Aralık’ta Kendinizi Değerlendirin

Aralık’ta Kendinizi Değerlendirin

Dilara Topcan

dilaratopcan@gmail.com

Genellikle kendimize objektif bakmamız pek de mümkün olmaz. Özellikle de sağlık konularında… Hep sağlıklı olduğumuzu düşünerek genel hekim kontrollerimizi bile yaptırmaktan kaçınırız. Arabamızın muayenesini günü gününe yaptırırız da kendi bedenimize o denli özeni göstermeyiz. Çoğu zaman da gösterdiğimizi zanneder de dururuz…
Peki 2016 senesinde sağlığımız adına neler yaptığımızı objektif olarak düşünsek, acaba sonuç ne olurdu merak ettiniz mi? Gelin şimdi bu yazıda hep birlikte ‘kendimizle’ yüzleşelim…

11 AYDA SAĞLIĞIM ADINA NELER YAPTIM?

Örneğin hekime genel muayene için başvurduk mu ya da genel bir kan tahliliyle bedenimizde ne var ne yok bir gözden geçirdik mi? Ya da gün içerisinde daha hareketli olmaya çalıştık mı? Yazın bol bol yüzdük ya da akşamüstü yürüyüşleriyle fiziksel aktivite düzeyimizi artırdık mı? Sebze meyve tüketimimiz ne durumdaydı? Sağlıklı beslenme adına özetle totalde neler yaptık?
Soruları daha da artırabiliriz tabii. Bu soruları düşündükçe zaten aklınıza kendi kendinizi sorgulamanız adına bir dizi daha başka sorular da gelecektir. Kendinize bu soruları cevaplamak için beş dakika bile ayırmanız yeterli olur. Bakalım sizin 11 aylık sağlık notunuz neymiş görelim…

DÖNERİ Mİ SANDVİÇİ Mİ TERCİH ETTİNİZ?

Sağlığın ana damarlarından bir tanesinin sağlıklı beslenme olduğu konusunda sanırım hepimiz hemfikiriz. Sağlığımız adına yapabileceğimiz en iyi yatırımlardan bir tanesi hatta… Çok da zor ve başarılması imkansız bir şey de değil. Ne yazık ki birçok kişi sağlıklı beslenmenin zor ve uğraş gerektiren bir iş olduğu yanılgısına kapılarak aslında ‘türlü bahaneler’ üreterek sağlıksız besinlere doğru kendini yönlendirir. Gerekçeleri olarak da vakit darlığı, zamansızlık vb. faktörler başı çeker… Genellikle de döner, kızarmış tavuk ve patates, hamburger gibi alternatiflere yönelim sıklıkla karşılaştığımız bir durumdur. Çünkü bu alternatifler bireye göre pratiktir (ve de lezzetlidir tabii)…
Halbuki sağlıklı beslenmenin de en pratik halleri mevcuttur. Örneğin dönerciden kocaman bir pide arasında yağlı ve lezzetli eti satın almak yerine pekala yine lezzetli olan tam tahıl/çavdar ekmeğine hazırlanmış haşlanmış tavuklu ya da peynirli ve tabii ki bol da yeşillikli bir sandviçi tercih etmek de mümkündür.

Bildiğiniz gibi kırmızı etten mümkün olduğunca uzak duralım diyoruz. Ayrıca kırmızı et bir de yağlı oldu mu aramıza daha da bir mesafe koymakta fayda var. Özellikle de kolesterolü olanlar ve kolon kanseri riski taşıyanların bu konuda bir nebze daha fazla dikkatli olmaları gerekiyor. Bunun yanısıra döner pidesi ortalama olarak 4 dilim ekmek hakkınıza eşdeğerdir. Ayrıca pide beyaz undan yapılan bir üründür ve bilindiği gibi beyaz un da sağlığımız adına pek de tercih etmek istemediğimiz bir besin çeşididir. Özellikle de şeker hastası olanlar ve şeker hastalığına yatkınlığı bulunanların uzak durması gereken bir besin olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Kısacası pratik bir şekilde beslenmeniz gerekiyor ve sağlığınızı da düşünüyorsanız tam tahıl/çavdar ekmeği ile hazırlanmış sağlıklı bir sandviçi döner yerine tercih edebilirsiniz. ‘Ama döner daha lezzetli’ diyorsanız da tabii ki nadiren dönerinizi de tüketebilirsiniz ama daha ziyade tercihiniz sandviç gibi daha sağlıklı alternatiflerden yana kullanmalısınız (ülkemizde birbirinden farklı mekanlarda leziz ve sağlıklı sandviçler hazırlanıyor olduğunu da hatırlatalım).

