Güzelyurt Araç Kayıt Şubesi, Telekomünikasyon Dairesi, Mağusa Devlet Hastanesi, Taşkent Kooperatifi, Mağusa Kooperatif Merkez Bankası DAÜ Şubesi ve Binboğa Yem Fabrikası’nda meydana geldiği iddia edilen yolsuzlukların ‘görevli memur’lar tarafından yaşandığı dikkat çekti.
Didem MENTEŞ
Son yıllarda ülkedeki bazı devlet kurumlarında ‘yolsuzluk’ ve ‘usulsüzlük’ olayları yaşanırken, bu olayların bir kısmı halen soruşturulurken bir kısmı da yargıya taşındı.
Güzelyurt Araç Kayıt Şubesi, Telekomünikasyon Dairesi, Mağusa Devlet Hastanesi, Taşkent Kooperatifi, Mağusa Kooperatif Merkez Bankası DAÜ Şubesi ve Binboğa Yem Fabrikası’nda meydana geldiği iddia edilen yolsuzlukların ‘görevli memur’lar tarafından yaşandığı dikkat çekti.
6 kurumda da tespit edilen yolsuzluklarla ilgili olarak görevli personeller hakkında soruşturma açılırken, mahkemeye çıkarılarak teminata bağlananlar oldu. Henüz davası görülüp, karara bağlanan olmadı.
MAĞUSA DEVLET HASTANESİ:
Personel S.Ç.’nin ilk nazarda bin 40 TL çaldığı iddiası yapıldı. Mahkemece teminatla serbest kaldıGÜZELYURT ARAÇ KAYIT VE RUHSATLANDIRMA ŞUBESİ:
Geçici memur H.Ş, % 16 KDV ücretini zimmetine geçirdiği iddiasıyla işten çıkarıldı. Mahkemeye sevk edildiTELEKOMÜNİKASYON DAİRESİ:
4 yılda 57 bin TL’si sirkat ettiği iddia edilen memur M.G., teminatla serbest kaldı, dava sürüyor.TAŞKENT KOOPERATİFİ ŞİRKETİ:
Sekreter T.G.’nin bir yılda hesaplarda oynama yaparak 448 bin TL’yi sirkat ettiği iddia edildi. Mahkemece teminata bağlandı, dava sürüyor.MAĞUSA KOOPERATİF BANKASI DAÜ 1 ŞUBESİ:
Görevli personel H.F.İ, 10 yılda 370 bin 740 TL parayı sirkat ettiği iddiasıyla tutuklandı. Mahkemece teminata bağlandı, dava sürüyor.BİNBOĞA YEM FABRİKASI:
Veznedar A.B.’nin 76 bin TL’yi zimmetine geçirdiği iddia edildi. Yargıya taşındı, soruşturma sürüyor.
Mağusa Hastanesi’nde 400 bin TL’lik yolsuzluk iddiası
2016 yılında Mağusa Devlet Hastanesi'nde Röntgen Kayıt Bölümü’nde yaklaşık 400 bin TL yolsuzluk yapıldığı gündeme gelmişti. Röntgen Kayıt Bölümü’nde çalışan S.Ç’nin röntgen ve tomografi hizmeti karşılığında hastalardan alınan paralara makbuz kesmeyerek, zimmetine geçirdiği iddiasıyla Maliye Bakanlığı Teftiş ve İnceleme Kurulu, soruşturma başlatmış, rapor hazırlamıştı.
Rapor sonucunda görevli personel S.Ç. hakkında soruşturma açılmış ve mahkemeye çıkarılmıştı. Soruşturma kapsamında, S.Ç.’nin 22 Ekim 2013 ve 10 Mayıs 2016 tarihileri arasında hastanenin vezne bölümünde çalıştığı ve sadece 6 günlük kamera kaydına göre bin 40 TL’yi makbuz kesmeyerek zimmetine geçirdiği tespit edilmişti. 34 yaşındaki S.Ç., "kamu görevlisi tarafından sirkat” suçlamasıyla teminata bağlanarak serbest kalmıştı.
