BAKANLAR KURULU KARARLARI

Bakanlar Kurulu, Başbakan İrsen Küçük başkanlığında bugün gerçekleştirdiği 5 buçuk saati aşkın toplantısından sonra alınan kararlar açıklandı. Bakanlar Kurulu, Avrupa Birliği ve dünyadaki uygulamaları dikkate alarak çipli pasaport, kimlik kartı ve ehliyet

Bakanlar Kurulu, Başbakan İrsen Küçük başkanlığında bugün gerçekleştirdiği 5 buçuk saati aşkın toplantısından sonra alınan kararlar açıklandı.

Bakanlar Kurulu, Avrupa Birliği ve dünyadaki uygulamaları dikkate alarak çipli pasaport, kimlik kartı ve ehliyet uygulamasına geçilmesi yönünde karar aldı.

Bakanlar Kurulu, uzun süredir gündemde olan, kaçak yaşamın önüne geçilerek herkesin kayıt altına alınmasını öngören “Gecikmiş Sosyal Sigorta Prim Borçları ve Gecikme Zamlarının Ödeme Planı İle İlgili Kuralların Düzenlenmesine İlişkin Yasa Gücünde Kararname” ve  “Gecikmiş Sosyal Güvenlik Prim Borçları ve Gecikme Zamlarının Ödeme Planı İle İlgili Kuralların Düzenlenmesine İlişkin Yasa Gücünde Kararname”yi de onayladı.

Söz konusu iki kararname Resmi Gazete’de yayınladığı günden itibaren yürürlüğe girecek.

Bakanlar Kurulu’nun saat 11.30’da başlayıp 17.15’te tamamlanan toplantısında alınan kararlar Bakanlar Kurulu Sözcüsü, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu tarafından açıklandı.

Kurul Sözcüsü Çavuşoğlu, Bakanlar Kurulu’nun bugünkü toplantısında gündem içi ve gündem dışı değerlendirmeler yaptığını, ayrıca bakanlıklardan gelen önergeleri değerlendirdiğini söyledi.

ÇİPLİ PASAPORT, KİMLİK VE EHLİYET İÇİN EN KISA SÜREDE İHALEYE ÇIKILACAK

Bütün dünyada artık klasik el yazmalı pasaport ve kimlik kartlarının kaldırılmasına yönelik çalışmaların yapıldığını, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de bir an önce çipli pasaport, kimlik kartı ve ehliyete geçilmesi konusunda İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’nın sürdürdüğü çalışmaların Bakanlar Kurulu’nun gündemine getirildiğini açıklayan Çavuşoğlu, toplantıda, bu konuda gerek Türkiye gerekse uluslararası şirketlerle yapılan görüşmeler ve hazırlanan numuneler konusunda Bakanlar Kurulu’nun bilgilendirildiğini söyledi.

“Bakanlar Kurulumuz, bu bilgilendirme sonrasında pasaport, kimlik kartı ve ehliyetlerin çağdaş ülkeler seviyesine gelebilmesi için ihaleye çıkılması konusunda İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’nı yetkilendirmiş bulunmaktadır” diyen Çavuşoğlu, teknik şartnamenin hazırlanmasının ardından en kısa sürede ihaleye çıkılacağını vurguladı.

Dünyada 2015 yılından itibaren klasik kimlik kartı ve pasaport uygulamasının kalkacağını kaydeden Çavuşoğlu, “Biz Avrupa standartlarını daha erken yakalamak için büyük bir çalışma yapıyoruz” dedi.

SERVİS YOLLARI

Bakanlar Kurulu’nun bugün Lefkoşa şehrinin sağlıklı gelişmesini ve yatırımcıların hareket kabiliyetini sınırlayan servis yolu eksikliğini giderecek önemli bir önergeyi de onayladığını açıklayan Bakanlar Kurulu Sözcüsü Nazım Çavuşoğlu, bu konuda Lefkoşa Kaymakamlığı ve ilgili birimlerin çalışmalarını tamamladığını belirti.

