'ANLAŞMA İÇİN YASADA DEĞİŞİKLİK HAZIRLIĞI'!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, tartışılan İŞGÜCÜ ANLAŞMASI ile ilgili YENİDÜZEN’e açıklamalarda bulundu

Meltem SONAY

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner,  tartışılan İŞGÜCÜ ANLAŞMASI ile ilgili YENİDÜZEN’e açıklamalarda bulundu, Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası’nda yapılacak değişiklikle Türkiye’den işçi getirmede ÖN İZİN uygulamasının garanti altına alınacağını kaydetti.

UBP-DP Azınlık Hükümeti’nin, Türkiye Hükümeti ile imzaladığı İŞGÜCÜ ANLAŞMASI, işverenlere Türkiye’den DOĞRUDAN işçi getirebilme hakkı tanıdığı için muhalefetin itirazlarına neden olmuştu.

UBP-DP Azınlık Hükümeti, 23 Şubat 2017 tarihinde, KKTC ile Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanları’nın imza koyduğu ‘İŞGÜCÜ ANLAŞMASI’nın ONAY YASA TASARISI’nı önceki gün de Muhalefetin itirazlarına karşın Meclis’ten geçirdi.

13 maddelik anlaşmanın ‘İşçi Temini’ başlıklı 4. Maddesi, İşverenlere diğer ülkenin ilgili dairesine veya iş ve işçi bulmaya aracılık eden özel istihdam bürolarına işçi temini için DOĞRUDAN BAŞVURUDA bulunabilme imkanı tanıyor.

Ersan Saner: “Türkiye’de de onaylandı, yürürlüğe girecek”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner,  Meclis Genel Kurulu’nda önceki gün OYÇOKLUĞU ile onaylanan İç Gücü Anlaşması’nın Türkiye Cumhuriyeti’nde de onaylandığını ve yürürlüğe gireceğini kaydetti.

Anlaşma, taraf iki ülkede ONAY SÜREÇLERİNİN tamamlanması ile bizde de Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından yürürlüğe girecek.

Anlaşmada değişiklik mümkün değil!..

İki ülkenin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanları’nın imza koyduğu anlaşmada değişiklik mümkün değil… Anlaşmada değişikliğin yapılabilmesi için iki ülke bakanlarının yeniden bir araya gelmesi, yeniden anlaşmaya yazılıp imza konması ve iki ülke Meclislerinde onaylanması gerekiyor…

“Ön izin koşullarına dokundurmayacağız”

Meclis Genel Kurulu’nda muhalefetin itirazları “15 gün içinde tekrar Meclis’e gelecek, sıkıntı kalmayacak” diye karşılık veren Çalışma Bakanı Ersan Saner, anlaşmanın itiraz edilen maddesi ile kendilerinin aldığı görüşün farklı olduğunu, ÖN İZİN KOŞULLARINA dokundurmayacaklarını yineledi.

Komite aşamasında da bu maddeyi düzeltmeye hazır olduğunu belirttiğini aktaran Bakan Saner, muhalefete de bu konuda çağrı yaptığını belirtti.

Yabancıların Çalışma İzni Yasası’nda değişiklik…

Yabancıların Çalışma İzni Yasası’nda yapılacak değişiklik için Ana Muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi’ne CTP) de çağrı yaptığını anımsatan Bakan Saner, “Hemfikiriz gelin gerekli düzenlemeleri yapalım diye çağrı yaptım. 15 gün içerisinde de gerekli düzenlemeleri getireceğimi söyledim. Anlaşma ülkedeki mevzuata işaret ediyor. Biz Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası’na düzenleme yapacağız, onu uygulayacağız” dedi.

“Biz insanları prosedürden kurtarmaya çalıştık”

Düzenlemenin kendi mevcut yasalarımızda yapılacağını ifade eden Saner, “Ön izine dokundurmuyoruz. Öyle söylendiği gibi herkes gidecek istediği gibi adam bulacak getirecek değil… Gidecek, karşı taraftan çalışan bile bulsa gelecek buradan ön iznini alacak. Ön izinsiz kimse birini getirmeyecek” şeklinde konuştu.

“Türkiye ile online bağlanıyoruz, biz insanları prosedürden kurtarmaya çalıştık. Ön izin koşullarında hiçbir sıkıntımız yok bizim” diyen Saner’in ifadeleri şöyle:

“Anlaşma yürürlüğe girdiği anda siz Türkiye’ye gidip işçiyi internet ortamında bulabiliyorsunuz. Ama oradan bulup adaya getiremezsin. Getirseniz de ön izin koşullarını by-pass edemezsiniz ama muhalefetin itirazları oldu. Şimdi de hiçbir şekilde ön izin şartlarından geri adım atmamak kaydı ile gerekli düzenleme yapacağız”.

“İsteğimiz düzgün olması, aşçı gelen aşçı olacak… Bu kadar net…”

Getirilecek işçilerin başka işlerde çalışabileceğine dair endişeleri de gidermek amacıyla düzenleme yapmaya da hazır olduklarını ifade eden Bakan Saner, bu konuda da problem olmadığını savundu.

“Ben hukukçu değilim ama niyet ortada ve net” diyen Ersan Saner, amaçlarının ortada ve muhalefetle aynı olduğunu belirtti, “İsteğimiz düzgün olması, aşçı gelen aşçı olacak… Bu kadar net, gerekli düzenlemeyi yapacağız” dedi.

 


Saner: “İki ülkenin sosyal güvenlik yasaları arasında sorunlu olan maddelerde düzenleme yapıldı”

İki ülkenin sosyal güvenlik yasaları arasında sorunlu olan maddelerde önemli düzenlemelere de gidildiğini aktaran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, birçok maddenin vatandaşların hayatı kolaylaştırmak adına düzenlendiğini belirtti.

Bakan Saner anlaşmadaki düzenlemeleri şöyle özetledi:

“Sosyal Sigortalı bir kişi emekli olduğu andan itibaren yurtdışında eşini ve çocuğunu tedaviye götürebilecek. Öğrenci çocuğu varsa çalışırken dahi çocuklarına bakabilecek.

Acil hal tanımını çok net yaptık… Sosyal Sigortalılar Türkiye’de ani gelişen bir rahatsızlıkta, buradaki hastanelerde olduğu gibi tedavisini gerçekleştirebilecek.

En önemli kısmı Devlet memurları… Hiçbir şekilde bu ani gelişen halde faydalanamayan devlet memurları da sosyal sigortalı ile aynı kategoriye getirildi. Onlar da acil tanımı altında aynı hizmetlerden faydalanabilecek.

İster sosyal sigortalı, isterse de devlet memuru olsun, Türkiye’ye emekli olduktan sonra gidip 180 gün ikamet koşulunu yerine getirenler, orada da Sosyal Güvenlik Kurumları’nın anlaşmalı olduğu tüm hastaneleri kullanabilecek.

Şirketlerin iki ülke arasında görevlendirme yaptığı çalışanlar, görevlendirildiği ülkede 24 ay yatırım yapmak zorunda kalmadan çalışabilecek. Geldiği ülkedeki yatırımları geçerli sayılabilecek. Bu süre Bakanlar Kurulu kararı ile 60 aya kadar da uzatılabilecek”.

 

 

İlgili Haberler

Özel Haber Haberleri