Bu arada geçen yıl görevinden yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle geçici olarak uzaklaştırılan S.Ç., bu yıl içerisinde Sağlık Bakanlığı'nda göreve başlamıştı. Sağlık Bakanlığı, mahkeme sonuçlanana dek S.Ç.’nin görev yerinin değiştirildiğini, maaşının tamamını alınmasına karar verildiğini açıklamıştı.
Güzelyurt Araç Kayıt’taki yolsuzluk zanlısı teminata bağlandı
Öte yandan 2017 Nisan ayı içerisinde Güzelyurt Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Şubesi'nde görevli bir memur tarafından yolsuzluk yapıldığı öne sürüldü. Geçici memur H.Ş.’nin devir işlemi sırasında vatandaşların ödediği yüzde 16 KDV ücretini Vergi Dairesi'ne yatırmadığı ve zimmetine geçirdiği iddia edildi. Yolsuzluk iddiaları üzerine ise Maliye Bakanlığı Teftiş ve İnceleme Kurulu harekete geçerek, hesaplar incelemeye alındı. Araç koçanları ve kayıt sistemi arasında farklılıklar olması nedeniyle başlatılan araştırma sonucu, görevli memur H.Ş.’nin zimmetine para geçirdiği tespit edilerek, kamu görevinden çıkarıldı. Maliye Bakanlığı Teftiş ve İnceleme Kurulu ise yaptığı idari soruşturmayı tamamlayarak, Başsavcılığa iletti. Geçici memur H.Ş. hakkında polis soruşturması başlatılarak, mahkemeye çıkarılıp teminat şartlarıyla serbest kaldı.
Telefon Dairesi’nde 57 bin TL’lik yolsuzluk!
Telekomünikasyon Dairesi’nde meydana gelen yolsuzluk olayında ise ‘bankalar aracılığıyla yapılan telefon ücreti ödemeleriyle ilgili’ açık meydana gelmişti. Sayıştay Başkanlığı Telekomünikasyon Dairesi Muhasebe Bölümü’ndeki soruşturma başlatmıştı. Denetçiler tarafından 2016 Ağustos ayında başlatılan, Aralık ayında da biten soruşturmayla ilgili sonuç üzerinden aylar geçmesine rağmen açıklanmamıştı. Sürecin uzamasından rahatsız olan 22 muhasebe bölümü çalışanı imza toplayarak, zan altına kaldıklarını söylemiş, yetkililere ‘süreci hızlandırın’ çağrısı yapmıştı.
Soruşturma kapsamında 2012 ila 2016 yılları arasında, 4 yıllık dönemde bankalar aracılığıyla yapılan telefon ücreti ödemeleriyle ilgili Telekomünikasyon Dairesi’ni yaklaşık 57 bin TL zarara uğrattığı iddiasıyla M.G isimli çalışan tutuklanarak, mahkemeye çıkarıldı. ‘kamu görevlisi tarafından hırsızlık’ suçlamasıyla mahkemeye çıkarılan M.G. teminat şartlarıyla serbest kalmıştı.
Elagöz: “Mahkeme bitine dek görevden uzaklaştırıldı”
YENİDÜZEN’e konuşan Telekomünikasyon Dairesi Müdürü Enis Elagöz, Sayıştay raporunun Hukuk Dairesi’ne gönderildiğini, Başsavcılığın karar alarak Mali Müfettiş görevlendirdiğini, müfettişin ilgili şahsı mahkemeye çıkarttığını ve yasal prosedürün de uygulandığını söyledi. Mahkemeye çıktıktan sonra Kamu Hizmeti Komisyonu devreye girdiğini aktaran Elagöz, Kamu Hizmeti Komisyonu ilgili şahsı mahkeme süresince Kamu Görevlileri Yasası gereğince yarı ödenekli izne çıkardığını, mahkeme bitene kadar görevden uzaklaştırıldığını aktardı. Elagöz, yasal prosedür ile ilgili her şeyin gerçekleştiğini dile getirdi.
