Meltem SONAY
70’li yıllarda inşa edilen ve günümüze kadar büyük oranda aynı kalan yasal ve idari yapılarının modernleştirilmesi ve yurttaşların ekonomik ve sosyal sorunlarına çözüm getirmek amacıyla, AB devletlerinin 60 yıl boyunca ortak akılla geliştirdikleri ‘AB müktesebatı’ zemin alınarak hazırlanan ‘Müktesebata Uyum Programı’ (MUP) güncellendi.
28 Ocak 2014 tarihinde taslak olarak kamuoyunun bilgisine sunulan program, 14 Şubat’a kadar ilgili kesimlerden gelen olan görüşlerin ardından, Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı.
50 adet yasa ve ikincil mevzuat yürürlükte
Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin, 2008 yılında hazırlanan Birinci Müktesebata Uyum Programı’nın 2009 yılında Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak 2009-2011 yıllarını kapsayacak şekilde yürürlüğe girdiğini anımsattı.
O tarihten günümüze kadar ise, 50 adet yasa ve ikincil mevzuat onaylanarak yürürlüğe girdi.
Hükümet’in ‘Önceliği’
CTP-BG- DP-UG Hükümeti Programı’nda, AB’ye yasal uyum ve kamu yönetiminin idari kapasitesinin artırılması yönünde sürdürülen çalışmaların, Müktesebata Uyum Programı çerçevesinde yürütülmesi ve Uyum Programı’nın yeniden güncellenecek ve içeriğindeki önemli ekonomik ve sosyal konuların, hükümet programında yer alan öncelikler ile daha iyi eşgüdüm sağlanacak şekilde yeniden takvimlendirilmesi bir ‘öncelik’ olarak yer almıştı.
“AB Uyum Yönetim Grubu” oluşturuldu
Erçin, Hükümet Programı’nda yer alan, AB uyum çalışmalarının etkin bir şekilde yürütülebilmesi ve izlenmesinin sağlanabilmesi amacıyla bakanlar seviyesinde bir “AB Uyum Yönetim Grubu”nun Eylül ayında hayata geçirildiğini anımsattı.
Stratejiler belirlendi
Aralık ayında Bakanlar Kurulu, “AB Müktesebatına Uyum Programı’nın AB Koordinasyon Merkezi’nin eş güdümünde Hükümet Programı’nda yer alan önceliklerle paralel bir şekilde güncellenmesi” kararı aldı.
Kazaların azaltılması, gıda güvenliği hedefler arasında
Müktesebatına Uyum Programı hedefleri arasında, yol güvenliği artırılarak trafik kazalarının azaltılması, gıda güvenliği tesis edilerek halk sağlığının gözetilmesi, kamu harcamalarına disiplin getirilerek devlet bütçesinin ekonomik kalkınmayı destekleyici şekilde kullanılması da var.
Hedefler arasında, özel sektörde çalışanların ve özellikle işçilerin haklarının garanti altına alınması ve daha birçok alanda halkın günlük ihtiyaçlarını ve karşılaştıkları sorunları giderici önlemler de yer alıyor.
Kamu Reformu şart
Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin, tüm bu önlemlerin gerçekleştirilmesinin, kamunun yeniden yapılandırılması ve etkin faaliyet gösterebilmesini amaçlayan kamu reformu ile desteklenerek mümkün olabileceğine işaret etti.