BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs'a ilişkin son raporlarında, ara bölgenin 'önemli ölçüde' militarize edilmesi konusundaki endişelerini dile getirdi.
Cyprus Mail gazetesinde yer alan habere göre Guterres, tampon bölgede her iki tarafça rekor sayıda ihlal gerçekleştirildiğine dikkat çekerken, tampon bölge dışında gerginliği tırmandırabilecek ve görüşmelerin yeniden başlaması ihtimalini zayıflatabilecek tek taraflı eylemlerden kaçınılmasının önemini vurguladı.
Bu ihlaller arasında "tampon bölge içerisinde ve yakınında izinsiz askeri yapılar ve askeri kabiliyetlerin ilerletilmesi" de yer alıyor.
Genel Sekreter, söz konusu eylemleri, hem Rum Milli Muhafız Ordusu'nun hem de Türk askerinin tampon bölgede stratejik üstünlük elde etme arayışında olduğu hızlı bir askeri yığınağın yansıması olarak nitelendirdi.
Guterres, söz konusu endişelerini, Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNFICYP) ve adadaki İyi Niyet misyonuna ilişkin 13 Aralık-24 Haziran dönemini kapsayan taslak raporlarında dile getirildi.
Guterres ayrıca "her iki tarafın da BM Güvenlik Konseyi'nin otoritesine olan saygıyı aşındıracak faaliyetlerde bulunmaya devam etmesinden derin endişe duyduğunu" ifade etti.
Guterres, “Özellikle hem Kıbrıslı Rum hem de Kıbrıslı Türk polisinin tampon bölgeye sık sık yaptığı müdahaleler endişe vericidir, çünkü bunlar misyonun yetki alanına doğrudan bir meydan okuma teşkil etmekte, barış ve güvenliğin sağlanması çabalarını zorlaştırmaktadır” dedi.
Guterres, tampon bölgenin ötesinde, gerginliği daha da tırmandırabilecek veya müzakerelere dönüş potansiyelini zayıflatabilecek tek taraflı eylemlerden kaçınılmasının önemini vurguladı.