Safir Sorakın
Kimilerine göre yaz akşamlarının olmazsa olmazı, kimilerine göre sadece bir alternatif. Özellikle arkadaş sohbetlerinin olmazsa olmazı alkollü içecekler bizim yaşam kalitemizi nasıl etkiliyor? Diyet uygularken alkol kullanımı nasıl olmalı?
İçki içmek için her zaman kendimize bir sebep buluyoruz. Sosyal hayatımızı alkolle güzelleştirebiliyoruz. Doğum günü partileri, tatil günlerimizde, kendimizi iyi hissetmediğimiz zamanlarda veya özellikle son zamanlarda sıcak havaların etkisi ile daha sık yaşadığımız pazartesi sendromlarında hemen alkollü içecekler önceliğimiz oluyor. Aslında duygularımızı hafifletmek için, sıkıntılarımızla baş etmek için alkolü bilinçsizce içebiliyoruz. Ve bunu bilim insanları ciddi bir sorun olarak görüyor. Peki bunları yaparken düzenli alkol kullanımının öncelikle karaciğerde hasar yarattığının bilincinde miyiz? Unutulmamalıdır ki alkolün vücuda zararlı etkisi, içilen alkol cinsinden çok, ne kadar alkol alındığı ile paraleldir.
ŞARAP YARARLI
Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği sağlıklı alkol kullanımı sınırlarına göre erkekler günde 2 kadeh kadınlar ise günde 1 kadehten fazla alkol tüketmemelidir hatta yapılan birçok çalışmada kadınlarda günde 1 kadeh ve erkeklerde günde 2 kadeh kırmızı şarap tüketiminin kalp sağlığının korunması açısından olumlu etkileri olduğunu söylüyor.
Alkolün sağlıksız sınırlarda (günde 100 ml’den fazla) tüketilmesi, merkezi sinir sistemi üzerine olumsuz etkisi vardır. Kişinin alkol aldıktan sonra kendisini kontrol edememesinin sebebi budur. Aşırı alkol merkezi sinir sisteminde birçok hasara yol açarken düşünme yetisinin de kaybolmasına sebep olmaktadır. Kişiler de osteoporoza yakalanma riskini artırır. Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği sınırların üzerinde alkol tüketen bireylerde kalsiyum emilimi azaldığından kemik erimesi, kemiklerde zayıflık, ilerleyen yaşlarda boy kısalması, kas zayıflığı hatta kas kütlelerinde kayıplar görülmektedir. Ayrıca tüketimi fazla olduğunda vücutta B1, B2, B3, C vitamini, folik asit, kalsiyum, magnezyum, çinko eksikliği daha fazla görülmektedir. Bu yüzden alkol kullanan kişilerin B grubu vitaminlerin tüketimini artırmaları önerilmektedir.
ALKOL-ENERJİ-BOL YİYECEK
Alkol içerdiği aşırı kalori ile ve aynı zamanda kana hızlı karışması nedeni ile vücutta yağ miktarının hızla artmasına neden olacaktır. Ayrıca alkolün yanında alınan çerez, cips ve yağlı mezeler farkında olmadan çok fazla enerji alımına neden olabilir. Uzun süre bir şey tüketmedikten sonra alkol tüketimi, kan şekerinizin hızlı düşmesine neden olacaktır, bu da gecenin sonunda dürüm, kokoreç, çorba gibi ertesi gün pişman olacağınız yiyeceklerin tüketilmesiyle sonuçlanabilir.
Alkollü içeceklerin kalorisi içerdiği alkol miktarına göre değişmektedir. Her içki şişesinde içerdiği alkol oranını gösteren yüzdeler bulunur. Örneğin şarap şişelerinde oran genellikle % 12-15 arasında değişir; bu ise 100 ml. şarap içtiğinizde 12 gr alkol alacağınız anlamına gelmektedir. 1 gr. alkolün 7 kalorilik enerjiye sahip olduğu unutulmamalıdır. 1 kadeh beyaz şarap (80cc) 60 kkal ve 1 dilim ekmek ile eşdeğer, 1 kadeh kırmızı şarap (100cc) 75 kkal (kalori) 2 porsiyon meyve ile eşdeğer, 100 cc şampanya 70 kkal ve 2 porsiyon meyve ile eşdeğer, 100 cc viski ( 1 tek) 4 dilim ekmek ile eşdeğer, 50 cc (1 tek) rakı 131 kkal ve 2 dilim ekmek ile eşdeğer, 500 cc bira (1kutu) 211 kkal ve 3 dilim ekmek ile eşdeğer, 100 cc votka 231 kkal ve 3 dilim ekmek ile eşdeğer.
KALORİ VE İÇKİLER
Bira ve şarap boş kaloriler diye adlandırılabilir. Çünkü bu içeceklerde üç makro besin olan protein, yağ ve karbonhidratlardan önemli miktarda içermezler. Alkollü kokteyller makro besin içerebilen kola, tonik, süt ile yapıldıklarında veya özellikle meyve suyu ile yapıldıklarında ilave olarak vitamin ve mineral içeriğinden ötürü besin değerine sahip olabilirler. Ancak kokteyllerin çoğu genelde şekerden zengin karışımlar kullanılarak yapıldığı için kalori cetvelinde yüksek kaloriye sahip olduklarını görebiliriz. Besin etiketleri, birçok alkollü kokteylin şurup kaynaklı şekerle yüklü olduklarını göstermektedir. Bir içeceğin kalorisinin düşük olmasını istiyorsanız, kalori tablosunda görüldüğü üzere, damıtma işlemi sonucu nerdeyse saf alkol haline gelmiş bulunan likörleri kullanın. Kilo vermeye yönelik beslenme programlarınızda tüm alkollü içeceklerden sakınmak ve ihtiyacınız olan kaloriyi kaliteli besinlerden karşılamak sizin için daha iyi bir yöntem olacaktır.
Alkol alındıktan sonraki gün muhakkak 2.5 lt kadar su içmelisiniz. Diyet programında olan bireyler 1 defadan bir şey olmaz diye düşünmeyin, hedefinizi yokuşa sürüklemeyin. Haftada 1-2 kadeh şarap sizin için ideal olacaktır. Azı karar çoğu zarar olan alkollü içecekleri en aza indirelim. Alkol sizi değil, siz alkolü yönetin. Yaşam tarzınız alkol olmasın. Sizi mutlu edebilecek kendinizi daha iyi ve güçlü hissedebileceğiniz besinlerin renklerinden ve yararlarından faydalanın. Herkese sağlık dolusu bir hafta diliyorum.