"Albay Hüseyin Atik'in yurttaşlığı iptal edildi, iade edildi"

NTV haber, FETÖ soruşturmasıyla ilgili KKTC vatandaşı olduğu iddia edilen Hüseyin Atik isimli albayın, adadan, ‘özel ekipler tarafından sessiz sedasız’ Türkiye’ye götürüldüğünü duyurdu

NTV haber, “Fetullahçı Terör Örgütü” (FETÖ) soruşturmasıyla ilgili KKTC vatandaşı olduğu iddia edilen Hüseyin Atik isimli albayın, adadan, ‘özel ekipler tarafından sessiz sedasız’ Türkiye’ye götürüldüğünü duyurdu. Hüseyin Atik'in KKTC vatandaşlığından çıkarıldığı ortaya çıktı

Didem MENTEŞ

NTV haber, “Fetullahçı Terör Örgütü” (FETÖ) soruşturmasıyla ilgili KKTC vatandaşı olduğu iddia edilen Hüseyin Atik isimli albayın, adadan, ‘özel ekipler tarafından sessiz sedasız’ Türkiye’ye götürüldüğünü duyurdu. Hüseyin Atik'in KKTC vatandaşlığından çıkarıldığı ortaya çıktı.

NTV,   2014 ile 2017 yıllarında Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Sivil İşler Daire Başkanında görev yapan Albay Hüseyin Atik’in, FETÖ üyesi olduğunun ortaya çıkması üzerine tutuklandığını duyurdu.

YENİDÜZEN’e bilgi veren İçişleri Bakanlığı yetkilileri, 2016’da vatandaşlık verilen Atik’in kısa bir süre önce Bakanlar Kurulu kararıyla yurttaşlıktan çıkarıldığını açıkladı. Gerekçe belirtilmedi…

 

Hüseyin Atik 2016 yılında UBP Hükümeti döneminde KKTC vatandaşlığına alınmıştı.

YENİDÜZEN’e bilgi veren İçişleri Bakanlığı yetkilileri, 2016’da vatandaşlık verilen Hüseyin Atik’in kısa bir süre önce Bakanlar Kurulu kararıyla yurttaşlıktan çıkarıldığını açıkladı ancak gerekçe belirtilmedi.

Bakanlık yetkilileri, NTV haberin iddia edildiği gibi Hüseyin Atik’in “sesiz sedasız” şekilde değil KKTC Hükümeti bilgisi dahilinde Türkiye’ye yetkililerine iade edildiğini açıkladı.

 

Bakanlık,  Hüseyin Atik’in “sesiz sedasız şekilde” değil KKTC Hükümeti bilgisi dahilinde Türkiye’ye yetkililerine iade edildiğini açıkladı.

 

Hüseyin Atik’in durumunu YENİDÜZEN’e yorumlayan hukukçu Tacan Reynar, 2016’da Türkiye’de darbe girişimi olduğu dönemde Hüseyin Atik’e vatandaşlık verilmesinin hukuk dışı olduğunu, bu karara imza atanların hesap vermesi gerektiğini belirterek, şimdiki Bakanlar Kurulu’nun konu şahsın KKTC vatandaşlığını iptal etme nedenini de açıklaması gerektiğini söyledi.

Reynar, “Türkiye’de doğru veya yanlış böyle bir soruşturma yürütülebilir. Eğer vatandaşlığın iptal sebebi orada bir soruşturma yürütülmesi ise bu da bir hukuk skandalıdır” dedi.

NTV: “FETÖ’nün kilit adamı KKTC'de yakalandı”

NTV,   2014 ile 2017 yıllarında Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Sivil İşler Daire Başkanında görev yapan Albay Hüseyin Atik’in, FETÖ üyesi olduğunun ortaya çıkması üzerine tutuklandığını yazdı.

Kıbrıs'ta kaldığı süre içinde Hüseyin Atik’in KKTC vatandaşlığı aldığı, hakkında soruşturma başlatılınca görevinden ayrıldığı öne sürülen NTV haberinde, Atik’in adaya yerleşerek faaliyetlerini buradan sürdürmeye devam ettiği ileri sürüldü.  

Albay Hüseyin Atik’in KKTC’de görev yaptığı süre içinde polis ve asker içerisindeki FETÖ yapılanmaları konusundaki bağlantılarının araştırıldığı ifade edildi.

