Akansoy: “Sorunlar, halı altına süpürülmemeli”

“Sorunları çözerken de parti içerisindeki uyumu gözeterek, uygun zamanlama, uygun yaklaşımlar ortaya koymak zorundayız. 43 yıllık bir partinin ‘sen-ben davaları’ veya parti içi iktidar yarışları ile yıpratılmasına izin vermeyeceğiz.”

CTP-BG Genel Sekreteri, Mağusa milletvekili Asım Akansoy:

“Sorunlar, halı altına süpürülmemeli”

 


Ayşe GÜLER

CTP-BG Genel Sekreteri, Mağusa milletvekili Asım Akansoy, “Partinin ‘sen-ben davaları’ veya parti içi iktidar yarışları ile yıpratılmasına izin vermeyeceğiz. Bu konuda çok kararlıyız”  açıklamasında bulundu.

YENiDÜZEN’in sorularını yanıtlayan ve gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Akansoy, parti içerisinde sıkıntılar olduğunu ancak yöneticiler olarak, bu sorunları saptayıp, çözmekle yükümlü olduklarını vurguladı.

Akansoy, bununla birlikte seçim döneminde oluşturulan soruşturma komitesi raporunun bir kısmının basına nasıl yansıdığının da üzerine girilmesi gerektiğini belirtti.

Akansoy, hükümet çalışmaları hakkında da bilgi verdi.


Hükümet çalışmaları nasıl gidiyor? CTP/BG-DP/UG ne kadar uyumlu?

Hükümet çalışmaları başlayalı, güvenoyu itibariyle yaklaşık bir ay oldu. Bu süre zarfında ciddi bir cevap beklemek söz konusu olmazdı. Bizim beklentimiz hükümetin öngördüğü reformları bir an önce hayata geçirebilecek iç düzenlemeyi tamamladıktan sonra, halkın beklentisine cevap verebilecek, hükümet programına dayalı politikaları hayata geçirmektir. Bugünkü koalisyon hükümetinde herhangi bir sıkıntı olduğunu söylemek doğru olmaz. Uyumlu bir çalışma götürülmektedir. Bu konuda her iki tarafta halkın sorunlarının ve beklentilerinin farkındadır.


“CTP-BG’nin, parti içi iktidar yarışlarıyla yıpratılmasına izin vermeyeceğiz”

CTP’deki gelişmeleri nasıl yorumluyorsunuz?

28 Temmuz seçimlerinde yaşanan çeşitli sıkıntılar vardı. Bu sıkıntıları aşmak üzere merkez yönetim kurulu bir soruşturma komitesi oluşturulmasına karar verdi. Komite ciddi çalışma yaparak, 250 sayfalık bir dosyayı tarafımıza sundu. Bundan sonraki süreçte bize sunulan dosyanın daha ileri bir aşamaya taşınarak, partideki olası huzursuzlukları, sıkıntıları ve yapısal sorunları ortadan kaldıracak ve bunun yanında parti tüzüğüne, seçim yönetmenliğine aykırı davranışlarda söz konusu ise bunları tespit ederek, gerekli tüzük kuralları adımlarını atmaktı. Biz bu konuda oldukça kararlıyız. Basına bu metnin küçük bir kısmı çıkmıştır. Bunun yayınlanması, tasvip edeceğimiz bir olay değildir. Bunlar, bir partinin parti içi sıkıntıları ve aşılması gereken konulardır. Bu konuda sorumluluk hepimizdedir ve bunu yerine getirmek için görevimizi sonuna kadar yürüteceğiz. Bugün yapılacak Parti Meclisi’ne bu konuda önerim olacaktır. Raporun nasıl sızdığına dair mutlaka konunun üzerine gidilmesi gerekiyor. Hiçbir şekilde var olan sorunların göz ardı edilmemesi, halı altına süpürülmemesi gerekiyor. ‘Kol kırılır yen içinde kalır’ anlayışıyla var olan sıkıntıları aşmamız, söz konusu değildir. Yapı içerisinde bir sorun varsa tespit edilerek, kaynaklarının saptanarak, önlem alınması gerekiyor.

Diğer partilerde olduğu gibi CTP-BG içerisinde çeşitli tartışmalar, sıkıntılar var.  Parti yöneticileri olarak bu sorunları saptayıp, çözmekle mükellefiz. Ama sorunları çözerken de parti içerisindeki uyumu gözeterek, uygun zamanlama, uygun yaklaşımlar ortaya koymak zorundayız. 43 yıllık bir partinin “sen-ben davaları” veya parti içi iktidar yarışları ile yıpratılmasına izin vermeyeceğiz. Bu konuda çok kararlıyız.

***

 

“Parti taslak tüzüğü hazır”

CTP’deki sıkıntı nedir?