“Bu önergeye göre Lefkoşa - Gazimağusa Anayolu üzerinde Haspolat Kirli Sanayi Bölgesi’nden Ercan Yonca Kavşağı’na kadar devam eden yol güzergahında; Yonca Kavşağı Ercan Havaalanı güzergahında ve Yonca Kavşağı Çukurova güzergahı üzerinde servis yolu yapımına karar verilmiştir” diyen Çavuşoğlu, bu servis yollarının çok ciddi bir eksikliği ortadan kaldıracağını vurgulayarak şöyle konuştu:

“Bize göre bu çalışma, şehirlerarası bölünmüş yollarda sürekli kazalara neden olan her noktadan giriş çıkışın engellenmesini öncelikle sağlayacaktır. Trafikteki akış düzenleneceğinden giriş çıkışlardaki trafik kazaları önlenecektir. Servis yollarının olmamasından dolayı inşaata kapalı bulunan arazilere, servis yollarının yapılması ile inşaat ruhsatı verileceğinden o bölgede ekonominin canlanmasına da büyük bir katkı sağlayacaktır. Bunun dışında, servis yollarının sağlanması nedeniyle bölgede düzenli bir gelişme olacak, çarpık yapılaşmanın önüne geçilmiş olacaktır”.

YERLİ ÜRETİMİ KORUMA

Bakanlar Kurulu’nun bugün ayrıca, devletin yaptığı mal alımı ihalelerinde gelen teklifler incelenirken yerli imalatı ve ürünleri korumak için fiyat farklarında % 20 oranına kadar yerli mallara öncelik verilmesini öngören bir karar ürettiğini de anlatan Çavuşoğlu, bu kararın yerli üretimin korunmasına büyük bir destek sağlayacağına dikkati çekti.

Çavuşoğlu, “Bizim en büyük hedefimiz, kendi kendine yeten bir ülke ve kendi kendine yeten bir halk yaratmaktır. Bakanlar kurulumuz bu hedefe ulaşmak adına bu kararı almıştır” dedi.

SOSYAL GÜVENLİK VE SİGORTA PRİMLERİ

Çavuşoğlu, Bakanlar Kurulu’nun, uzun süredir gündemde olan, kaçak yaşamın önüne geçilerek herkesin kayıt altına alınmasını öngören “Gecikmiş Sosyal Sigorta Prim Borçları ve Gecikme Zamlarının Ödeme Planı İle ilgili Kuralların Düzenlenmesine İlişkin Yasa Gücünde Kararname” ve  “Gecikmiş Sosyal Güvenlik Prim Borçları ve Gecikme Zamlarının Ödeme Planı İle İlgili Kuralların Düzenlenmesine İlişkin Yasa Gücünde Kararname”yi de onayladığını açıkladı.

“Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle sosyal güvenlik primlerini ödeme güçlüğü çeken kişi ve kurumların yükümlülüklerini yerine getirmesine olanak sağlanması amacıyla”, yasa gücünde kararname ilke bir af çıkarıldığını ifade eden Çavuşoğlu, bu kararnamelerin Resmi Gazete’de yayınlandığı günden itibaren yürürlüğe gireceğini vurguladı.

Bakanlar Kurulu Sözcüsü Çavuşoğlu, bunun ayrıntılarının ilgili bakanlık tarafından çok geniş bir şekilde kamuoyuna açıklanacağına dikkati çekti.

Bu kararname yürürlüğe girdikten sonra iki ay içerisinde Sosyal Sigortalar Dairesi’ne müracaat eden kişilerin, müracaat tarihinden itibaren dairece en geç bir ay içinde yapılacak değerlendirme sonucunda, prim ve gecikme zamlarının tahsilinde yasal engel bulunmaması koşuluyla, kararnameden yararlanabileceğine işaret eden Çavuşoğlu, bu konuda şu ayrıntıları verdi:

“01.1.2008 tarihi ile 30.06. 2011 tarihi arasındaki prim borçlarının % 30’unu ödemeleri halinde faiz oranları dondurulacaktır. Peşin ödemelere teşvik olması açısından 01.01. 2010 ile 30.06.2011 tarihleri arasında oluşan borçların tümü peşin ödenmesi halinde, gecikme zammının yüzde 10’unu ödeyecektir.  Bu tarihin konma sebebi 2009’da yine bir af çıkmıştı. O af tarihinden itibaren oluşan borçların peşin ödenmesi halinde indirim yapılacaktır.”

Bakanlar Kurulu Sözcüsü, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, bir soruya karşılık, petrol ve doğalgaz konusunda atılacak adımlarla ilgili olarak KKTC Hükümeti’nin zaman mefhumu tanımaksızın Türkiye Hükümeti ile sürekli istişare içerisinde olduğunu bildirdi.

 

 

 

 

 

 

 

Arşiv Haberleri