Taşkent Kooperatifi’ndeki 448 bin 884 TL yolsuzluk!
Bu yıl içerisinde Taşkent Kooperatifi Şirketi’nde hesaplarda yolsuzluk yapıldığına dair Taşkent Kooperatifi Yönetim Kurulu tarafından Kooperatif Şirketler Mukayyitliği’ne şikayette bulunulması üzerine, yeni bir yolsuzluk olayı daha ortaya çıktı. Kooperatif Şirketler Mukayyitliği, kişilerin mevduatlarında ve borçlarında oynama olduğu yönündeki ihbar değerlendirerek, denetim başlatmıştı. Bu arada konu polise de intikal ederek, soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında Taşkent Kooperatifi Şirketi’nde sekreter olarak çalışan T.G., 1 Haziran’da görevinden uzaklaştırılarak, 448 bin 884 TL’yi sirkat ettiği iddiasıyla mahkemeye çıkarıldı. 1 Ocak 2016 ile 8 Mart 2017 arasında Taşkent Kooperatif Şirketi’nde hesabı bulunan beş kişiye ait hesaplarda sahte işlem yaptığı iddia edilen T.G., “müstahdem tarafından sirkat, sahte belge düzenleme, sahte belgeyi tedavüle sürme ve hesaplarda hile yapma” suçlamasıyla ilgili olarak teminat şartlarıyla serbest bırakılmıştı.
Taşkentliler ayağa kalkmıştı
Bu arada 6 Ekim’de Taşkent Kooperatif Şirketi’nde kişilerin mevduatlarında oynama olduğu yönündeki ‘yolsuzluk’ iddiaları kapsamında bir grup Taşkentli ile Kooperatif Şirketler Mukayyitliği yetkilileri bir araya gelerek toplantı yapmıştı. Taşkentliler, mevduatlarının ortadan kaybolduğu, ‘hayali’ borçlarla suçlu duruma düşürüldüğü ve uzun zamandır konunun çözülmemesinden dolayı mağdur olduklarını dile getirmişti. Kooperatif Şirketler Mukayyidi Namık Yeşildağlı ise mevduatlarda oynamalar olduğunu, kişilerin ellerindeki defterler ile Kooperatifteki mevduat rakamlarının birbirini tutmadığını gözlemlediklerini aktarmıştı. Ayrıca borcu olmayan kişilerin de borcu çıktığını, bu borç ve mevduatların çözümüyle ilgili çalışmalar yapıldığını ve teftişin sonuna geldiklerini aktarmıştı.
Aralık ayına dek tüm bu teftişleri tamamlayıp, konuyu önce polise ardından yargıya taşıyacaklarını aktaran Yeşildağlı, “Zaten konu şu an kısmen poliste, çalışmalarımızı tamamlayıp vermemiz bekleniyor” demişti.
Kooperatif Bankası DAÜ 1 Şubesi’nde 10 yıllık yolsuzluk!
Yolsuzluk iddialarından biri de Mağusa’da faaliyet gösteren Kooperatif Bankası DAÜ 1 Şubesi’nden gelmişti. Kooperatif Bankası DAÜ 1 Şubesi personeli H.F.İ., 10 yıl boyunca bankadan 370 bin 740 TL parayı sirkat ettiği, müfettişlerin denetimi sonucu ortaya çıkmıştı. Konu polise ihbar edilmesi üzerine soruşturma başlatılmış, H.F.İ. zanlı olarak tutuklanıp, mahkemeye çıkarılmıştı. Polis, 2007-2017 yılları arasında kendisine tediye fişiyle teslim edilen muhtelif miktarlardaki paraları 8015 numaralı ATM cihazına yatırması için teslim edilmesine rağmen bankamatik cihazına nakit paraları yükleme işlemlerini yaptığı sırada sisteme tam yükleme yaptığını göstererek, eksi para yatırarak, toplam 370 bin 740 TL parayı sirkat ettiğini söylemişti. Polis, zanlı H.F.İ.’nin meseleyle ilgili olarak gönüllü ifade vererek suçunu itiraf ettiğini söylemişti. Zanlı H.F.İ, mahkeme tarafından teminata bağlanarak serbest bırakılmıştı.
