalı
Güney Kıbrıs’taki Avrupa Komisyonu Temsilciliği Başkanı Yorgos Markopouliotis konuşmasında, Avrupa Birliği’nin temelinin, İkinci Dünya Savaşı’ndan 5 yıl sonra maden, kömür ve çelik üretiminde Almanya ve Fransa arasında imzalanan uluslararası bir antlaşma ile atıldığına ve ortaklığın bugünlere başarı ile ulaştığına işaret ederek, bunun; “güven, uzlaşı ve işbirliği” sayesinde başarıldığını belirtti.
28 ülkenin barış içerisinde yaşamasının Avrupa Birliği projesinin en büyük başarısı olduğunu, eski düşmanların işbirliğinin iyi incelenmesi gerektiğini ifade eden Markopouliotis, “Geçmiş geride bırakılabildiği takdirde nelerin kazanabileceğinin bir örneğidir bu. AB Günü’nde Avrupa Birliği’nin çekirdek değerleri olan barış ve birlik kutlanmaktadır. Bu, Kıbrıs için de geçerli olmalıdır. Mevcut durum kabul edilebilir değildir ve Kıbrıs sorununa çözüm bulunmalıdır, adayı yeniden birleştirecek, adanın tümünün yararına olacak bir antlaşma” dedi.
Viezzer: Umutlu olmak için gerekçemiz var
AB Program Destek Ofisi Proje sorumlusu Alessandra Viezzer de, Avrupa Birliği’nin Kıbrıslı Türklere yönelik destek programının 2006’da Kıbrıslı Türklerin ekonomik gelişimine yardımcı olma maksadıyla hayata geçirildiğini anlattı.
AB’nin Burs Programı sayesinde 700 üzerinde öğrenci ve öğretmenin AB’de 1 yıl eğitim alma olanağı bulduğunu kaydeden Viezzer, 2014’de de 100 öğrenci ve öğretmenin daha bu imkandan yararlanabileceğini açıkladı.
AB Yardım Programı’nın Kıbrıslı Türklere “yardımcı olmaya” devam edeceğine inandıklarını kaydeden Viezzer, “İki toplum ve iki toplum lideri çözüm istemesi halinde Kıbrıs sorununa da çözüm bulunması mümkün. Bu kez iki liderin de çözüm istediğini görebiliyoruz. Bu nedenle umutlu olmak için gerekçemiz var” dedi.
Bugünün geçlerinin geleceğin liderleri olacağından Avrupa Birliği projelerine gençleri de dahil etmenin önemli olduğunu vurgulayan Viezzer, bu nedenle bu yılki kutlama etkinliklerinde gençliğe özel ilgi verdiklerini söyledi.
Nami: Bir ilk
Dışişleri Bakanı Özdil Nami ise, Avrupa Birliği kuruluşunun bir sokak festivali şeklinde kutlanmasının KKTC’de bir ilk olduğunu kaydetti.
Düzenlenen etkinlikle Avrupa Birliği’nin, “Kıbrıslı Türkler Avrupa’nın bir parçasıdır, Kıbrıslı Türkler Avrupalıdır. Avrupa tarafından unutulmadılar” mesajını net bir şekilde verdiğini kaydeden Nami, “Kıbrıslı Türkler de Avrupa Birliği’ne bir mesaj veriyor. Avrupa’nın bir parçası olan Kıbrıslı Türkler artık izolasyonlar altında kalmamalı. Avrupa’nın bir parçası olan Kıbrıslı Türkler AB’nin ayrılmaz bir parçası, daha entegre bir parçası olmalı. Bununla ilgili daha fazlasını istiyoruz çünkü bu bizim hakkımız” dedi.
Avrupa Birliği müktesebatı ile uyum çalışmaları çerçevesinde Meclis’ten 70’ten fazla yasa ve tüzüğü hayata geçirdiklerini ifade eden Nami, “Yasaları geçirmek projelerle desteklenmediği sürece bir anlam taşımaz. Onun için önümüzdeki dönemde hem proje hem yasa çalışmalarımız artarak devam edecek” diye konuştu.
Resim yarışması
Bu arada etkinlik çerçevesinde düzenlenen “Avrupa Birliği sizin için ne ifade ediyor?” konulu resim yarışmasında birinci gelen Sude Köknel, ikinci gelen Polen İlseven, üçüncü gelen Müslüm Özkarşıyakalı, dördüncü gelen Melisa Çatar ve beşinci gelen Mehmet Beyözdilek’e ödülleri verildi.(TAK)