BU AY NELER YAPABİLİRİM?
11 ayı sağlık karnemiz adına zayıf bir ortalamayla tamamlamışsak gelin 2017 Ocak ayını beklemeden bu ay artık daha fazla ertelemeden sağlık yolunda adımlarımızı atmaya başlayalım. Örneğin bir spor salonuna kaydınızı yaptırabilir, en azından haftada iki-üç kez bile olsa 40’ar dakikalık yürüyüşlerle hayatınıza hareket katma şansını yakalayabilirsiniz. Bunun yanısıra bu bir aylık süreçte sürekli olarak tam yağlı süt, yoğurt, peynir alternatifleri tüketen biriyseniz bu besinlerin daha az yağlı olanlarını tercih etmeye başlayabilir, beyaz undan hazırlanmış her türlü gıda yerine tam tahıl ya da çavdar unuyla hazırlanmış olanlara yönelebilirsiniz (beyaz ekmek yerine tam tahıl/çavdar ekmeği, beyaz undan hazırlanmış makarna yerine tam tahıl unundan hazırlanmış makarna alternatiflerini tercih etmek gibi). Ya da evinizde artık geceleyin atıştırabileceğiniz türlü atıştırmalıklara yer vermek yerine meyvelere öncelik tanımakla bile Aralık ayını ‘daha sağlıklı’ bir ay haline dönüştürebilirsiniz…

2016 HEDEFLERİM NELERDİ, KAÇINI GERÇEKLEŞTİREBİLDİM?

Tabii bir de durumun pozitif tarafına bakalım. Kendinizi kutlayabileceğiniz taraflarına yani… Belki de birçoğunuz bu sene sağlık adına birçok yatırımda bulunmuştur. Hatta belki de 2016 senesinde bu konuda gerçekleştirmek istediklerini gerçekleştirmiş, 2015 yılına nazaran çok daha sağlıklı bir süreç geçirmiştir. Bu konuda da kendinizi alkışlamayı ve takdir etmeyi unutmayın. Yani ‘yapamadıklarınızdan’ ziyade ‘yapabildiklerinize’ de dönüp bir bakın!

30 GÜN BOYUNCA SAĞLIĞA DÖNÜN, 2017’YE TAPTAZE GİRİN!

2017 gelmeden önce 30 gün boyunca sağlığınıza sağlık katabileceğiniz bazı öneriler:
1)Kahvaltıyı ihmal etmeyin ve özellikle bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmek adına kahvaltınıza yumurta, ceviz, badem, yeşil biber gibi alternatifleri de katın.
2)Bu ay kefiri de hayatınıza katarak hem bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirin hem de sindirim sistemi sağlığınızı koruyun.
3)Öğle ve akşam öğünlerinizde mutlaka salataya yer verin. Salatayı kışın tüketmekte zorluk yaşıyorsanız da haşlanmış sebze alternatiflerini de salataya eşdeğer olarak tercih edebileceğinizi unutmayın.
4)Bu ay yine bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmek adına soğan, sarımsak, zencefil, balık, nar, greyfrut, portakal, mandalina, limon, yeşil çay ve havuç gibi yüksek antioksidan içerikli gıdalara da mutlaka yer verin.
5)Kas kütlenizi de koruyup güçlendirmeyi ihmal etmeyin. Bu sayede hem daha sağlıklı olur hem de kolesterol yüksekliği ya da diyabet rahatsızlıklarına karşı koruyucu bir kalkan edinmiş de olursunuz.
6)Kuru baklagilleri tüketmeyi de ihmal etmeyin. Unutmayın, kuru baklagiller kilo yönetimi açısından da büyük destekçi.
7)Uykunuzu alın. Düzensiz ve kalitesiz uykunun da diyabet gibi birçok rahatsızlığa kapı araladığını biliyor muydunuz?
8)Zihninizde güzelliklere daha çok yer açın. Unutmayın zihin işlevimiz de hem beden hem de ruh sağlığımız üzerinde büyük söz sahibi…

Hepimiz için güzelliklerle dolu bir hafta olsun. Sağlık ve sevgiyle kalın…

Dergiler Haberleri