Sözcü İgor Konaşenkov, ABD öncülüğündeki IŞİD’le mücadele koalisyonunun harekatı iki F-16 ve iki A-10 tipi askeri uçakla gerçekleştirdiğini ifade etti. Konaşenkov, rejime ait üssün saldırı öncesi terör örgütü IŞİD militanları tarafından çevrili olduğunu da savundu.
ABD yönetimi: Üzüntü duyduk
Obama yönetimi, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırısı sonucu 62 Suriye askerinin hayatını kaybetmesinden dolayı üzüntü duyduklarını açıkladı.
Amerikan medyasına yansıyan haberlerde Obama yönetimi adına konuşan üst düzey bir yetkili, ABD yönetiminin 62 Suriye rejimi askerinin "kasıtsız bir şekilde vurulması sonucu öldürülmesinden üzüntü ve pişmanlık duyduğunu" bildirdi.
Obama yönetiminden gelen açıklamadan saatler önce de ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Suriye'nin Deyr Ez-Zur kentinin güneyinde Esad rejimine ait bir askeri üssün vurulmasıyla ilgili yazılı açıklama yapmıştı.
Açıklamada, vurulan yerlerin IŞİD hedefi sanılarak vurulduğu kaydedilmiş ve Suriye rejimi unsurları olduğu bilinen bir hedefin vurulmayacağı ifade edilmişti.
BM Güvenlik Konseyi acil toplandı
BM Güvenlik Konseyi (BMGK) ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Suriye'de rejim askerlerini vurması üzerine Rusya'nın talebiyle acil olarak toplandı.
Konsey'de yaklaşık 1 saat süreyle kapalı gerçekleşen toplantının ardından ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin Suriye rejimi askerlerini vurduğu iddialarının incelendiğini belirterek, "Bu teyit edilirse bilinmesini isteriz ki niyetimiz rejim askerlerini vurmak değildi. Tabii ki can kayıpları dolayısıyla üzgünüz" dedi.
Rusya'nın BMGK'yı acil toplantıya çağırmasını eleştiren Power, "Rusya, BMGK'yı toplayarak ahlakçılıkla dolu bir oyun sergiliyor. Bu oyun Rusya'nın standartlarına göre bile eşsiz derecede şüpheci ve ikiyüzlü." değerlendirmesinde bulundu.
2011'den beri Suriye'de Esad rejiminin sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını, kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığını, kentleri kuşatıp insanları ölüme mahkum ettiğini vurgulayan Power, "Tüm bunlar yaşanırken Rusya bırakın cumartesi gecesi Konseyi acil toplantıya çağırmayı, tepki bile vermedi. Sorumluların hesap vermesi için BMGK'na getirilen tasarıları da bloke etti." diye konuştu.
Son bir yıldır Rusya'nın Esed rejimine katılarak sivilleri, hastaneleri, okulları ve altyapı tesislerini vurduğunu ancak hiç pişmanlık beyan etmediğini kaydeden Power, "Rusya, çatışmaların durdurulması anlaşmasında kendi üzerine düşeni yerine getirmedi. Esed rejimi saldırılarına devam ediyor. Anlaşmaya göre bunu durduracaktı." ifadelerini kullandı. Power, Rusya'nın "hokkabaz" taktiği de uyguladığını savunarak, Rusya'nın dikkati başka yöne çekerek rejimin suçlarını gözden kaçırdığını söyledi.
Churkin ABD'yi suçladı
Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin de ABD'yi Suriye'de çatışmaların durması anlaşmasını ihlal ederek Suriye rejimi unsurlarına saldırıp IŞİD'in hedeflerine destek vermekle suçladı.
"Washington'da yönetim Beyaz Saray'da mı yoksa Pentagon'da mı?" diye soran Churkin, ABD tarafından farklı açıklamalar geldiğini kaydetti. Suriye rejiminin insani yardım için gerekli izinleri verdiğini de ifade eden Churkin, "Suriye'de ilk yardım konvoyunun yarın sabah yola çıkmasını bekliyoruz." dedi.
Churkin, gazetecilerin "ABD ile Rusya arasında Suriye anlaşması bozuldu mu?" sorusuna "Bu, şu anda büyük bir soru işareti. ABD'nin bizi ve tüm kamuoyunu Suriye'de siyasi çözüm istediğine ikna etmesini umuyorum." yanıtını verdi.
Power'ın BM Genel Kurulu'ndaki toplantıya geç geldiğini ve kendisini dinlemediğini anlatan Churkin, bu nedenle Power konuşurken de kendisinin salonu terk ettiğini söyledi. Churkin, Power'ı demogoji yaparak puan toplamaya çalışmakla da suçladı.
(CNNTÜRK)