Ülkede çalışma izni, iş kurma izni veya her iki izinle kesintisiz altı yıl süreyle ikamet eden yabancılar, belirli koşulları taşımaları halinde “beyaz kimlik” olarak da nitelendirilen “Daimi İkamet İzni” alabilecek.
KKTC’de yaşamayı seçen yabancıların, her yıl izin yenileme işlemlerinden kurtulmasını sağlayan düzenlemeler içeren Daimi İkamet İzni Yasası, hayatı kolaylaştıracak yenilikler getiriyor. Bu izni alan kişilerin seçme-seçilme hakkı olmayacak.
İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, geçen hafta Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’ndan oy çokluğuyla geçen Daimi İkamet İzni Yasası hakkında TAK’a yaptığı açıklamada, yasadaki temel düzenlemeleri anlattı.
“CİDDİ RAHATLAMA GETİRECEK… ÇAĞDAŞ BİR İÇERİK…”
Akansoy, “Beyaz kimlik olarak tanımladığımız daimi ikamet belgesi, ülkemizde bulunan ve sosyal statüsü belirsiz insanların yaşamlarına ciddi anlamda rahatlama getirecek” dedi.
Küçük bir ada ülkesi olan KKTC'de sosyal yaşamda dengeli ve huzurlu bir düzenleme yapılmasının uzun süreden beri gündemdeki bir konu olduğunu ifade eden Asım Akansoy, “Hükümet programında da yer alan ve benden önceki Bakan arkadaşlarım Sayın Teberrüken Uluçay ve Sayın Aziz Gürpınar yanında bakanlık yönetimi ile milletvekili arkadaşlarımızın ciddi emeği ile şekillenen düzenleme, tüm dünyada da uygulandığı şekliyle çağdaş bir içeriğe sahiptir” dedi.
Yasanın yürürlüğe girmesiyle KKTC’de çalışma izni veya iş kurma izni veya her ikisi ile toplam kesintisiz altı yıl süre ile ikamet eden yabancılara; ikamet süresi, sağlık, sabıka kaydı koşullarını da taşımaları halinde daimi ikamet izni verileceğini kaydeden Akansoy, yılda 40 günden fazla veya 6 yılda toplam 240 günden fazla yurt dışında bulunmayanların bu haktan yararlanabileceğini bildirdi.
ARDIŞIK 6 YIL
Akansoy, yasaya göre, kesintisiz altı yıl koşuluyla ilgili olarak da, “Altı yılda ardışık olarak her yıl çalışma izni veya iş kurma izni alma ve izinler arasında en fazla kırk gün ara olması gerekir” dedi.
Sık seyahat eden ayda en az asgari ücretin üç katı maaş alan üniversitelerdeki tam zamanlı öğretim üyeleriyle şirket yöneticilerinin yurtdışında geçirecekleri sürelerin, Bakanlık Müsteşarı, Muhaceret Dairesi Müdürü ve Bakan’ın yetkilendireceği bakanlıkta görevli bir üst kademe yöneticisinden oluşan bir komisyon tarafından değerlendirilip karara bağlanacağını bildiren Bakan Akansoy, yasa uyarınca KKTC’de en az 125 bin Euro veya eşdeğerinde bir konut satın alan ve en az 6 yıl kesintisiz izin alan yabancıların da ikamet süresi, sağlık, sabıka kaydı koşullarını taşımaları halinde Daimi İkamet İzni verileceğini bildirdi.
KKTC YURTTAŞI İLE EVLİ OLAN KİŞİLER
İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, yasada KKTC yurttaşı olma hakkı bulunduğu halde yurttaş olmak istemeyenler için de bir madde düzenlendiğini; buna göre KKTC yurttaşıyla evli yabancıların da, Yurttaşlık Yasası’nın evlilikle yurttaşlığın kazanılmasını düzenleyen koşulları yerine getirmesi koşuluyla Daimi İkamet İzni alabileceğini kaydederek, yürürlükteki Yurttaşlık Yasası’nın KKTC yurttaşıyla evli yabancıların 1 yıl süreyle birlikte yaşamaları koşuluyla yurttaş olmalarını öngördüğünü anlattı.
KKTC’de doğan veya reşit olmadan önce KKTC’ye gelen yabancı uyruklu kişilere, yasa yürürlüğe girdiği tarihten önce anne veya babası KKTC yurttaşı veya çalışma izinli veya iş kurma izinli veya konut satın alma yoluyla izinli olmak şartıyla, reşit olmadan önce son altı yıl KKTC’de ikamet etmeleri, reşit oldukları tarihten itibaren iki yıl içerisinde başvurmaları ve ikamet süresi, sağlık, sabıka kaydı koşullarını taşımaları halinde Daimi İkamet İzni verileceğini ifade eden Akansoy, yasadaki geçici madde uyarınca da yasa yürürlüğe girmeden önce reşit olanlara da koşulları taşımaları halinde daimi ikamet izni verileceğini söyledi.
Akansoy, yasa yürürlüğe girmeden önce altı kez çalışma izni ve/veya iş kurma iznini dolduran ancak izinleri arasında yüz yirmi güne kadar kesinti olan yabancılara bir defaya mahsus üç ay içinde başvurmaları halinde gerekli koşulları taşımaları halinde, para cezası alınmadan ikamet izni verileceğini kaydetti. Akansoy, yasadaki ilgili maddede ikamet şartına göre, bu durumdaki kişilerin yılda 40 günden fazla veya 6 yılda toplam 240 günden fazla yurtdışında bulunması gerektiğini ifade etti.
SAĞLIK SİGORTASI KOŞULU
Bakan Akansoy, Daimi İkamet İzni Yasası’nda konut satın alma ve garantilenmiş gelire sahip olma yoluyla daimi ikamet izni alacak olanların, daimi ikamet izni almadan önce sağlık sigortası yaptırması koşulu arandığını da açıkladı.
Çalışmayan bu kişilerin sigorta yatırımlarından ve hastane hizmetlerinden yararlanamayacaklarına işaret eden Akansoy, ülke sağlık sistemine yük olmamaları amacıyla konut satın alma ve garantilenmiş gelire sahip olma yoluyla daimi ikamet izni alacak olanlardan sağlık sigortası yapmaları şartı arandığını anlattı.
2 TÜZÜK ÇIKARILACAK
İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, Daimi İkamet İzni Yasası kapsamında iki de tüzük çıkarılacağını açıkladı. Akansoy, bu tüzüklerin biriyle usul ve esasların düzenleneceğini; diğeriyle de Bakanlık Müsteşarı, Muhaceret Dairesi Müdürü ve Bakan’ın yetkilendireceği bakanlıkta görevli bir üst kademe yöneticisinden oluşan komisyonun toplanma, karar alma, değerlendirme ve çalışma yöntemi kurallarının belirleneceğini söyledi.
Akansoy, yasanın Cumhurbaşkanı’nca imzalanıp Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle Muhaceret Dairesi tarafından Daimi İkamet İzinleri’nin verilmeye başlanacağını da sözlerine ekledi.
(TAK)