AFP'nin haberine göre, Rum Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Enerji Dairesi Müdürü Solon Kassinis, ABD'li şirket Noble'ın, dün geceden itibaren adanın güney sahili açıklarında sondaj çalışmalarına başladığını söyledi.
Rum haber ajansına konuşan Kassinis, çalışmaların, Güney Kıbrıs ve İsrail arasında yapılan anlaşmayla “münhasır ekonomik bölge" olarak belirlenen alan içinde kaldığı belirtilen 12'inci parseldeki Homer Ferrington platformu üzerinden yürütüldüğünü söyledi.
Çalışmaların şu an için iyi gittiğini ifade eden Kassinis, Associated Press'e bugün yaptığı açıklamada, hali hazırda 80 metre derine inildiğini belirtti.
Rum yetkili, Reuters ajansına ise mevcut çalışmaların hazırlık niteliğinde olduğunu ve sürecin 73 günde tamamlanmasının öngörüldüğünü ifade etti.
PLATFORMUN ÜZERİNDE HERONLAR UÇUYOR
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Rum radyosu, Noble Energy şirketinin platformunun üzerinde İsrail insansız casus uçaklarının uçuş yaptıklarını ve İsrail donanmasına ait gemilerin de platformun doğusunda görüldüklerini bildirdi.
Sondaj krizinin yarattığı gerginlik son dönemde hem Türk hem de Rum tarafından yapılan açıklamalarla daha da artmıştı.
Enerji Bakanı Taner Yıldız, bu sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, Kıbrıslı Rumların Doğu Akdeniz’de doğalgaz sondaj çalışmalarına başlamaları halinde, Türkiye'nin de önümüzdeki hafta bölgede petrol aramaya başlayacağını söylemişti. Yıldız, sismik araştırma gemilerine donanma gemilerinin de eşlik edeceğini belirtmişti.
Rum lider Dimitris Hristofyas ise Türkiye'nin, Kıbrıs Rum yönetimini, “hidrokarbon yatakları saptama araştırmaları dolayısıyla protesto ve gerginlik yaratma hakkı olmadığını” belirterek, "Ankara nihayet neyin çıkarına olduğunu anlasın ve gerginlik yaratmak ve bölgede karıştırıcı gibi davranmak yerine, Kıbrıs sorununun çözümünde işbirliği yapsın" demişti.
Hristofyas ayrıca, Rumların ve Türklerin birlikte yöneteceği 'Birleşik Federal Kıbrıs Cumhuriyeti'nin, söz konusu doğal zenginliklerden de birlikte istifade edeceğini ve ortaya çıkacak menfaatlerden iki toplumun da faydalanacağını savunmuştu Hristofyas ayrıca, Rumların ve Türklerin birlikte yöneteceği 'Birleşik Federal Kıbrıs Cumhuriyeti'nin, söz konusu doğal zenginliklerden de birlikte istifade edeceğini ve ortaya çıkacak menfaatlerden iki toplumun da faydalanacağını savunmuştu
MİLYONLARCA METREKÜPLÜK DOĞALGAZ VE PETROL
ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’nun internet sitesindeki tahminlere göre Doğu Akdeniz’de bulunan Levant havzasında yaklaşık 3 buçuk trilyon metreküp keşfedilmemiş ancak teknik olarak çıkarılabilir durumda doğalgaz, 1.7 milyar varil de petrol bulunuyor.
Doğu Akdeniz'de yakın zamanda keşfedilen bu petrol ve doğalgaz yataklarıyla ilgili olarak Kıbrıs Rum yönetimi kısa bir süre önce İsrail'le bir "münhasır ekonomik alan" anlaşması imzaladı.
Türkiye imzalanan anlaşmaya tepki göstererek Rumların Kıbrıs adasının doğal kaynaklarını KKTC'yle paylaşmadan tek taraflı bir biçimde kullanmasına itiraz etti.
Bölgede sondaj çalışmaları yapması beklenen Noble Energy isimli ABD'li petrol ve doğalgaz şirketi, Kıbrıs adası açıklarındaki Block 12 havzasının yanı sıra İsrail kıyısı açıklarındaki Mari-B havzasını da işletiyor.