ARAÇLAR HURDAYA DÖNDÜ!

Özellikle Başkent Lefkoşa’nın yollarında çukurlardan dolayı hareket etmek kabusa dönerken, bu çukurlara düşen çok sayıda araç tamircilerin kapısını çalıyor.

Didem MENTEŞ

Başkent Lefkoşa çukurlu yollarla dolup taşarken, araçlar da oto garaj servislerin çıkamaz oldu.

Yollardaki çukurlardan dolayı hareket etmek kabusa dönerken, bu çukurlara düşen çok sayıda araç makinistlerin kapısını çalıyor.

YENİDÜZEN’e konuşan oto garaj sahipleri, tamire gelen araç sayının hasar durumuna değiştiğini, kimi zaman ayda 40- 50 aracın tamir edildiğini dile getiriyor.

 

 

Maliyetler yüksek…

Çukurlardan dolayı araçların zarar görmesi vatandaşa kan ağlatsa da, makinist garajlarının işlerini artırmış durumda. Çukurlardan dolayı en fazla ön düzen, jant eğrilmesi ve lastik yırtılması yaşandığını aktaran makinistler, bu zararların 400- 500 TL’den başlayıp daha yüksek maliyetlere neden olduğunu söylüyor. Bu durum sadece makinist garajlarına yararken,  ekonomi darlığı yaşanan ülkemizde hesapta olmayan masraflar ise vatandaşın cebini yakıyor. Hükümet yetkilileri ise çukur deryasına dönen Başkent Lefkoşa için hiçbir adım atmıyor…

 

 

Oto garaj sahipleri: “Çukurlar nedeniyle çok sayıda araç geliyor”

Yollardaki çukurların otomobillerde kimi zaman küçük kimi zaman da çok fazla masraflara neden olan hasarlara yol açtığını belirten makinistler, bu sayının oldukça fazla olduğunu söyledi.

Kimi oto garaj sahibi ayda 40- 50 aracın ön düzen tamirine geldiğini belirtirken kimi de ayda 5- 6 aracın, çeşitli hasarlardan dolayı tamire geldiğini dile getirdi.

 

“Jantlar ve lastikler büyük zarar görüyor”

En fazla jant ve lastiklere zarar geldiğini işaret eden oto garaj sahipleri, jant eğrilmesi ve lastik yırtılması yansıra araçların ön düzen ayarının da hasar gördüğünü ifade etti.

Bu zararların 400- 500 TL’den başlayıp daha yüksek maliyetlere de çıktığını aktaran oto garaj sahipleri, aracın ağırlığına ya da hafifliğine ve markasına göre değişim gösterdiğini vurguladı.

Makinistler, işlerinin artmasından dolayı her ne kadar memnun olsa da, Lefkoşa yollarının biran evvel Başkent’e yakışır bir duruma getirilmesini de ifade etti.

 

 

 

OTO GARAJ SAHİPLERİ NE DEDİ? OTO GARAJ SAHİPLER NE DEDİ?

 

Alaeddin Kahraman (Gizal Garaj)

 

“Ayda 40- 50 araba tamire geliyor”

 

“Yollardaki çukurlara düşerek hasar gören araçların sayısı oldukça fazladır. Bize ayda 40- 50 araba tamire geliyor. Bu araçların çoğunluğu jant eğilmesi nedeniyle geliyor. Bu yollar nedeniyle bir arabanın ön düzeni ise 6 ayda bir bozulur. Çukurlardan dolayı lastiği yırtılanlar oluyor. Lastik takılması ve jant düzeltilmesi aşağı yukarı 500- 600 TL’ye mal olabiliyor. Yani bir çukurun maliyetidir bu… Bazen yağmurlu havalarda çukurlar su dolar ve içine giren araçlar var. Haftada 20 defa jantlar nedeniyle gelen müşteriler var.”

 

Halil Düşmez (Plümer Garaj):

 

“Jant kırılmalarıyla sıklıkla karşılaşıyoruz”

 

Ülkenin yolları bozuk olduğu için lastik seviyesi düşük olan araçlar hasar görüyor. Bizde genellikle mekaniktir. Genellikle jantlarında kırılmalar olduğu için gelenler var. Bize gelenlerde ön düzende fazla hasar yok ama jant kırılmalarına sıklıkla karşılaşıyoruz. Ona göre yönlendirme yapıyoruz. Özellikle kış sezonu yollarda biriken yağmur suları nedeniyle insanlar bazen çukurları göremediği için içine düşer. Bu defa ya lastik parçalanır ya da jantları kırılır. Mesela yeni model araçsa ve 19 model jant kullanır bunun lastiğinin tanesi 1000 TL’dir. Yeni bir jant almaya kalksa 700- 800 Euro ya da tamir ettirmeye çalışsa 100- 150 TL gibi bir tamiri var.

