Adaleti kısıtlı tutamazsınız

“ADALETİ, MAHKEME BİNALARININ ÇATISI ALTINDA, DUVARLARIYLA KISITLI TUTAMAZSINIZ... ADALETİ, HAYATIN HER ALANINA YAYMAK LAZIM”


Yüksek Mahkeme Başkanı Nevvar Nolan, hem ceza, hem de hukuk dava sayısının her geçen yıl arttığını belirterek, bu durumun ciddi şekilde sorgulanması ve gerekenin yapılmasının şart olduğunu söyledi.
Davaların çoğunun alacak-verecek ve banka davası olduğuna işaret eden Nolan, “Bu kadar çok banka davası olursa, yükümlülüklerimizi yerine getirmediğimiz anlamı ortaya çıkar. Kredi aldıysanız, ödemeniz gerekiyor. Demek ki ayağımızı yorganımıza göre uzatmıyoruz” dedi.
Nolan, belli suçlara verilen cezaların daha ağır olması gerektiğini ancak suç işlemenin sadece cezayla önlenemeyeceğini, caydırıcı tedbirler de almak gerektiğini belirterek, polis örgütüne de görev düştüğünü söyledi.
Hukukta “aşırı sürat” yapılmaması gerektiğini ancak “kaplumbağa hızının” da normal olmadığını belirten Nolan, mevcut yargıç ve dava sayısı düşünüldüğünde, KKTC’deki davaların sonuçlanma sürecinin tatmin edici olduğunu kaydetti.
Nevvar Nolan, “ülkede adalet kalmadı” söylemleriyle ilgili olarak da “Adaleti mahkeme binalarının çatısı altında ya da mahkeme duvarlarıyla kısıtlı tutamazsınız. Adalet her ortamda olmalı. Adaleti yaşamın her alanına yaymak lazım” dedi.
Yüksek Mahkeme Başkanı Nevvar Nolan bugün mahkemelerde düzenlediği basın toplantısında mahkemelerin 2012 Faaliyet Raporu’nu açıklayıp, değerlendirmelerde bulundu.


“YARGIÇ SAYISIYLA KIYASLANDIĞINDA, KÜÇÜMSENMEYECEK RAKAMLAR
Nevvar Nolan, KKTC’de bugün Yüksek Mahkeme’de görev yapan 8 yargıç da dahil olmak üzere toplam 35 yargıcın görev yaptığını söyledi.
2012’de Yüksek Mahkeme’de 655 davanın dosyalandığını, bunların 456 tanesinin sonuçlandığını, 881 tanesinin ise karar için beklediğini kaydeden Nolan, yargıç sayısıyla kıyaslandığında bu rakamın hiç de küçümsenmeyeceğini belirtti.
Nevvar Nolan, Ağır Ceza Mahkemeleri’nin 2012’de 548 davadan 394 tanesini neticelendirdiğini, 91 tanesini ise bir sonraki yıla bıraktığını söyledi. Ağır Ceza Mahkemeleri’nde 2010’da 430, 2011’de 484 davanın dosyalandığını kaydeden Nolan, dava sayısının 2012’de, 2011’e kıyasla yüzde 13.22, 2010’a kıyasla yüzde 27.44 arttığını ifade etti.


“803 BOŞANMA”
Nolan, Kaza Mahkemelerinde dosyalanan hukuk davası sayısının, 17 bin 539 davanın dosyalandığı 2011’e göre 2012’de yüzde 16.68 arttığını ve 20 bin 465’e yükseldiğini söyledi. Bu dosyaların sadece 20 bin 68 tanesinin neticelendirdiğini kaydeden Nolan, bin 430 davanın ise askıda olduğunu belirtti.
Kaza Mahkemelerinde ise 2012’de 46 bin 915 ceza davasının dosya edildiğini ve bunların 36 bin 31 tanesinin neticelendirildiğini kaydeden Nolan, 2012’de dosyalanan ceza davası sayısının, 2011’e kıyasla yüzde 39.42, 2010’a göre ise yüzde 73.35 artış olduğunu söyledi.
Nevvar Nolan, Aile Mahkemelerinin de 2012’de bin 361 dava dosyaladığını ve bunların bin 418 tanesinin neticelendirildiğini, 343 tanesinin de askıda bulunduğunu söyledi. Nolan, 2012’de 803 boşanma gerçekleştiğini kaydetti.


“ARTIŞ DİKKATE ALINMALI, SORGULANMALI”
Yüksek Mahkeme Başkanı Nolan, Kaza Mahkemeleri’ndeki gerek hukuk, gerekse ceza davalarındaki artışın dikkate alınması gerektiğini belirtti.
Nolan, “Niye bu kadar çok hukuk davası dosyalanıyor. Ciddi şekilde sorgulanmalı çünkü bu ramaklar, bizim ülkemiz için yüksek” dedi.  Nevvar Nolan, şöyle devam etti:
“Herkesin beklentisi var. Dava açar ve davasının erken bir zamanda sonuçlanmasını ister ancak bu erken süreç görecelidir. Hukukta aşırı sürat yapılmaması gerekir. Bunu derken, davaların kaplumbağa hızıyla devam etmesi normaldir. Bunu derken davaların kaplumbağa hızıyla devam etmesi normaldir anlamı çıkmasın. Mevcut yargıç ve dava sayısı düşünüldüğünde, davaların sonuçlanma sürecinin tatmin edici olduğunu söyleyebiliriz. Bundan, bu durumdan memnunuz anlamı çıkmamalı. Davaların daha erken sonuçlanması için çaba harcamalıyız.”
Nolan, yargıç sayısı artırılarak bir mesafe kat edilebileceğini ancak yargıç sayısı 10’a dahi katlansa, bu kadar çok davayla arzu edildiği gibi kısa sürede başa çıkmanın mümkün olmadığını söyledi. Niçin bu kadar çok dava başvurusu yapıldığının anlaşılması gerektiğini kaydeden Nolan, “Bu sadece yargıç ve avukatla çözülebilecek bir sorun değil. Tüm kesimlerin bu konuda bir çalışma yapması lazım” diye konuştu.


