Serap ŞAHİN
Kıbrıs’ın güneyinde yeni asgari ücretin 940 Euro'dan 1000 Euro'ya çıkacağı duyuruldu, Kuzeyde ise gözler ikinci toplantıya çevrildi.
Belirlenecek yeni asgari ücret beklentisiyle ilgili taraflar YENİDÜZEN’e konuştu.
İşçi kanadı, asgari ücretin Aralık ayında yürürlüğe girmesi durumunda en az yüzde 50 artış olması gerektiğini belirtti, Ocak ayında yürürlüğe girmesi durumunda farklı rakamların konuşulacağını kaydetti. İşçi temsilcisi, konuşulan rakamların bir artış olduğunu değil, hayat pahalılığı oranları olduğuna dikkat çekerek, “Hayat pahalılığı anayasal bir haktır” dedi.
İşverenler Sendikası’ndan alınan bilgiye göre ise son olarak Temmuz ayında asgari ücrete yüzde 33,5 artış yapıldığı hatırlatılarak, şu anki istatistiklerin ise yüzde 40,85’i gösterdiği işaret edildi. İşveren kanadı, ödeyemeyecek durumda olan işverenlere hükümetin katkı yapmadığını bu nedenle de asgari ücreti düşük düzeyde tuttukları belirtildi.
Konuyla ilgili YENİDÜZEN’ konuşan ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Aralık ayı hayat pahalılığının da açıklanmasını beklediğini belirtti, sonrasında masayı toplayacağını dile getirdi.
İkinci toplantı masasından rakam çıkması için elinden geleni yağacağını söyleyen Bakan Gardiyanoğlu, belirlenecek yeni asgari ücretin hayat pahalılığı oranının altında olmayacağı öngörüsünde bulunarak oylamaya sunacağını söyledi.
Kuzeyde enflasyon yüzde 74.16, güneyde yüzde 2.4
Kıbrıs’ın kuzeyinde, İstatistik Kurumu Kasım ayı hayat pahalılığını yüzde 4.42 olarak açıklamış, buna göre, bir önceki yılın Aralık ayına göre, yüzde 74.16 ve bir önceki yılın Kasım ayına göre yüzde 81.99 değişim kaydedilmişti.
Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası tarafından da (KTAMS) Kasım ayı açlık sınırının 17 bin 880 TL olduğunu açıklanmış, asgari ücret ile açlık sınırı arasındaki farkın 2 bin 130 TL'ye çıktığı belirtilmişti.
Kıbrıs’ın güneyinde ise durum farklı. Güneyde yayınlanan rapora göre, Kasım 2023’te yıllık bazda yüzde 2,4 oranında bir enflasyon oluştu. Yani kuzeydeki enflasyon rakamları yüzde 74.16 iken, güneyde ise bu rakam yüzde 2,4 oranında.
Güneyde yeni asgari ücretin 940 Euro'dan 1000 Euro'ya çıkacağı duyurulmuş, Kuzeyde ise gözler ikinci toplantıya çevrilmişti.
Hür-iş Federasyonu Genel Başkanı Ahmet Serdaroğlu
“Yaratılan enflasyonda en büyük paydaş Hükümet”
İkinci toplantı tarihiyle ilgili henüz bir bildirim gelmediğini belirten Hür-iş Federasyonu Genel Başkanı Ahmet Serdaroğlu, Çalışma Bakanlığı’nın bütçesinin belirlendiğini ve toplantı yapma zeminin oluştuğunu kaydetti.
Belirlenecek asgari ücreti ödeyemeyecek durumda olan işverenler için, işveren kanadının hükümetten talepte bulunması gerektiğine işaret eden Serdaroğlu, yaklaşık 2 yıldır hükümet tarafından yüzde 25 oranında prim desteği yapıldığını ve bunun gerçek ihtiyacı olanla olmayanın ayırt edilmeden yapıldığını vurguladı. İşveren kanadının zor durumda olan işverenlerin arkasına sığındığını savunan Serdaroğlu, şu anda konuşulan rakamların artış değil, hayat pahalılığı olduğunun altını çizdi.
