Didem MENTEŞ
Yılmazköy yanındaki Gürpınar (Aya Marina) köyündeki askeri birliğin taşınacağı iddiaları gündeme geldi. 1963 öncesi Kıbrıslı Türkler ve Maronitlerin birlikte yaşadığı köyde, Maronit halkının dağılmaması için uzun bir süre önce başlatılan girişimler sonucunda askerin başka bir alana taşınmasının kararlaştırıldığı öne sürüldü.
YENİDÜZEN’e konuşan Gürpınar Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Hoca, 3 buçuk yıl önce ülkedeki siyasi ve askeri idarenin fikir birliğiyle, Aya Marinalıların beraber yaşaması, Maronitlerin de dağılmaması ve korunması için bu yönde bir karar alındığını dolayısıyla askeri birliğin taşınmaya başladığını dile getirdi. Hoca, köyün askeri bölgeden tamamen taşınmasının uzun süreceğini de aktardı.
“Siyasi ve askeri idarenin ortak kararıyla”
Mehmet Hoca, KKTC Hükümeti, Cumhurbaşkanlığı, TC Ekonomik Koordinasyon Kurulu ve askeri birliğin ortak çalışma başlattığını, bunun üzerine Gürpınarlılar olarak bir dernek kurduklarını söyledi. Dernek olarak bu işin yürütülmesinde öncü güç olmak istediklerini yetkililere ilettiklerini aktaran Hoca, kabul edilmesiyle çeşitli etkinlikler ve girişimler yaptıklarını ifade etti.
“Asker boşaltmaya başladı”
Askerin çekilmesi bir yana kışlanın emniyete alınması gerektiğine değinen Hoca, şunları aktardı: “Asker bölgeyi boşaltmaya daha önceden başladı. Asker bu işler başlar başlamaz birliği boşaltmaya başladı. Bazı bölgelerde boşalttı, köyün merkezinde asker yoktur. Hazırlıklar başlamıştır. Tabi tam taşınmadan olmaz. Askeri bölgeye siviller giremeyeceği için yasa çıkarılması gerekir. Askeri bölge olmaktan çıkarılması gerekir. Yasalar gecikebilir bu nedenle köye taşınılması için gün söyleyemeyiz. 2-3 aya kadar işlemler biter diye bazı dedikodular çıktı ama onlar tamamen spekülasyondur.”
“Şu anda tamir edilebilir durumda 10 tane ev var”
1963 yılında köyde 65 Kıbrıslı Türk, 400 Maronit olduğunu belirten Hoca, şu anda Gürpınarlı Kıbrıslı Türklerin 300 kişi olduğunu, Maronitlerin ise yaklaşık 1000 kişiye yakın olduğunu söyledi. Mehmet Hoca, köydeki Maronitlerin Lefkoşa’nın güneyinde Lakadamya’da, Koccat’ta, Limasol’da ve Binatlı’da yoğunlaştıklarını, Kıbrıslı Türklerin de kuzeyde dört bir yana dağıldıklarını ve yurt dışında olan köylüler de olduğunu ifade etti.
Hoca, şu anda köyde tamir edilebilir durumda 10 tane ev olduğunu, geriye kalan taş evlerin talan vaziyette olduğunu kaydederek, köyün yeniden imar edilmesi gerektiğini söyledi.
“Yollar yapılacak, elektrik götürülecek, su için ihaleye çıkılacak”
Köyün yolları, elektrik ve suyu için görüşmeler yaptıklarını anlatan Hoca, “Bizim davetimiz üzerine Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı iki kez köyü ziyaret etti. Askeri ve siyasi erkler kararlar aldı. Yollar yapılacak, elektrik götürülecek, su için ihaleye çıkılacak. Elektrik ve yolların yapılması için kaynak aranıyor. Bunların hepsi KKTC devleti tarafından yapılacak. TC Yardım Heyeti ile birlikte yapılacak. En son çare Avrupa Birliği’nden yardım istenebilir” dedi.
Mehmet Hoca, köydeki Türk mezarlığının asker tarafından korunduğunu, Rum mezarlığının da zaman içinde döküldüğünü ancak yeniden yapımı için ihaleye çıkılacağını aktardı.
“Ortak proje yürütüyoruz”
Mehmet Hoca, köylüler olarak sık sık görüştüklerini, iki toplum olarak birçok etkinlikler yaptıklarını ifade etti. Hatta köyün merkez olan bölgesinin eski otantik havasının yaratılması için ortak proje yürütüldüğünü aktaran Mehmet Hoca, DAÜ ve Kıbrıs Üniversitesi’nde bu projelerin hazırlandığını ifade etti.
Fotoğraflar: Arşiv