“DAVALARIN ÇOĞU ALACAK-VERECEK”
Yüksek Mahkeme Başkanı Nevvar Nolan, hukuk davalarının çoğunun alacak- verecek ve banka davası olduğuna işaret ederek, “Demek ki ayağımızı yorganımıza göre uzatmamız lazım” dedi.
Mahkeme önüne gelen bazı davalarda, vicdanları rahatsız eden yüksek faiz oranlarına rastladıklarını kaydeden Nolan, kredilerin, yıllar geçtikçe ödenemeyecek hale geldiğini söyledi. Nolan, “Geçen yıldan bu yana değişen tek şey, bu konuda mecliste bir ad-hoc komite oluşturulmasıdır ancak faizle ilgili herhangi bir düzenleme meclisten geçmedi. Kısa zamanda bu komiteden verim alınmasını temenni ederim” dedi.
Nolan, şu şekilde devam etti:
“Bankalar hayır kurumu değildir. Bankalar kar amacı güden kurumlardır. Bankalardan kredi alan, geri ödeme yükümlülüğü olduğunu bilmeli. Bunu dengeleyebilmek lazım. Ne bankayı hayır kurumu olarak düşünmeli, ne de vatandaşı banka faizleri altında ezdirmemek lazım... Geç kalındı ancak en azından geleceği kurtaralım.”


“CEZALAR DAHA AĞIR OLMALI”
Yüksek Mahkeme Başkanı Nolan, ceza davalarındaki artışın da belli suçlara verilen cezaların bundan sonra daha ağır olması gereğine vurgu yaptığını söyledi. Cezanın caydırıcı özelliğinin açıkça görülmesi gerektiğini kaydeden Nolan, “Eğer her geçen gün işlenen suçta artış olursa, kamu çıkarı ağırlıklı olarak ona el atılmasını gerektirir. Cezalar caydırıcı özellik göstermezse, böyle bir durumda mahkemelerin  cezaları artırması lazım” dedi.
Sadece cezaları artırarak suç işlenmesinin önlenemeyeceğini dile getiren Nolan, herkesin kendine düşeni yapması gerektiğini söyledi. Önemli olanın, suçun işlenmesini önlemek olduğuna işaret eden Nolan, önleyici tedbir alınmasının şart olduğunu belirtti.
Nolan, “Suç artıyorsa, bir yerde aksayan bir şey var demektir. Önleyici tedbir almak şart. Polis örgütüne görev düşer. Sadece polisin görev yapmasıyla da olmaz. Uzmanlarla bir araya gelip, niçin bu kadar suç işleniyor. Bunu incelemek zorundayız” diye konuştu.


“ADALETİ, MAHKEME BİNALARIYLA KISITLI TUTAMAZSINIZ”
Nevvar Nolan, basında sık sık yer alan “adalet yok” iddialarına da değinerek, yargının yanı sıra yasama ve yürütmenin de adil olması gerektiğini söyledi.
Nolan, “Adaleti siz mahkeme binalarının çatısı altında, duvarlarıyla kısıtlı tutamazsınız. Adalet her ortamda olmalı... Adaleti hayatın her alanına yaymak lazım” dedi.


MAHKEMELERİN SIKINTILARI
Yüksek Mahkeme Başkanı Nolan, mahkemelerin yıllardır çözümlenmeyen sorunlarının daha devam ettiğine işaret ederek, yargının da beklentilerinin karşılanması gerektiğini söyledi.
Yargının kendi için değil, ülke için bir şeyler istediğini kaydeden Nolan, öncelikle bina sorunlarının çözümlenmesi gerektiğini belirtti. Lefkoşa Polis Müdürlüğü eski binasının kendilerine 4 yıl önce tahsis edilmesine rağmen bir sonuç alamadıklarını söyleyen Nolan, İskele Kaza Mahkemesi’nin de bir an önce bitirilmesi gerektiğini söyledi. Nolan, Güzelyurt’a da bir adliye binasının şart olduğunu kaydetti.
Nevvar Nolan, “Personel sorunumuz var. Araç gereçlerimiz tatminkar değil. Yargıç odaları arzu edilenin çok altında, donanımları tatmin edici değil” dedi. Nolan, yargıçların büyük yük altında olduğunu ve bir inşaat işçisi kadar ağır çalıştığını kaydetti.


“AÇIK VE ŞEFFAFIZ”

Nevvar Nolan, mahkemelerin açık ve şeffaf olduğunu söyledi. Nolan, “Hiçbir konu karanlıkta değil. Kamudan gizlenmiyor. Mahkemeler tümüyle açıktır. Her konuda izahat vermeye açıktır. Hiçbir saklımız, gizlimiz yoktur” dedi.

Mahkemelerin bazı konularda sessiz kaldığı yönünde eleştiriler yapıldığını ancak yargıya düşmesi muhtemel konularda mahkemelerin sessiz kalmasının doğru olduğunu kaydeden Nolan, “Dava dosyalandıktan sonra mahkemenin görevi başlar. Ondan sonrası mahkemelerin sorumluluğundadır, ondan öncesi değil” şeklinde konuştu. (tak)

Haberler Haberleri