 

Ahmet Günbay (Mem’s Garaj):

 

“Titreme ve ses şikayetinden gelen araç sayısı çok”

 

“Bir araç çukura düşünce arıza yapar diye bir şey yoktur. Lastik esnek olduğu için bazı basit darbeleri lastik yutar ve hasarı önler. Şiddetli darbelerde ön düzen teşkilatındaki hangi taraf güçlüyse, o tarafa taşıyıcı bacak dediğimiz bacağı veya ön düzen geometrisini oluşturan parçalara zarar verir. Bu belli bir maliyettir. Fakat bu tamiratla birlikte, ikinci bir işlem ayardır. Ön düzen geometrisi ayarı lazımdır. Tekerliklerin içe dışa açısı, öne veya arkaya yatıklık açısına ayarlar yapılır. Bu hasarlarla gelen müşteri sayısı değişir. Bazı hafta hiç gelmez bazı hafta 5 tane araç gelir. Araçlarında titreme ve ses şikayetinden gelen araç sayısı çoktur. Çukura düştüğünde ille de kırılacak, bozulacak diye bir şey yok. Çukura hafif düştüğünde bir ses gelir, daha sonra bu sesler çoğalır ve büyük sesler gelir. O zaman tam hasar meydana çıkar. Tabi düşüş hızına göre birden bire de çıkabilir. Ön düzendeki bacak sistemine hasar geldiğinde, bir bacağın maliyeti aşağı yukarı 300- 400 TL’dir. Tabi bunlar markalara göre değişiklik gösterir.”      

 

Kemal Bağışlayan (Bağışlayan Oto Servis):

 

“Ön düzen ayarı için ayda 4- 5 araç geliyor”

 

Yollardaki çukurlar nedeniyle insanlar gerçekten büyük hasara uğruyor. Bizler de aracımızı kullanırken, bu hasarlarla karşılaşıyoruz. Geçen gün bir müşterim Mercedes’e yeni sıfır lastik taktırdı, 2 gün sonra iş yerine gidiyordu tören alanının bulunduğu noktada yoldaki çukura girdi ve lastiği patladı. Mercedes’in bir lastiği 1500 TL. Şimdi bu insana yazık değil mi? O çukuru yapmış olsaydılar, o lastik patlamayacaktı. Bu tip olaylarla çok karşılaşıyoruz. Bu arıza günübirlik olay değildir. Her ay 5- 6 araçta ön düzen, aksamı hasar gören araç geliyor. Aynı zamanda biz tamirini de yaparız, ayarını başkası yapar. Ama tamirat esnasında bozulan rotiller gibi ön düzene bağlı olan rotüşler, konduralar var. Bunların hepsi de çukura girip çıkmaktan oluşur ve bundan dolayı gelen müşteriler var. Tamir ediyorsunuz ama tekrardan bozulup gelenler var. Çoğu insan artık değiştirmekten vazgeçiyor. Çünkü yollar bozuk olduğu için insanlar yeni taktırmak istemiyor. Bu değişmediği zaman ise sistemin üzerindeki parçalardan dolayı aracın hakimiyeti de zayıflar. Bu tür araçlar da geliyor. Kondurası bozuk olan araçlarda ani fren yaptığında hakimiyet şoför de olamayabiliyor çünkü o araba beşik gibi sallanmaya mahkumdur. Konduraları bozulan kimi araç hasarlardan dolayı 1000- 1500 TL’ye kurtulurken kimi araç ise 3000- 3500 TL’ye en az ödemek zorunda kalıyor. Bu arabanın ağır ve hafifliğine göre değişebiliyor.

 

Ferit Coşkun (Bağışlayan Oto Servis):

 

“Aracın hasarına göre her ay gelen araç sayısı değişiyor”

 

“Aracı kullanan kişiye göre arabanın hasar oranı değişiyor. Kullanıcı yoldaki kasisi stabilize yolu algılıyorsa, ona göre kendini hazırlıyor. Bazı durumlarda görmek imkansız oluyor. O tip durumlarda frenle beraber o kasise girdiğinde, aracın ağırlık merkezi çarpı 10 katı gibi bir yük alıyor. Süspansiyon, yürüyüş takımı, amasör, lastik gibi tüm parçalar buna dahil. Araba bir ton ise frenle beraber çukura girdiğinizde 10 ton o çukura düşen lastik de hasar alıyor. Gözle görünür bir şey olmasa da metalin malzeme yorgunluğu dediğimiz, burkulma gibi durumlar oluşuyor. Bunlar aracın marka ve modeline göre donanımlarına göre fiyat dağılımı değişiyor. Kimisinde havalı süspansiyon oluyor kimisinde teleskopik süspansiyon mevcut, bunların fiyatları değişiyor. Fakat maalesef araç kullanıcılarımızda, yollar ne kadar bozuk olsa da bir rahatlık söz konusu. Çünkü sigortaya yasladığı için her şeyi doğal olarak umursamıyor. İnsanlar sigorta öder bilincinde. Maliyetler kullanıcıya bağlı. Yeri geliyor günde 3 tane hasardan dolayı araç geliyor, yeri geliyor ayda 2 tane geliyor. Tabi bu duruma bağlıdır. Genellikle sollama ya da sağlama yaptıklarında, ani kalkma istediği durumlarda kaçışı mümkün değilse çukura düşüyor.  

Özel Haber Haberleri