ADIM ADIM DEPOLAMA TESİSİ

Meltem SONAY PETROL TESİSİ’NE ‘REVİZE’ KILIFI Pekçok uzman, kurum ve kamuoyunun karşı çıktığı Petrol Depolama Tesisi’nin yapılabilmesi için hazırlanan plan revize edildi. ‘Depolanacak miktar’ daha küçük gösterilerek,

 

 

 

PETROL TESİSİ’NE
‘REVİZE’ KILIFI

Pekçok uzman, kurum ve kamuoyunun karşı çıktığı Petrol Depolama Tesisi’nin yapılabilmesi için hazırlanan plan revize edildi. ‘Depolanacak miktar’ daha küçük gösterilerek, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’nun “olumlu” çıkması hedefleniyor. Revize planla birlikte, Kalecik’e yapılacak Petrol Depolama Tesisi için hükümet geri adım atmıyor.

 

Petrol Depolama Tesisi’nde “geri adım” atmayan hükümet,  Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’na takılmamak için yeni bir plan hazırladı.
1 milyon 2 yüz bin metre küp hacmiyle planlanan depolama tesisi için, Hükümet’in de önerisi ile şirketin depolanacak miktarı küçük gösterme çabasında olduğu ileri sürüldü.

Hükümet’in tüm tepkilere karşın adım adım önünü açtığı depolama tesisinin projeleri de, Şehir Planlama Dairesi’nce çizildi.
Tüm tepkiler ve tehlikelere karşın 160 dönümü devletten kira, 16 ve 58 dönümlük arazilerin de şahıslardan alındığı proje için her şey hazır.

 

‘KARA DELİK’

Çevre örgütleri başta olmak üzere toplumun neredeyse tümünün karşı çıktığı depolama tesisi, Kuzey Kıbrıs için ‘Kara delik’ olarak nitelendiriliyor.

‘400 bin metre küp hacimli’ olarak revize edilen petrol dolum tesisinin, Bafra Sahili’ne zarar vereceği, olası en küçük bir patlamada ise Mehmetçik’e kadar yerleşim yerlerinin etkilenebileceği de belirtiliyor.

 

HÜKÜMET NE GEREKİRSE YAPTI

12 Ekim 2012 tarihinde gerekli işlemleri yapmak üzere daire müdürlerinden oluşan bir Enerji Depolama Komitesi kurulması yönünde karar üreten Bakanlar Kurulu, 31 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete’de de yayınlayarak yürürlüğe giren Akaryakıt Tüzüğü’ndeki değişiklikle de ‘kiralık’ arazide petrol dolum tesisi kurulmasının önünü açmıştı.

 

ADIM ADIM DEPOLAMA TESİSİ

Bir diğer kararla ‘kiralama yetkisini’ de Maliye Bakanlığı’na veren UBP Hükümeti, petrol depolama tesisi için gerekli tüm adımları tamamlamıştı.

Devletten kiralanan 160 dönüm arazinizi yanı sıra, 16 dönümü bir şahıs, 58 dönümü ise bir başka şahıstan satın alınan arazi üzerine kurulacak Petrol Dolum Tesisi Projesi de Şehir Planlama Dairesi’nce hazırlandı.

 

RÜŞVET İDDİALARI…

Çevre örgütleri başta olmak üzere toplumun neredeyse tümünün karşı çıktığı Petrol Depolama Tesisi ile ilgili rüşvet iddiaları da dolaşıyor. Hükümet’in adım adım, tüzük değiştirerek ısrarla önünü açtığı Depolama Tesisi için 3 milyon TL rüşvetten 1 milyonunun ‘peşin’ alındığı da iddialara arasında.

 

KÜÇÜK “PETROL DOLUM TESİSİ GÜNDEMDEN ÇIKARILDI” DEMİŞTİ

Başbakan İrsen Küçük, ÇED raporunun olumsuz çıkması nedeniyle Yedikonuk’ta yapılması planlanan petrol dolum tesisi kurulmasının hükümetin gündeminden çıkarıldığını açıklamıştı. 2012 yılı Mayıs ayında bu yönde bir açıklama yapan Başbakan İrsen Küçük, hükümetin ülkede petrol dolum tesisi yatırımları yapılmasını uygun gördüğünü belirterek, olumlu ÇED raporu olmadan bu yatırımların yapılmasının mümkün olmadığını da kaydetmişti.

 

DÖNMEZER: “GÖZ BOYAMA, KANDIRMACA…”

Petrol Dolum Tesisi’ne Hayır İnisiyatifi Üyesi, Otelciler Birliği Koordinatörü Ayşe Dönmezer, tesisin tepkiler sonucunda 400 bin metreküp hacimli olarak revize edilerek onay alınmaya çalışılacağına işaret etti.
ÇED Raporu alma hazırlığında olunduğunu da kaydeden Dönmezer, projenin 400 bin metre küp hacimle revize edilmesini de ‘Göz boyama, kandırmaca’ olarak nitelendirildi.

Dönmezer, “Mücadeleye devam ediyoruz ama artık ne yapacağımızı da şaşırdık” şeklinde konuştu.

 

SARPTEN: “BELLİ Kİ PROJELER DE ÖNCEDEN HAZIRLANMIŞ”

Petrol Dolum Tesisi’ne Hayır İnisiyatifi Üyesi, Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, Hükümet’in yasal anlamda da tüm süreci tamamladığını, son aşamada da Maliye Bakanlığı’na kiralama için yetki verdiğini anımsattı.

“Belli ki projeler de önceden hazırlanmış” diyen Sarpten, pazarlıkların çok önceden yapıldığının, Hükümet’in adım adım uygulamalarından ortada olduğuna işaret etti.

Esas çelişkinin Ülkesel Fiziki Plan çalışmasındaki Şehir Planlama Dairesi öncülüğünde projenin hazırlanmasında olduğuna dikkat çeken Sarpten, Ülkesel Fiziki Plan yapılsa da hiçbir şeyin önüne geçilemeyeceği görüşünü belirtti.

“Tartışılması gereken böyle bir tesise ihtiyaç olup olmadığı” diyen Sarpten, depolama tesisinin kurulmasını savunan tek bir örgüt, ekonomist olmadığını hatırlattı.

Sarpten, “Özellikle de kurultay döneminde bu projenin hız kazanması, petrol haricinde siyasi rant ve çıkarları akıllara getiriyor” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arşiv Haberleri