“Alashia Yeniden Doğuyor “isimli serginin açılışı, 17 Kasım 2014 pazartesi saat 19.00’da Meclis Başkanı Dr.Sibel SİBER tarafından yapılacak. Sergi, 30 Kasım 2014 tarihine kadar devam edecek. Türkiye ve Kıbrıs’tan birçok üniversitenin katılımıyla gerçekleşen çalışmalar, interaktif sergileme çerçevesinde seyirciyle buluşacak.
Proje sorumluluğu Rauf Ersenal ve küratörlüğü Ayhatun Ateşin tarafından yapılan “Alashia Yeniden Doğuyor” sergisinin açılışının ardından ‘2.Uluslararası Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumu” da Vakıflar İdaresi Başkanlığı tarafından organize edilerek, DAÜ ev sahipliğinde bir dizi etkinlikte başlayacak.
Farklı kültürlerin uluslararası sanatçıları, Kıbrıs’ta, Bedesten’de bir araya gelerek farklı dönemlere ait Kıbrıs’tan yurt dışına kaçırılan pişmiş topraktan işlerin replicalarını yapacak. Yurt dışına kaçırılan işlerin kopyalarını yapmaktaki en büyük neden, Kıbrıs’ın uluslar arası platformda “ kültür sanat ” yolu ile tanıtılmasını sağlamak ve oluşacak müzenin temellerini atmak.
18 Kasım tarihinde ki sunumlar saat 15.00 de başlayacak. Tarihçi bilim adamı Nezih Başgelen (Uygarlıkların sessiz dili seramik ), Sevim Çizer, Bülent Kızılduman (Alashia Ülkesinde Kral Tepesi), Sevim Çizer (Anadolu Çömlekciliğinin Son Kadın Ustaları), Levent Zoroglu (Antik Kıbrıs Kilitya Bölgesi ilişkileri), Luca Zavagno (Ortaçağ’da Kıbrıs), Rıza Tuncel (Tarih öncesi Kıbrıs’tan betimler) ve Özgen Acar (Kıbrıs'ta Tarih yağması) isimli sunumları gerçekleştirilecek.
25 Kasım akşamı Mustafa Ersenal tarafından film gösterimi yapılacak ve sergi 30 Kasım tarihine kadar her gün sabah 11.00 19.00 saatleri arasında izlenebilecek.
Proje sorumlusu Rauf ERSENAL;
"Binlerce yıllık kültür mirasımızın yurt dışındaki bir çok ünlü müzede sergilendiğini görmek aslında bana ayrı bir haz ve gurur verdi, kaçırılmalarına tepki koysam da. Bu ülkenin nimetlerinden 10 bin yıldır sadece Kıbrıslılar değil, dünyanın birçok büyük ülkesi de yararlanmaktadır. Peki bizler ne yapıyoruz, bu günlere şahitlik edenler olarak? Elbette yapacak şeyler vardı bu güzel ada için. Ve dünyada bir ilki gerçekleştiriyoruz ve bu topraklardan sökülen köklerimizi yeniden yeşertiyoruz."
Proje küratörü Ayhatun ATEŞİN;
“Sanata dair soruların cevabı bazen sanat tarihinde, arkeolojik miraslarda, primitif kültürlerin içinde bulunabiliyor. Terracotta en cazibeli malzeme. İnsanın hiç değişmeyen gerçeklikleri, doğa ile bütünlenen primitif kültürlerin sadeliğinden, malzeme bilgisinden, teknolojisinden, içtenliğinden etkilenerek yeniden doğuşlara yolculuk yapabiliyor. Akdeniz dostluğunun ve dünya uygarlıklarının senteze ulaştığı Alashia’da (Kıbrıs), Geçmiş uygarlıkların izlerinde dolaşırken üretmek…her sanatçıya heyecan veren bir durumdur. Hepimizi giderek güç ve inanç kaybına sürükleyen yabancılaşmaya, teknolojik rüzgarla sürüklendiğimiz duyarsızlaşmaya karşı, sanatın ve insanın bilgeliğini, iyiyi ve güzeli yaymada yaratıcı gücünün önemiyle ada halkını ve herkesi sergi ve sunumları izlemeye bekliyoruz.”