Akıncı, siyasi parti temsilcileri ile görüştü

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yarın yeniden başlayacak olan Kıbrıs Müzakereleri ile ilgili meclisteki siyasi partilerin temsilcilerini bilgilendirdi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin temsilcileriyle yeni müzakere dönemiyle ilgili yaklaşık 1 buçuk saatlik görüşme yaptı. Siyasi parti temsilcileri Cumhurbaşkanlığı’ndaki görüşmenin çıkışında basına açıklamalarda bulundu.

 

Oğuz: “Rum tarafından yapıcı tutum bekliyoruz”

UBP Genel Sekreteri Dursun Oğuz yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı’nın yarın başlayacak görüşmelerle ilgili kendilerine ön bilgi verdiğini belirterek, Akıncı’nın kalan 2,5 aylık kısıtlı süreçten, Plebisit olayından ve zorlu geçen aradan sonra yarın Eide ile yaptığı görüşmeden bahsettiğini ifade etti. Oğuz, yarınki Anastasiadis görüşmesini de ele aldıklarını kaydederek, iki buçuk aylık sürede Rum tarafından yapıcı bir tutum beklediklerini belirtti. Cumhurbaşkanı’nın da bu konuda aynı görüşte olduğunu belirttiğini ifade eden Oğuz, Güney’de seçimlere doğru bir hazırlık olduğunu ve Temmuz’da hidrokarbon ile ilgili olası kazı çalışmalarının bu süreçte beklenen zorluklar olduğunu belirtti. UBP Milletvekili Ergün Serdaroğlu da yarınki görüşmenin ardından Akıncı’nın kendilerini yeniden bilgilendireceğini ekledi.

 

Erhürman: “Akıncı’ya ve müzakere heyetine güvenimiz tam”

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ise, Cumhurbaşkanı Akıncı’yla müzakere süreciyle ilgili son gelişmeleri değerlendirdiklerini, Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün yine bu görüşmede olmadığını söyledi. Erhürman, Akıncı’nın önümüzdeki 2,5 aylık sürenin son derece önemli olduğunu ve bir sonuca ulaşmak için bu sürenin doğru değerlendirilmesi gerektiğini belirttiğine işaret ederek, bu konuda siyasi partilerden, özellikle kendileri gibi Güneydeki partilerle de iletişimi olan partilerden yardım istediğini anlattı. Kendilerinin de bu sürecin çok kritik olduğunu düşündüklerini, Temmuz başı gündeme gelebilecek kazı çalışmalarının ilişkileri gerebileceğini ve sonrası için sıkıntı yaratabileceğini ifade eden Erhürman “Bu nedenle biz Cumhurbaşkanı’na iki toplum arasındaki barışçıl ilişkileri korumak adına hem bu iki buçuk aylık süreç içerisinde hem de sürecin devamında neler yapılabileceğine ilişkin çalışmaları yoğun şekilde birlikte sürdürmemiz gerektiğini söyledik” dedi. Erhürman, Akıncı’nın çözüm sürecine bağlılığına güvenlerinin tam olduğunu belirterek “Umarız Anastasiadis’in de gerçekten söylediği gibi seçimden ziyade geleceği ve çözümü düşünüyordur ve bu 2.5 aylık sürenin sonunda kapsamlı çözüme ulaşılır “ dedi. Aksi takdirde göğüslemede güçlük çekilecek risklerle karşı karşıya kalınmasının söz konusu olabileceğini dile getiren Erhürman, bunun iki halk için de iyi olmayacağını bu yüzden de tüm enerjinin kapsamlı çözüme odaklanması gerektiğini söyledi. Erhürman, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya ve müzakere heyetine güvenlerinin tam olduğunu vurguladı.

