Kıbrıs Türk toplumunun her alanı araştırılmak için bekleyen bir cevherdir. Bunun nedeni ise; toplumsal bellek oluşumunda gerekli olan araştırma-derleme ve tüm bunları belgeleme çalışmalarına "yakın geçmiş" diyebileceğimiz, '60'lı yıllarda ve ilk önceleri sadece "folklorik" açıdan çalışmaların yapılmasına başlanmasıdır. Evet, '60'lı yıllardan günümüz tarihine kadar yaklaşık yarım asırdan bahsedebiliriz ama ne yazık ki şu 50 yılın ancak son 20 yılının hummalı bir çalışmaya büründüğünü söyleyebiliriz. Böyle olunca da; araştırma ve derleme yapılan alanların, kitaplaştırılan bu çalışmaların üzerine hatta aynı konu başlığı için ne kadar yazılırsa yazılsın, hergün insan yeni bir bulguyla karşılaşabilmektedir. Bundan dolayıdır ki; araştırma-derleme-sözlü tarih çalışmalarına yakıştırdığım şu atasözü çok hoşuma gidiyor:
"Her yiğidin bir yoğurt yiğişi vardır..."
***
470 sayfalık kitap, "Yıl: 1900/1930" diyerek yolculuğuna başlıyor. Belli ki daha Futbolla haşırneşir olmadan eğitim camiamızda beden öğretmenlerimizin girişimiyle ve özellikle Bayramlarda gerçekleştirilen birçok farklı yarışla, tarihimizdeki "atletizm yarışlarını" da başlatmış oluyoruduk.
O yıllarda neler yoktu ki "yarış" adına: "Pabuç Oyunu ve Zig zag Çakılmış Direkler Arasından Geçme Oyunu", Mızrak Oyunu", "Engelli Koşu, Patates Oyunu" gibi. Ve elbette tıpkı futbolda olduğu gibi bizi atletizmle de tanıştıran, ada'da o yıllarda yeni açılan İngiliz-Amerikan Akademi okullarında gerçekleştirilen Atletizm Oyunları.
kitapta dönemler verilerek önemli ölçüde kaynak, okuyucuyla paylaşılmaktadır. Sadece atletizm etkinliklerinden bahsetmiyor kitabımız, böylesi yarışlarda kırılan ve "unutulmaz" olarak addedilen rekorlar ve sahipleri de dünden bugüne, bugünden, yarına taşınıyor. Örneğin 1929 yılını ait "Pan Helenik Yarışlar Birincisi, Büyük Atlet, Cahit Zeki Gazi" başlığıyla verilen atletimiz yanında, aynı yıl içerisinde beni yakından ilgilendiren ve çok gurulandıran, rahmetli büyük babam Raşit Sami Mustafa'nın (Adanır) atletizmdeki başarıları...
Sporda örgütlenmenin gereğini duyan ilgililerin 12 Mayıs 1946 tarihinde "Kıbrıs Türk Spor Federasyonu"nu kurma kararları, Macit Cevdet'in Kıbrıs Türk Lisesi Atletizm Müsabakalarında kendi rekorunu egale etmesi, Ahmet Mercan'ın 1 Mil koşusunda 4'47 dakikalık süreyle rekor kırması ve niceleri bu kitabın arşivlerimizde yer almasını zorunlu kılmaktadır.
Yüreğinize kaleminize sağlık sevgili dostlar...