Parti içerisinde sıkıntılar olduğu açıktır. Bu konuda gerek parti yapılanması ile şu anda görevde olan belediyeler arasında sıkıntılar vardır. Daha verimli ve etkin bir partiye doğru çalışma yapılması gerekmektedir. Bu parti yüzde 40’lık bir seçmen kitlesine, bunun yanı sıra elbette hükümet aracılığıyla da yüzde yüzlük bir halk kesimine hitap etme sorumluluğuyla karşı karşıyayız. Parti bunu yerine getirecek, kurumsal yapılanmasını gözden geçirmek zorundadır. Var olan tüzük, yüzde 40 ve ötesini taşıyacak noktada değildir. Partinin, sıkıntıları aşmak ve olası yarışları bir kenara bırakarak parti tüzüğünü geliştirmek konusunda sorumluluk üstlenmesi gerekiyor. Parti kadrolarının daha etkin rol alabileceği, toplumun tüm kesimlerine seslenebilen, hayatın her alanında politika üretebilen bir partiye ihtiyaç vardır. Bugünkü tüzüğümüz, böyle bir yapılanmanın önündedir. CTP MYK olarak bu yönde çok ciddi bir çalışma yapıyoruz. Parti taslak tüzüğü hazırdır. Bunu hazırlarken, dünyanın dört bir yanındaki sol partilerin yapılanmalarını dikkate aldık, tartıştık ve bu noktaya getirdik. Bundan sonraki süreç, Parti Meclisi’nin vereceği kararla şekillenecek. Öte yandan parti siyasi programının da tekrardan gözden geçirilmesi gerekiyor. Siyasi kurultay bir an önce gerçekleştirilmeli. Bu kısa vadede olmayacaktır. En son, tezler kurultayı yapıldı. Fakat onun ötesinde adım atılmadı. Bu konuda adım atılmalı. Çünkü partideki çalışan kişileri bağlayan ana unsur tüzük ve parti programıdır. Bu yıl değilse bile gelecek yıl, siyasi kurultay yapılmalıdır. Partide tüzük kurultayı ve siyasi program kurultayının yapılması ile birlikte var olan sıkıntıları aşma konusunda yeni bir duruma kavuşacağız.

 

“Vaat ettiklerimizi hayata geçirmeliyiz”

“Mutlaka başarmalıyız” dediğiniz hedefiniz nedir?

Çok ciddi iddialarla seçimlere hazırlandık. Ülkenin içindeki durumun sürdürülemez olduğunu aktararak, bu durumdan çıkmak için ekonomik, siyasi ve sosyal anlamda ciddi reformlara ihtiyaç olduğunu ortaya koyduk. Bu radikal reformları hayata geçirebilmek için ciddi program çalışması yaptık. Gelinen aşamada, demokratikleşme ve sivilleşme konusunda atılacak adımların yanında kendi kendine yeten ekonomik modelin tesis edilmesi olmazsa olmazdır. Görevde bulunduğumuz süre zarfında Kıbrıs Türk halkına sivilleşme ve demokratikleşme konusunda vaat ettiklerimizi hayata geçirmekle sorumluyuz. Ama bunun yanında, ekonomik olarak sürdürebilir yapının topluma kazandırılması gerekiyor. Parti olarak “saptama yaptık ve hayata geçiremedik” yaklaşımını kabul edemem. Saptama yapmak yanında hayata geçirmek gerekir. Çünkü halk, bizden görev beklemektedir.

***


Muhalefette farklı, hükümette farklı davrandığınız durumlar var mı?

Bu yaklaşım, bizim reddettiğimiz bir yaklaşımdır. Biz, siyasetin ülkemizde ayaklar altına alındığından hareketle, özü söz bir, seçim süresince ortaya koyduğu görüşleri ve hükümet programını hayata geçirmek konusunda kararlı davranan siyasi anlayışın bu ülkede tesis edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Eğer bu olmazsa, siyaseti itibarsızlaştırma anlayışının daha yaygın olacağını düşünüyoruz. Hiçbir şekilde siyasette söylenenler ve yapılanlarla bir fark olmaması gerekir. Ancak biz CTP-BG olarak, toplumsal ve ekonomik vizyon koyarak seçimlere girdik. Bu seçimlerde halk bize koalisyon sorumluluğunu verdi. Koalisyon ortağımızın görüşlerini dikkate de alarak, bir hükümet protokolü ve programı oluşturduk. Biz, parti olarak vizyonumuzun arkasında durmaktayız. Ancak, hükümetteki arkadaşların hükümet programını hayata geçirmekle mükelleftir.


En önemli sıkıntı olarak ne görüyorsunuz?

Reformların gerçekleştirilmesi, sosyal, siyasal ve ekonomik reformların hayata geçmesinin yanında toplumun kendi kendini yönetebileceği demokratik bir düzenin oluşturulması en temel sorunların başında geliyor.

Röportaj Haberleri