Avrupa Parlamentosu (AP) tabak, çatal, bıçak, kaşık, pipet ve kulak çöpü gibi tek kullanımlı plastiklerin kullanılmasını yasaklayan yeni bir yasayı onayladı.
Bunun sonucunda Avrupa Birliği (AB) içerisinde 2021’e kadar bir dizi ürün yasaklanmış olacak. Bu ürünler arasında tek kullanımlı plastik çatal, bıçak, kaşık, tek kullanımlık plastik tabaklar, plastik pipetler, plastikten yapılmış kulak çöpü, plastik balon sapları, parçalanabilir plastik ve gıda kutuları ve genişletilmiş köpük polistiren bardaklar bulunuyor.
Üye ülkeler plastik şişelerin %90 toplanma hedefini 2029’a kadar koydu. Plastik şişelerin geri dönüşümün %25’inin ve %30’unun 2030’a kadar tamamlanması gerekiyor.
Avrupa Komisyonu’na göre deniz kirliliğinin %80’inden fazlası plastik oluşturuyor. Bu yeni yasayı kapsayan ürünler, tüm deniz kirliliği malzemelerinin %70’ini oluşturuyor. Çözünürlüğü düşük oranda olan plastik, Avrupa Birliği ve dünya genelinde, denizlerde, okyanuslarda ve plajlarda görülüyor.
Plastik kalıntısı, deniz kaplumbağası, fok, balina ve kuş, ayrıca balık ve deniz kabuklusu gibi deniz canlılarında, dolayısıyla insan gıda zincirinde bulunuyor.