Anafartalar Lisesi’nde öğretmenler grevde

KTOEÖS, devlet okullarının eksiklerinin giderilmemesi gerekçesiyle bugün 08.00-10.00 saatleri arasında Girne Anafartalar Lisesi’nde iki saatlik uyarı grevi yaptı.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), devlet okullarının eksiklerinin giderilmemesi gerekçesiyle bugün 08.00-10.00 saatleri arasında Girne Anafartalar Lisesi (GAL)’de iki saatlik uyarı grevi yaptı.

KTOEÖS, grevin GAL’de 4 müdür muavini, 1 müzik öğretmeni, 2 sekreter, 3 hademe ve 2 bekçi eksikliği nedeniyle yapıldığını, greve okulda görevli 70 öğretmenin tümünün katıldığını belirtti.

Sendika Başkanı Tahir Gökçebel grev sürerken yaptığı konuşmada, ülke genelinde toplam 8 okul müdürü, 11 müdür muavini, 51 öğretmen, 33 atölye şefi, 210 bölüm şefi, 15 sekreterle çok sayıda bekçi eksik olduğunu söyledi.

Gökçebel, Anafartalar Lisesi’nde yaklaşık 850 öğrenci ve 70 öğretmeni bulunduğuna işaret ederek, bu lisenin 10 yıldan beri müzik öğretmeni eksiği olduğu belirterek, müzik öğretmeni yanında okulda 4 müdür muavini, 2 sekreter, 3 hademe ve 2 bekçi eksiği olduğunu kaydetti.

Eğitim yılının yarısı tamamlanmasına karşın ülke genelinde tüm okullarda eksikliklerin giderilmediğini ifade eden Tahir Gökçebel, gerçekler ortadayken yetkililerin makamlarında oturmasını eleştirdi.

“Okulların tek kuruş bütçeleri yok, yapacakları tüm etkinlikleri müdür ve okul aile birlikleri dilenerek yapmaktadırlar” diyen Gökçebel, yaşananların tahammül sınırını aşan noktada olduğunu kaydetti. Gökçebel, Milli Eğitim Bakanlığı’nın eksiklerin giderilmesi istemine yeterli kaynak olmadığı gerekçesini ileri sürdüğüne işaret edere, bu gerekçenin “geçersiz bir anlayıştan” öteye gitmediğini belirtti.

Tahir Gökçebel, eğitim için ayrılması gereken kaynak konusunda şunları söyledi:

“Bizlere kaynak yoktur deniyor ama hükümetin son günlerde almakta olduğu tasarruf tedbirlerine baktığınızda milyarlarca liranın aslında kaynak olarak var olduğu ve harcandığı görülür. Eğitimde bir tasarruf edebiyatıdır gidiyor. İş öğretmen ve okullara geldiğinde eğitimde tasarrufu öne çıkaran bir hükmet anlayışının var. Özellikle emlak alanında alınan önleme bakıldığında; stopaj fiyatları yüzde 6’dan 3’e düşürüldü. Kime bağışlandı bu para? Baktığınızda, birkaç şirketin vergi borcu silindi. Bu kimi etkiliyor? Oysa halkın çocuklarının gittiği okullarda eksiklikler devam ederken hükümet bir yandan istediği alana kaynak aktarabilmektedir.”

Sorunun “kaynak bulma değil, anlayış sorunu” olduğunu ifade eden Gökçebel, eğitimde tasarrufun olamayacağını, tasarrufa gidildiği takdirde geleceğin heba edileceğini savundu.

Hükümet ile Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bir an önce okulların bütçe ve idari açıdan güçlendirilmesini talep eden KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, yapılan uyarının dikkate alınmaması halinde eylemlerin artarak devam edeceğini belirtti.

AKPOLAT

Girne Anafartalar Lisesi Müdürü Kerim Akpolat ise konuşmasında, 70 öğretmen ve 852 öğrencisi olan okuldaki eksikliklerin idari yapıda sıkıntı yaşanmasına neden olduğunu belirterek, greve eğitim kaygısı duydukları için destek verdiklerini söyledi.(tak)

Haberler Haberleri