Hukuçu Reynar durumu YENİDÜZEN'e yorumladı: “Türkiye’de darbe girişimi olurken, buradaki UBP hükümeti bu şahsa KKTC vatandaşlığı veriyor. Bu vatandaşlığın altında kimin imzası varsa hesabını vermeli. Bu hukuk dışı bulunduğu için de şimdiki Bakanlar Kurulu tarafından vatandaşlığın iptal edildiğini görüyoruz. Neden iptal edildi, gerekçe nedir? Türkiye’de doğru veya yanlış böyle bir soruşturma yürütülebilir. Eğer vatandaşlığın iptal sebebi, orada bir soruşturma yürütülmesi ise bu da bir hukuk skandalıdır…”

 

Hukukçu Tacan Reynar:

“Vatandaşlık verenler hesap vermeli, iptali gerekçesi açıklanmalı”

Albay Hüseyin Atik’in Türkiye’ye iade edilmesini yorumlayan Hukukçu Tacan Reynar, konu şahsa hem vatandaşlığın verilmesinin hem de iptal edilmesinin sıkıntılı bir durum olduğunu belirtti.

Reynar, şunları söyledi:  “Anladığımız kadarıyla bu şahıs 2016 yılında vatandaş oldu. O dönem FETÖ vardı. 15 Temmuz 2016’da Türkiye’de darbe girişimi olurken, buradaki UBP hükümeti bu şahsa KKTC vatandaşlığı veriyor. Bu vatandaşlığın altında kimin imzası varsa bunun hesabını vermeli. Kimin ne bağlantıları var ki orada darbe olurken, burada vatandaşlık veriliyor. Bence ‘koruma’ amaçlı veriliyor. Anladığım kadarıyla istisnai vatandaşlık verildi. Bu şahıs ne yaptı ki istisnai vatandaşlık verildi?

Dolayısıyla hukuk dışı bulunduğu için de şimdiki Bakanlar Kurulu tarafından vatandaşlığın iptal edildiğini görüyoruz.

İkinci ayağı ise suçun nerede işlendiği çok önemlidir. Eğer KKTC’de bir suç işlenmediyse, bir TC’li iade edilebilir. KKTC’de bir suç işlendi mi bunu sorgulamak lazım. Çünkü o zaman buradaki suçlar cezasız kalır. Vatandaşlığın iptal sebebi nedir bunu netleştirmek lazım. “KKTC vatandaşlığında bir şahıs vardı ve vatandaşlığı iptal edildi” gerekçe nedir? Şuanda bir yargılama varsa bile vatandaşlık iptal edilemez. Devam eden bir soruşturma da iptal sebebi değil. İade talebi gelmiş olması da iptal sebebi değil. O zaman Türkiye’nin her istediğinde “bu şahıs için soruşturma yapacağız, iade edin” demesiyle, biz vatandaşlıkları iptal edip, iade mi edeceğiz?

İki ayaklı baktığımızda hem vatandaşlığın verilmesi sıkıntılı hem de iptal edilmesi de sıkıntılı. Neden iptal edildi, gerekçe nedir? Türkiye’de doğru veya yanlış böyle bir soruşturma yürütülebilir. Eğer vatandaşlığın iptal sebebi orada bir soruşturma yürütülmesi ise bu da bir hukuk skandalıdır. Böyle bir şey de olmaması gerekir çünkü masumiyet karnesini dikkate almak gerekir. Bir şahıs KKTC vatandaşı iken, orada bir soruşturma yürütülüyor diye onun vatandaşlığını iptal etmek de hukuk dışıdır. TC vatandaşları için, Türkiye’de bir suç işlendiyse ve yargılama sonucu bir hapislik cezası alındıysa ve adam buradaysa, yine mahkemeye başvurulur ve tutukluluk süreleri istenir. Ona göre mahkeme onu iade eder. Ama bu şart değildir. Eğer işlemleri yaparlarsa hemen de götürebilirler. İçişleri Bakanı bu şahıs için iade talebinin nasıl geldiğini ve hangi gerekçeyle vatandaşlığı iptal edildiğini açıklaması gerekir. 2016 yılında neden bu şahıs vatandaşlık aldı ve neden çıkarıldı?”

Hüseyin Atik 22 Eylül 2016’da Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlığa alınmıştı…

 

 

İlgili Haberler

Özel Haber Haberleri