Akıllı Tahtalar Ne Kadar Akıllı?

Salih Sarpten

Okullara “akıllı tahtalar” kuruluyor. Hiç kuşku yok ki “akıllı tahta” teknolojisi, eğitim için oldukça önemli bir araç. Ancak eğitim teknolojimizdeki değişim, sadece sınıftaki tahtayla sınırlı kalıyor gibi… Önce “kara tahta” vardı. Hani tebeşirle yazdığımız… Sonra “beyaz tahta” oldu. Artık tebeşir değil, renkli silinebilir kalemler kullanmaya başladık… Şimdi ise “akıllı tahta”…


İyi de bu tahtalar, ne kadar akıllı?
Okullarımızdaki sorunları çözmeye yetecek mi?
Önce okullarımız ne durumda buna bir bakalım. Ne yazık ki okullarımız berbat. Hemen her okulumuzda yıpranmış yapılar, kapısı, penceresi, zemini sorunlu kısımlar var. Okulların bahçeleri otoparka, laboratuarları sınıfa dönüştürülmüş durumda… Kütüphaneleri yok. Kimisinde de kütüphane adı verelin küçük bir oda var ama içinde kitap yok. Olsun... Artık akıllı tahtamız var.

Türkiye’deki FATİH (Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi) projesince üretilen akıllı tahtalar bize de geldi… İyi de bu projenin diğer boyutları olmadan akıllı tahtalar ne işe yarayacak? Bu akıllı tahtaları öğretmenler ve öğrenciler nasıl kullanacak? Bu soruların yanıtlarını bilen yok…

Örneğin, öğretim programları, ders kitapları, eğitim etkinlikleri dijital ortamlara aktarılmadan akıllı tahtalar bir işe yaramaz… Her öğretmende, her öğrencide öğretim programlarını içeren ve bu tahtalarla uyumlu çalışan bilgisayar yazılımları olmalı… Yani bütün bunlar olmadan “akıllı tahtalar”, eskiden kullanılan “kara tahtadan” daha akılsız oluveriyor…

Zaten tam da bu noktada öğretmenler; akıllı tahtaların yanında kurulan kara tahtaları kullanmaya başlamış bile… Bu nedenle de uzun süredir ihtiyaç duyulmayan bir araç, yeniden aranır oldu; tebeşir…

Oysa enerjimizi, emeğimizi ve ekonomimizi buralara değil de okullarımız geliştirilmesine ayırsak çok daha anlamlı işler yapmış oluruz. “Bunlar için biz para harcamadık, Türkiye’den bedava gönderdiler” anlayışının, bize hiçbir şey kazandırmayacağı ortada…

Plansız, programsız, hedefsizce bir yerlere yamalanarak elde edilen “akıllı tahtalar”, okullarımız sorunlarını çözemeyecektir. Dahası yeni sorunlar yaratacaktır… Okullarımız bakıma, öğrencilerimiz ve öğretmenlerimizin eğitimsel içerikle desteklenmeye ihtiyacı var… Oysa biz onlara, nasıl ve neyle kullanacaklarını öğretmeden “akıllı tahta” verip, hadi “çağ atlayın” diyoruz…

Hadi bakalım “akıllı tahtalar”, bize çağ atlatacak kadar akıllı mı görelim… Gülümsediğinizi görür gibiyim…

***

Buraya Dikkat


2013-YGS Sonuçlarına Göre KKTC’nin Başarısı

2013 YGS Sonuçlarının KKTC’ye ait istatistikleri yayımlanmaya başladı. Ancak KKTC adına yayımlanan sayılarda ciddi tutarsızlıklar var…

KKTC Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı, 18 Mart 2013 tarihinde web sitesinden ilan ettiği açıklamada (bu açıklama hâlâ bakanlık web sitesinde duruyor) 3905 adayın sınava katılacağı belirtiliyordu. Geçtiğimiz hafta yapılan duyuruda ise bu sayı 2053 olarak açıklandı... Bu sayıların hangisi doğru?

Son açıklanan sayıları dikkate alarak basit bir istatistik yapalım: 2053 aday öğrenciden, 1536’sı, 140 puan ve üzerinde almış. Yani %74.81

Benzer şekilde 2053 aday öğrenciden sadece 968'i, 180 puan ve üzerine geçebilmiş. Yani KKTC’nin 180 ve üzerinde puan alanların oranı %47.15

Oysa ÖSYM tarafından açıklanan rakamlara göre tüm adaylar üzerinden yapılan genel sınav başarısı; 140 puan ve üzerinde almış adayların oranı %86.40, 180 puan ve üzerinde almış adayların oranı %68.30 olarak hesaplandı.

Bu rakamlardan da anlaşılacağına göre KKTC’nin durumu, 2013 YGS ortalamasının çok altında...  Dahası, son açıklanan sayıları doğru olarak kabul edersek çok daha manidar bir bulgu var… Ne yazık ki KKTC’den sınava giren 215 aday sıfır (0) çekti…

***

Anlayana Gülmece


Bilgisayar Kadın mı, Erkek mi?

Bilgisayar kullananlara sorulur; “Sizce bilgisayar kadın mı, erkek mi?”
Soruyu, bilgisayar kullanan erkekler “kadın”, bilgisayar kullanan kadınlar ise “erkek” olarak yanıtlar ve gerekçeleri ifade ederler…

Bilgisayar kullanan erkekler: En yeni, en iyi, en güzel bilgisayarı alıyoruz. Çok kısa bir süre sonra daha yenisi, daha iyisi, daha güzeli çıkıyor. Bu seferde onu almak istiyoruz... Bu nedenle bilgisayarlar kadındır.

Bilgisayar kullanan kadınlar: Biz bilgisayarları, sorun çözsün diye alıyoruz ama onlar daha fazla sorun çıkartıyor... Bu nedenle bilgisayarlar erkektir.