Güvercinlik köyünde Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı üst rütbeli bir askerin, çiftçilikle uğraşan 7 kişiye icar edilmiş tarlalara girerek ‘izinsiz’ arpa ekimi yaptığı iddia edildi… Bu iddiayla ilgili resmi açıklama yapılmadı. Çiftçiler, askeri yasak bölgedeki tarlalarına iki hafta önce müdahale edildiğini öne sürdü…
Didem MENTEŞ- Salih ARICI
Mağusa’ya bağlı Güvercinlik Köyünde Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan üst rütbeli bir askerin, çiftçilikle uğraşan 7 kişiye icar edilmiş tarlalara girerek, ‘izinsiz’ ekim yaptığı iddia edildi. İçişleri Bakanlığı, “hata” sonucu aynı parselin birden fazla kişiye kiralandığını söyledi. Uzun yıllardır devletten kiraladıkları askeri yasak bölgedeki tarlalarında arpa eken çiftçiler, iki hafta önce bir başka kişinin tarlalarına,arpa ektiğini öne sürdü. YENİDÜZEN’e konuşan çiftçiler, tarlalarının hiçbir açıklama yapılmadan başkası tarafından işlendiğini ileri sürerek, İçişleri Bakanlığı’na konuyu aktarmalarına rağmen duyarsız kalındığını iddia etti.
Güçlüsoy, “hata yapıldı” dedi
Konuyla ilgili YENİDÜZEN’e konuşan İçişleri Bakanlığı Genel Koordinatörü Durali Güçlüsoy ise ilgili parselin aynı anda 2 kişiye kiralandığını belirterek, Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’nce yapılan bir hata olduğunu açıkladı. Bu arada YENİDÜZEN, konuyla ilgili bilgi almak üzere Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Basın Subaylığı ile iletişime geçti. Konunun araştırılarak geri dönüş yapılacağı belirtildi ancak herhangi bir açıklama yapılmadı.
Çiftçiler dertli!
Çiftçi Selahattin Şafak, kardeşi Ferhat Şafak ile birlikte yıllardır devletten kiraladıkları 7,5 dönümlük tarlada ekin yaptıklarını, seçim yasakları girmeden önce icar parasını ödemelerine rağmen, geçtiğimiz haftalarda bir şahsın tarlalarına arpa ektiğini savundu. Şafak, “gidip o kişiyle konuştuk hiç olumsuz bir şey söylemedi, ‘tamam konuşur halederiz’ dedi aradan bir hafta geçti biz onula konuşmayı beklerken Cumartesi günü aynı araziyi bir daha ekti” dedi.
“İzinsiz ekim yaptılar” iddiası
1980’li yıllardan beri çiftçilikle uğraşan Nezir Yalçın ise 40 dönümlük tarlasının tümüne ‘izinsiz’ girilerek, ekim yapıldığını ve elinde hiçbir şey kalmadığını savundu. 30 yıllık çiftçi olan Kemal Alcı ise 27 dönümlük tarlasına müdahale edildiğini savunarak, “Bu asker, İngiltere’de oturan kardeşine ikametgah izni alarak, onun adına tarlaları kiraladığını söylüyor ama parseller benim üzerimedir” dedi.
Güçlüsoy: “Parsel iki kişiye kiralandı, hata yapıldı”
Konuyla ilgili YENİDÜZEN’e konuşan İçişleri Bakanlığı Genel Koordinatörü Durali Güçlüsoy ise ilgili parselin aynı anda 2 kişiye kiralandığını belirterek, Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’nce yapılan bir hata olduğunu açıkladı. Bir subayın babası A.B. adına olan parselin, söz konusu çiftçilerden birine kiralandığını aktaran Güçlüsoy, “Ben sadece bu şahısın meselesini bilirim, diğer çiftçilerin sorununu bilmiyorum” dedi. Güçlüsoy, “Seçim yasakları girmeden kira bedeli ödendi. Seçim yasakları girdiği için başka işlem yapılamadı. Kira bedeli ödendiği için seneye ödenecek kirayla ilgili aralarında anlaşma yapılması konuşuldu. Konuyu kapattılar kaçtılar. Devlet istediği kişiye kiralayabilir. Her sene aynı kişilere kiralanmasını uygun gördük ama bir hata oldu. Seçim de geldiği için bunu su istimal ederler” şeklinde konuştu.