Güroz: “4 kişi açığa alındı”
Yenidüzen’e konuşan Koop-Sen Başkanı Mehmet Ali Güroz, Kooperatif Bankası DAÜ 1 Şubesi’ndeki hesapların müfettişler tarafından incelendiğini, ilgili personelin açığa alındığını ve disiplin kurulu süreçlerin de başladığını söyledi. Tüzük gereği söz konusu bölümde çalışan 4 kişinin de açığa alındığını ve soruşturmanın devam ettiğini belirten Güroz, raporlar çıktıktan sonra disiplin kurulu tarafından karar verileceğini ifade etti.
Naimoğulları: “Binboğa’da 75- 100 bin TL arasında açık var”
Son olarak ise Binboğa Yem Fabrikası’nda 76 bin TL civarında bir yolsuzluk yapıldığı ileri sürüldü.
YENİDÜZEN’e konuşan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Binboğa'da veznedar olarak görev yapan A.B. isimli şahsın, hayvancının kredilerden elde edilen 76 ila 100 bin TL parayı zimmetine geçirdiğini iddia etti.
Binboğa Yem Fabrikası’ndaki yolsuzlukla ilgili disiplin kurulu oluşturulduğunu, görevli personel A.B.’nin görevden alındığını, konuyla ilgili soruşturma başlatılarak, yargı sürecinin başlatıldığını ifade etti. Sayımın halen devam ettiğini, hayvancıdan gelen faturaların halen kontrol edildiğini, şuana kadar 75 bin- 100 bin TL arasında bir açık olduğunu vurguladı.
Bazı kişilerin de soruşturulması gerektiğini ifade eden Naimoğulları, “sadece parayı alan değil üstüne parayı geçirip de 1 yıl sonra ya da 6 ay sonra yatıranlar da suçludur” dedi. Disiplin Kurulunun bu yıl dek bir kez toplandığını, o toplantıda 1 kişinin görevden alındığını, kurula gelen her konuyu değerlendireceklerini belirten Naimoğulları, yanlış yapan kuruluşları, zimmetine para geçirenlerin yargıya taşınacağını ifade etti.
Naimoğulları, zirai levazımda depoların sayıma girdiğini, sayımdan sonra herhangi bir açık olup olmadığının da ileri günlerde ortaya çıkacağını ifade etti.
Özellikle benzin istasyonunda bazı sıkıntılar olduğu duyumu aldığını aktaran Naimoğulları, “bazı faturalarda oynama olduğu, oradaki şahısın levazıma görevlendirdiği, oradaki çalışanın da benzin istasyonuna gönderildiğini öğrendik” dedi.
Güroz: “Dava getirildi”
Koop-Sen Başkanı Mehmet Ali Güroz, 7- 8 ay önce Binboğa Yem Fabrikası’nda 76 bin TL değerinde bir yolsuzluk yapıldığını, kredilerden tahsil edilen paranın veznedar olarak çalışan A.B. tarafından hesaplara yatırılmadığını ve bunun tespit edildiğini söyledi. Söz konusu kişiyle ilgili disiplin işlemi başlatılarak, işten çıkarıldığını aktaran Güroz, A.B.’nin polise şikayet edildiğini ve dava edildiğini söyledi. Dava sürecinin halen devam ettiğini aktaran Güroz, işletmenin ödeyeceği ödeneklerin elinden alındığını yani borcuna kesildiğini, geriye kalan işlemler için de dava edildiğini aktardı.
Kooperatife ait benzin istasyonunda ise gerekli teftişlerin yapıldığını, faturalarda oynandığına dair kendilerine bilgi gelmediğini ve bir bulguya rastlanmadığını aktardı.