“Önce hayat pahalılığının bir artış olmadığını kabul edecekler” diyen Serdaroğlu, yaratılan enflasyonda işverenlerin de katkısı olduğunu ve en büyük paydaşın Hükümet olduğunu söyledi.
“Hayat pahalılığı anayasal bir haktır”
Hayat pahalılığı üzerinde bir artış olursa “Verebilir miyiz?” diye tartışılması gereğini kaydeden Serdaroğlu “Biz hayat pahalılığı oranının ne kadar verileceği tartışmasına asla girmeyiz.Hayat pahalılığı anayasal bir haktır ve yaratılan hayat pahalılığının yansıması mecburi ve elzemdir. Aksi takdirde oluşan zamlar karşısında alım gücü giderek düşecek ve insanlarımız enflasyon karşısında korumasız ve çaresiz kalarak evlerine ekmek götüremeyecekler” ifadelerini kullandı.
“Ocak yeni bir yıl o zaman rakamlar farklı da konuşulabilir”
Asgari ücretin Aralık ayında yürürlüğe girecekse yüzde 50 zam yapılması gerektiğini kaydeden Serdaroğlu, Çalışma Bakanı Sadık Gardiyanoğlu’nun Ocak ayında yürürlüğe gireceği yönündeki açıklamalarını hatırlattı, “Ocak yeni bir yıl olur o zaman rakamlar farklı da konuşulabilir” dedi.
Serdaroğlu, Çalışma Bakanı’nın bir an önce masayı toplaması gerektiğini ifade ederek “Asgari ücret tartışmasının sonlandırılmasını istiyoruz” dedi.
İşverenler Sendikası
“İstatistikler yüzde 40.85’i gösteriyor”
İşverenler Sendikası, son olarak Temmuz ayında hayat pahalılığı üzerinden asgari ücrete yüzde 33,5 artış yapıldığını, şu anki istatistiklerin yüzde 40,85’i gösterdiğini işaret etti.
İşverenler Sendikası’ndan alınan bilgiye göre, asgari ücretin ikinci toplantısıyla ilgili henüz bir davet yapılmadığı ve öngörülen rakamlarda da bir değişiklik söz konusu olmadığı bildirildi. İşverenler Sendikası, belirlenecek olan asgari ücreti ödeyemeyecek durumda olan kesimler olduğunu bu nedenle asgari ücreti düşük düzeyde tuttukları öğrenildi.
Özellikle üretim kesiminin Türkiye ile rekabet halinde olmalarından dolayı, belirlenecek asgari ücretin yüksek olması durumunda ödeyemeyeceğini kaydeden sendika, bu kesimlere devlet desteği olmadığı için asgari ücrette minimum artış dile getirdiğini savundu. Devlet katkısı durumunda rakamların daha yüksek konuşulabileceğine işaret eden İşverenler Sendikası, Maliye Bakanı’nın öngördüğü yüzde 48,5 oranının işverene 30 bin TL’ye mal olacağını ve ödeyemeyecek durumda olanların batacağını savundu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu
“Aralık ayı hayat pahalılığının açıklanmasını bekliyorum”
İşveren kanadında bazı değişikler olduğu bilgisi aldığını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, 2 üye ve 2 temsilcinin değişebileceğine işarete etti, sonrasında işveren ve işçi temsilcileriyle ayrı ayrı görüşeceğini söyledi.
Aralık ayı hayat pahalılığının da açıklanmasını beklediğini belirten Gardiyanoğlu, sonrasında masayı toplayacağını dile getirdi.
İkinci toplantı masasından rakam çıkması için elinden geleni yağacağını söyleyen Bakan Gardiyanoğlu, belirlenecek yeni asgari ücretin hayat pahalılığı oranının altında olmayacağı öngörüsünde bulunarak oylamaya sunacağını belirtti.