Uluslararası Final Üniversitesi, Türkiye’nin önemli eğitim bilimci ve yazarlarından Dr. Özgür Bolat’ı ağırladı. Üniversitenin Konferans Salonu’ndaki söyleşide Dr. Özgür Bolat, çocuk yetiştirmede bütünlüğü korumak için neler yapılabilir, bütünlüğü bozan etkenler nelerdir ve sonuçları ne olur gibi soruların yanıtlarından bahsetti. Özellikle Okul Öncesi Öğretmenliği, Özel Eğitim Öğretmenliği, Psikoloji ile Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programları öğrencilerinin ve ebeveynlerin yoğun katılımıyla gerçekleşen söyleşide çocuk yetiştirme konusunda birbirinden farklı durumlar ele alındı.
“Onaylanma bir ihtiyaçtır ve onay yargısız olmalıdır”
Uluslararası Final Üniversitesi’ndeki söyleşisinde gelişim ihtiyacı karşılanan çocuğun keyif aldığını ve keyifle ileriye gidebildiğini belirten Dr. Özgür Bolat şunları söyledi:
“Bazen öğretmenler ve ebeveynler olarak iyi niyetli olsak da çocuğun öz bütünlüğünü bozacak hamleler yapabiliyoruz. Örneğin aferin demek dahi, övgü oluyorsa sıkıntı yaratabiliyor. Oysa aferin geri bildirim olarak verildiğinde birey gelişimini destekleyici oluyor. Çocuğun birey olarak kimliğinin gelişebilmesi için onaylanmaya ihtiyacı vardır. Onayınsa yargısız olması gerekiyor.”
Kişinin bütünlüğünü korumak için ne yapmak gerektiği sorusunda ise Dr. Bolat altı öneri sıraladı. İlgi sorusunun sorulması, öz değerlendirmeye izin verilmesi, geri bildirim verilmesi, çocuğun davranışlarının görülür olduğunu bilmesi için tanıklık ifadelerinin kullanılması, çocuklara özerklik verilmesi ve tutarlı olunması gerektiğini söyleyen Bolat; “Unutulmamalıdır ki çocukların sınırlara ihtiyacı vardır. Çocuklar o sınırlarda kendilerini güvende hissediyor” dedi.