 

Denktaş: “Görüşmelerin çözüme varacağıyla ilgili en ufak bir umudum yok”

DP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ise, Cumhurbaşkanı Akıncı’yla son gelişmeleri değerlendirdiklerini söyleyerek, “Cumhurbaşkanı bir süre daha görüşmelerin devam edeceğini önceden de açıklamıştı bizim sabrımız var o kısa müddeti de elbette bekleriz, ancak ‘Enosis Plebisit Kararı’nı meclis geri aldı hoşgörüyle karşılayalım’ yaklaşımına biz pek katılmıyoruz” dedi.Orada yapılanın bu kutlamaları Kilisenin atadığı eğitim bakanına devretmek olduğunu, sonrasında da dıştan gelen baskıyla göstermelik bir tavır sergilendiğini söyleyen Denktaş, görüşmelerin bir süre daha süreceğini ve kendilerinin de bunu izleyeceğini belirtti.Bu görüşmelerin çözüme varacağıyla ilgili en ufak bir umudu olmadığını dile getiren Denktaş, “Çok net ifade edilmiştir ki bizi azınlık olarak görüyorlar. Bu adanın ve bizim de sahibimiz oldukları iddiasını devam ettiriyorlar. Böylesi bir düşünceyle mutabakata varmak mümkün değil” dedi. Mutabakata varılacağını umanlar olduğunu ve kendilerinin herhangi bir adım atarak bu umanlara ‘şöyle olmasaydı olurdu’ dedirtmemek için sabırlı davranacaklarını söyleyen Denktaş, “Artık belirsizliğin devamını engellemek adına biz kendi halkımıza bir referandumla bu belirsizliği devam ettirmeli miyiz? diye sormalıyız” dedi. Denktaş, Kıbrıslı Türklerin 1960’dan hak elde etmediğini sahiplik hakkını yeni kurulacak devlete devrini sağladığını, 1963’de de dışlanarak yarınlere gelindiğini söyleyerek, süreci izlemeye ve düşüncelerini aktarmaya devam edeceklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Akıncı’ya ve ekibine kolaylıklar dileyen Denktaş “Bu umutsuz vakayı görmelerine rağmen ümitlerini eksiltmemeye çalışıyorlar bu anlamda da saygı duyuyorum denesinler “ dedi. Denktaş, 1968’den yarıne kadar yürütülen görüşmelerde Rum tarafının tavrından güttüğü siyasetten milim oynamadığını belirterek, yarıne kadar bir yere varılamamasının nedeninin de bu ve dünyanın ayrıcalıklı yaklaşımı olduğunu söyledi. Denktaş, artık bunu değiştirmek için uğraş verilmesi gerektiğini söyleyerek “Bunca zaman çözülemeyen sorun 2,5 ayda çözülür mü? Hayır. Dış etkenlerin tesiriyle bir metin çıkar mı ortaya? Mümkündür. O dikilecek elbise bize uyar mı? Bana göre uymayacaktır bekleyelim görelim” dedi.

 

Özyiğit: “Kısa sürede sonuç almak mümkün, yeter ki irade ortaya konsun”

Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkan Cemal Özyiğit ise, müzakerelerin kaldığı yerden yeniden başlaması için yoğun bir uğraş verildiğini, maalesef Rum tarafında ırkçı şoven güçlerin bir plebisitin tarihini yeniden anma girişimi nedeniyle 2 aylık zaman kaybedildiğini söyledi. Özyiğit, “Geri kalan süre boşa heba edilmesin. Kısa sürede sonuç almak mümkün yeter ki irade ortaya konsun” diyerek, bu çerçevede Cumhurbaşkanı’nın her zaman müzakereler durma noktasına geldiği an bile, irade ortaya koyduğunu, “karar bertaraf edildiği an biz müzakerelere hazırız” dediğini anımsattı. İki taraftan bazı kesimlerin bu yaşananları Türkiye’de yapılacak referandumla ilişkilendirmeye çalıştığını ifade eden Özyiğit, yarın başlayacak müzakerelerin de bunun doğru olmadığının açık kanıtı olduğunu belirtti. TDP olarak Cumhurbaşkanı’na ve ekibine inanıp güvendiklerini vurgulayan Özyiğit, “Zaten konuşulmadık hiçbir yanı kalmayan müzakerelerin artık Cenevre’de kaldığı yerden başlaması önemli” dedi. Özyiğit, Anastasiadis’e de çağrı yaparak, “Seçim kaygılarını bir kenara bırakarak siz de Akıncı’yla birlikte bu tarihi dönemeci başarıyla noktalamak için etkin bir tavır ortaya koyun güçlü bir iradeyle bu süreci çözümle taçlandırın” dedi. 

Haberler Haberleri