8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle, bir araya gelen 15 sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcisinin oluşturduğu 8 Mart Organizasyon Komitesi “adalet, eşitlik, özgürlük ve demokrasi” taleplerini dile getirmek için Cumhuriyet Meclisi yanında toplanarak, Dereboyu’na yürüdü.
Ellerinde, “mutfaktan sokağa, cennet anaların, analar erkeklerin ayakları altındadır”, “görünmeyen emek sesini yükselt”, “külkedisi değil ev emekçisi”, “feminizm herkes içindir”, “bırak evi b.. götürsün” yazılı pankartlarla biraraya gelen 15 sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcisi “Tayyip Ellerini Bedenimden Çek” sloganıyla yürüdü.
Yürüyüş öncesinde, Baraka Kültür Merkezi, BKP Kadın Meclisi, CTP-BG Kadın Örgütü, DAÜ BİR-SEN, Feminist Atölye, Kıbrıs Pir Sultan Abdal Derneği, KTAMS, KTOEÖS, KTÖS, Kuir Kıbrıs Derneği, POST Araştırma Enstitüsü, Sosyal Riskleri Önleme Vakfı, TDP Kadın Örgütü, YKP-FEM ve Yurtsever Kadınlar Birliği’nden oluşan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Organizasyon Komitesi adına ortak açıklamayı Feminist Atölye aktivisti Tezel Nizam okudu.
Nizam, bir süredir dünyanın çeşitli yerlerinde uygulamada olan neoliberal politikaların, başta kadınlar olmak üzere, çocuk, göçmen, azınlık engelli ve benzeri sosyal grubun daha çok yoksullaşmasına, sömürülmesine ve ötekileştirilmesine neden olduğunu söyleyerek, “Bir süredir Kıbrıs’a da kalkınma ve çağdaşlaşma adı altında TC'den dayatılan ve emekçilerin haklarının budanması, kurumlarımızın yeşil sermayeye peşkeş çekilmesi, ekolojik sistemimizin mehvedilmesi ve insanların yoksullaştırılmasına hizmet etmekten başka bir işe yaramayan neoliberal paketlerin yarattığı yıkıma karşı ses veriyoruz” dedi.
“MÜCADELEYE DEVAM”
Neoliberal politikalar sonucunda ortaya çıkan olumsuz durumların kadın emeği ve bedeni üzerinde yarattığı yıkımı görerek isyan ettiklerini belirten Nizam, tüm kadınların insanca çalışma koşullarına ve adil ücret uygulamalarına kavuşmaları için mücadelelerini sürdüreceklerini kaydetti.
Nizam, bu mücadeleyi verirken, kadınların ekonomik haklarının sadece “eşit işe eşit ücret” ilkesinden ibaret olmadığını söylemeye ve kadın görevi olarak ezberlenmiş bakım hizmetlerini ücretsiz verecek kreş ve yaşlı bakım evlerinin açılması taleplerini dile getirmeye devam edeceklerini söyledi.
Nizam, “Kadına yönelik şiddetin, ırkının, dilinin, dininin veya milliyetinin olmadığı gerçeğinden hareketle, ülkemizde devlet eliyle yürütülen seks köleliğinin son bulması için başlattığımız mücadeleyi de kararlı şekilde devam ettireceğiz” diye konuştu.
Nizam, Kıbrıs sorununun, “Kalıcı ve adil bir çözüme kavuşturacak olan zihniyetin milliyetçi, militarist ve ırkçı yapılardan değil, tüm toplumsal kesimlerin hak ve özgürlüklerine alan açacak çok kültürlü ve farklılığı tahammülü şiar edinmiş bir dünya bakışından geleceğini” düşündüklerini kaydetti.
Nizam, Kıbrıs sorununun çözümü için mücadeleye devam ederek, inşa edilecek barış sürecinin sadece Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum halklarının değil, ülkede yaşayan göçmenlerin ve azınlıkların da çıkarlarını gözetmesi gerektiğini düşündüklerini söyledi.
(TAK)
YÜRÜYÜŞ FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLA