Ayşe GÜLER
Sağlıkta ‘ikinci iş’ yasağında zamanın daralmasıyla hız kazanan ve yoğunlaşan çalışmalar sonuçlandı, ‘ara formül’ üretildi ancak sorun çözülemedi…
Daha önce Bakanlar Kurulu’na takılarak, onay alamayan ‘Sağlık Kurumları Ücretler Tarifesi Tüzüğü’nün son şekli verilerek çerçevesi çizilse de, sağlıkta yeni bir krizin sinyalleri de verildi.
Sağlık Kurumları Ücretler Tarifesi Tüzüğü’ne son şekli verilse de tarafların açıklamaları “ikinci iş” ile ilgili sıkıntının aşılamadığını ortaya koydu…
İkinci iş sıkıntısını ortadan kaldıracak, mutabakata varıldığı Sağlık Bakanı Dr Faiz Sucuoğlu tarafından YENİDÜZEN’e açıklansa da, yeni süreçle ilgili sıkıntılar aşılamadı.
Sucuoğlu, yasal çerçevede Başsavcılığın da onay verdiği, her noktasında taraflar arasında uzlaşıya varıldığını söylediği tüzüğü bugün Başbakan Hüseyin Özgürgün’e sunacağını aktarsa da, Tıp-İş Başkanı Dr Sıla Usar İncirli, hazırlanan tüzüğün ‘hekimlerin emeklerini daha çok sömürmeyi amaçladığını’ savundu.
Yazılı açıklama yapan İncirli, 1 Ağustos’tan sonra hastaların ciddi bir hekim eksikliğiyle, çağdışı hastanelerle baş başa kalacağını da kaydetti.
1 Ağustos’ta yürürlüğe girecek kamu hekimlerine yönelik sağlıkta ikinci iş yasağına karşı, “ara formül” üretildi, kamuya kiralanacak kliniklerde gelir paylaşımı %65’e %35 olarak belirlendi…
Öte yandan Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr Remzi Gardiyanoğlu ise yasal olmamasına rağmen hizmet veren kamu hekimlerinin kliniklerinin de ‘izinli klinik ve muayene’ sayısına dahil edildiğini öne sürerek, “Tüzük çalışması öncesinde bakanlık ülkedeki izinli klinik ve muayene sayısının 190 olduğunu ifade etmişti. Tüzük çalışması sonrasında Bakanlar Kurulu’na sunulacak listeye kamu hekimlerinin klinik ve muayenehanelerinin de dahil edildi, bu sayı 272’ye çıkartıldı” şeklinde konuştu.
YENİ DÜZENLEME NE İÇERİYOR?
- Çerçevesi çizilen tüzüğe göre; kamu hekimleri Sağlık Bakanlığı tarafından izinlendirilmiş klinikler ve özel hastanelerde hizmet verecek.
- Tüzükte üzerinde tartışılan, ‘en kritik noktalar’ arasında yer alan gelir paylaşımı ise %65/35 olacak… Bugün Başbakan Hüseyin Özgürgün’e sunulacak tüzüğün hayata geçmesiyle hekimler muayene ücretlerinin %65’i alacak, Sağlık Fonu’na ise bu ücretin %35’i kalacak.
TÜZÜK NE İÇERİYOR?
Gelir paylaşımı önce %60/40’dan %70/30’a, Son olarak da %65/35’e…
Günlerdir üzerinde uzlaşı sağlanılamayan, tartışılan iki nokta arasında yer alan muayene ücretleri, tüzüğün son şekliyle birlikte 2. kez değişti…
Daha önce %60/40 olan Tabipler Birliği tarafından belirlenecek asgari muayene ücreti yüzdelikleri, önce %70/30 oldu, son olarak %65/35’te kaldı.
Bugün Başbakan Hüseyin Özgürgün’e sunulacak tüzüğün hayata geçmesiyle hekimler muayene ücretlerinin %65’i alacak, Sağlık Fonu’na ise bu ücretin %35’i kalacak.
İzinli klinik ve özel hastanelerde…
Döner Sermaye Yasası hayata geçene kadar sağlıkta ikinci iş sıkıntısını ortadan kaldıracağı söylenen tüzüğüne göre hekimler Sağlık Bakanlığı tarafından izinlendirilmiş klinikler ve özel hastanelerde hizmet verecek.
Sağlık Bakanı “uzlaşmaya varıldı” derken, Tıp-İş Başkanı Dr Sıla Usar İncirli, 1 Ağustos’tan sonra hastaların ciddi bir hekim eksikliğiyle karşı karşıya kalacağını savundu, “İdarenin yapmaya çalıştığı açılım aslında hekimlerin emeklerinin daha çok sömürülmesini amaçlayan bir tüzüktür. Bu tüzüğü sendikamız müzakere etmiştir. Ancak idare bu tüzüğü bile aylardır sonuçlandırıp, uygulamaya koyamamıştır” dedi.
Sağlık Bakanı Dr Faiz Sucuoğlu
“Her noktada anlaştık”
Sağlık Bakanı Dr Faiz Sucuoğlu, gelir paylaşımının %65/35 olarak kesinleştiğini açıkladı, her noktada uzlaşıya varıldığını kaydetti.
Sucuoğlu, taraflar arasında mutabakatın sağlandığı tüzüğü bugün Başbakan Hüseyin Özgürgün’e sunacaklarını belirtti.
YENİDÜZEN’e konuşan Sağlık Bakanı Dr Faiz Sucuoğlu, gelir paylaşımının %65/35 olarak kesinleştiğini, her noktada uzlaşıya varıldığını kaydetti, “Olayı bitiriyoruz. Başsavcılığın görüşü de olumlu. Mevzuat da bu tüzüğe onay veriyor” dedi.
Serbest Çalışan Hekimler Birliği’nin ‘tüzük hayata geçerse, ara emri için yargıya başvuracağız’ açıklamasıyla ilgili soru üzerine “Onların kendi bileceği iş, saygı duyarım. Ara emri alacaksa alırlar, yargı öyle karar verirse ne yapabilirim?” diyen Sucuoğlu, Tıp-İş ve Tabipler Birliği’nin ise ‘olumlu’ yaklaşım içerisinde olduğunu söyledi.
“Olayı bitiriyoruz, Başsavcılığın da görüşü olumlu”
Sucuoğlu, tüzüğün Sağlık Bakanlığı tarafından izinlendirilmiş klinikler ve özel hastaneler için geçerli olacağına yönelik de bilgi vererek, sayılarla ilgili bilgi vermedi.
Döner Sermaye Yasası hayata geçene kadar ikinci iş ile ilgili sıkıntıyı bu şekilde aşmayı hedeflediklerini belirten Sucuoğlu, “Olayı bitiriyoruz. Başsavcılığın görüşü de olumludur. Mevzuat da bu tüzüğe onay veriyor” dedi.
GARDİYANOĞLU: “KLİNİK SAYISI 190’DAN 272’YE ÇIKTI”… Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr Remzi Gardiyanoğlu, tüzük çalışması öncesinde Sağlık Bakanlığı’ndan aldıkları bilgide ülkede yasal olarak izinli klinik ve muayene sayısının 190 olmasına rağmen,Bakanlar Kurulu’na sunulacak listeye kamu hekimlerinin klinik ve muayenehanelerinin de dahil edildiğini, bu sayının 272’ye çıkartıldığını savundu.
Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr Remzi Gardiyanoğlu
“Listeye kamu hekimlerinin klinikleri de eklendi, sayı 190’dan 272’ye çıktı”
Öte yandan Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr Remzi Gardiyanoğlu ise tüzük çalışması öncesinde Sağlık Bakanlığı’ndan aldıkları bilgide ülkede yasal olarak izinli klinik ve muayene sayısının 190 olduğunu ifade etti, tüzük çalışması sonrasında Bakanlar Kurulu’na sunulacak listeye kamu hekimlerinin klinik ve muayenehanelerinin de dahil edildiğini, bu sayının 272’ye çıkartıldığını savundu.
Gardiyanoğlu, Sağlık Bakanlığı’ndan aldığı listeyi YENİDÜZEN ile paylaşarak, “Tüzük hayata geçse de kamu hekimlerinin klinik açması yasal değildir” şeklinde konuştu.