Çiftçiler ne dedi? Çiftçiler ne dedi?
Selahattin Şafak:
“Tarlanın icar parasını ödememize rağmen gelip araziye arpa ekti”
“Dönümü 30 liradan 7,5 dönümü yıllık 210 lira karşılığında tarlayı devletten icar ettik ve bu tarlaya arpa buğday ekiyoruz. Ailemizle birlikte yaklaşık 40 yıldır geçimimizi bu işten sağlıyoruz. Bir başka kişi tarlanın icar parasını ödememize rağmen gelip araziye arpa ekti. Polise gittik, polis bize ‘tapulu dahi olsa giremezsiniz, başkası ektiği için mala zarar verme suçuna girer, aranızda anlaşın’ dedi. Gidip kendisi ile konuştuk hiç olumsuz bir şey söylemedi, ‘tamam konuşur halederiz’ dedi aradan bir hafta geçti biz onula konuşmayı beklerken Cumartesi günü aynı araziyi bir daha ekti. İcar dışında 3,5 dönümde tapulu tarlamız var icar ettiğimiz araziyle yan yana ve gelip tapulu tarlamızın bir kısmına dahi arpa ekti. İş yine çözülmeyince İçişleri Bakanlığı’na gittik. Siyasi yolla olayı halletmeye çalıştık. İçişleri Bakanlık yetkilisi Durali bey ile görüştük, ‘siz gidin de akşamüstüne hallolur’ dedi fakat yine değişen bir şey olmadı. Başka şikâyetçi olanlarda vardı olayı araştırmaya çalıştılar fakat alınan cevap ‘seçim yasağı var hiç bir şey yapamayız’ denildi. ”
Nezir Yalçın:
“Ekmeğimi ellimden aldılar 1 dönüm yerim kalmadı”
“Benim de 40 dönüm icar ettiğim tarlam var ve hepsi bir başka şâhısa verildi. Bu görülmüş bir şey değil. Henüz şikâyete bulunmadım bir yere, şuanda bekleme aşamasındayım. Tohumlar yeşermeye başladığında ben gidip yinede o araziyi süreceğim. Ekmeğimi ellimden aldılar 1 dönüm yerim kalmadı, benim 2 çocuğum var. En azından onlara verselerdi. 1980’li yıllarda kolordu komutanının izniyle 10 binden fazla dönüm tarlayı alıp, köylüye eşit olarak dağıttım. Benim arzum herkesin eşit işlemesiydi. Bence bu adam üst rütbeli asker diye siyasi yönden destekleyenler var. Gelsin Bakanı Milletvekilleri bunun hesabını versinler bana, vatandaş mı haklı yoksa o bey efendiler mi? Görelim. Oy avcıları yapan milletvekilleri var ve bu olaya göz yumuyorlar.
Kemal Alcı:
“Onun ektiği parseller halen daha benim üzerimde”
“Bu askeri yetkilinin kardeşi İngiltere’de yaşar. İngiltere de ikamet eden bir kişi nasıl olurda ikametgâh izni alabiliyor onu anlamadım. Bu tarlalara bu kişinin ismiyle ekin yapılıyor. Ben 30 yıldır çiftçilikle uğraşıyorum yaklaşık 27 dönüm arazime müdahale edildi. Maliye Bakanlığına bu işi araştırmaya gittim ve diğer şahsın ektiği parseller halen daha benim üzerimde. Bu tarlayı ben sürdüm o da kimin sürdüğünü hiç sormadan geldi ekim yaptı. Benim haberim olmadığı için seçim yasakları girmeden gidip ödeme yapamadım.
Selahattin Şafak, tarlalarına girilerek, arpa ekildiğini iddia etti
Selahattin Şafak, kardeşi Ferhat Şafak’ın seçim yasakları girmeden önce kira bedelini ödediğine dair faturayı gösterdi
Çiftçiler tarlalarının, hiçbir açıklama yapılmadan elinden alındığını iddia etti