Fehime ALASYA
Et fiyatlarından cebi yanan vatandaş, gözünü balığa çevirdi… Toplumdaki balık tüketiminin giderek arttığını belirten Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan, et fiyatlarına oranla balık ücretlerinin daha düşük olması nedeniyle son yıllarda balık tüketiminde artış yaşandığını belirtti.
Şehir merkezlerinde satış yapan balıkçılar ise sağlıklı beslenme amaçlı doktor tavsiyesi ile bu tüketimin arttığından yana hemfikir…
Sağlığa sayısız faydası bulunan balık ürünlerinin fiyatları ise 28 TL ile 70 TL arasında değişiyor.
Balık fiyatlarında son bir yıl içerisinde küçük adımlarla yükseliş yaşandığı ifade edildi. Balıkçılar ve Balıkçılar Birliği Başkanı ise bu yükselişi dövizin tırmanışına bağlayarak, tüm girdilerin arttığını işaret etti.
Pişirme yöntemi veya damak tadına göre tercih edilen balık türlerinin ise pazardaki kilo fiyatları şöyle;
Deniz Çipurası 35 TL, Çiftlik çipurası 28 TL, Voppa 30 TL, Barbun 50 TL, Somon 70 TL, Milegop 40 TL, Gümüş 30 TL, Karides 80 TL, Mezgit Filet 30 TL, Deniz Levrek 45 TL, Kırmızı Barbun 70 TL, Kefal 30 TL, Taze Kalamar 65 TL.
PİYASADAKİ BAZI BALIK FİYATLARI:
Deniz Çipurası(Kg): 35 TL
Çiftlik çipurası(Kg): 28 TL
Voppa (Kg): 30 TL
Barbun (Kg): 50 TL
Somon (Kg): 70 TL
Milegop (Kg): 40 TL
Gümüş (Kg): 30 TL
Karides (Kg): 80 TL
Mezgit Filet (Kg): 30 TL
Deniz Levrek (Kg): 45 TL
Kırmızı Barbun (Kg): 70 TL
Kefal (Kg): 30 TL
Taze Kalamar (Kg): 65 TL
Sektör dertli…
Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan, et fiyatlarının yüksek oluşundan dolayı vatandaşın balık türlerine olan eğiliminin arttığını belirterek, devletin sektöre gereken önemi göstermediğinden yakındı.
Atakan, giderek yükselen et fiyatlarına karşın, balık ücretlerinin sabit kalmasını bu talebin artmasındaki büyük etken olduğunu savundu.
2018 yılının beşinci ayına girilmesine karşın halen daha 2016 yılından alınmayan teşviklerin bulunduğuna dikkat çeken Atakan, “İlgili merciler lütfen bu konuya da zaman ayırsın. Sürekli bakanlığa gidiyoruz, ‘çok işimiz var’ yanıtını alıyoruz, merak ediyorum biz de onların işinin bir parçası değil miyiz?” diyerek sadece şahsi dayanma gücü olan balıkçıların sektörde ayakta durabildiğine dikkat çekti.
Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan:
“Et fiyatlarının yükselmesi, balık talebini arttırdı”
Alım gücü giderek düşen vatandaşın et fiyatlarına karşın daha düşük olan balık türlerine yöneldiğini ifade eden Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan, bu sayede balık piyasasındaki satışların olumlu etkilediğini anlatarak, sektördeki sıkıntılara değindi.
Atakan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Et fiyatlarının yükselmesi, balık talebini arttırdı. Fakat Euro’nu yükselmesi sektörümüzdeki giderlerin de ithal olması kar payımızı çok düşürüyor.
Balığa talep gider artıyor, toplum bilinci giderek artıyor. Bir yıldır orta kesimin tükettiği, izmarit, vobba gibi balıklara zam yapılmadı. Üst kesimin tükettiği barbun, mercan, orfo, lavos, somon gibi balıkların yanında çipura ve levrek fiyatları da arttı.
Giderek yükselen et fiyatlarına karşın balık fiyatlarının yükselmemesi de bu talebi arttırdı. Ramazandan dolayı satışlar durgunlaştı. Doktor tavsiyesi ile de bu talep giderek arttı.”
“2018 yılının beşinci ayındayız, balıkçılara ne yardımında bulundular?”
“Devlet tarafından teşvik ve destek görmüyoruz. Beşinci aya girdik, yerel seçim genel seçim yasaklar derken hala beklemedeyiz. Bugün KKTC’de ayakta duran yerli balıkçı varsa kendi imkânlarıyla ayakta duruyor demektir.
Mazot dünya pahası, malzemelerimiz hep ithal, yemlerimiz hep ithal onlarında ücreti yükseliyor.
2018 yılının beşinci ayındayız, balıkçılara ne yardımında bulundular? Sadece bürokrasiyi öne sürüyorlar.
“Bu hikâye yılan hikâyesine döndü…”
“Normalde tekne tamiri, cihaz, motoru, ağlar ve motor için destek veriliyor. Mazotun litresi 1,70 TL iken bu rakamdan hesaplanır bize destek verilirdi, şu an mazot 4 TL’ye yaklaştı, iki katına çıktı fakat halen daha aynı rakamdan 1,70 TL’den hesaplanır. Kaldı ki bu desteği de alamıyoruz. Yani bize ne haliniz varsa görün diyorlar, gücünüz varsa ayakta kalın diyorlar…
En son 2017 yılında, 2016 yılından kalan desteğin bir kısmını, aldık. Balıkçıların yüzde ellisi bu desteği aldı, yüzde 50’si alamadı. Araya seçimler girdi, hala alamadık. Bu hikâye yılan hikâyesine döndü… Şahsi gücü olmadan, hiçbir yerden destek almadan kendimiz sürdüreceğiz, kimse biz geliştirdik biz teşvik ettik diye övünmesin.
İlgili merciler lütfen bu konuya da zaman ayırsın. Sürekli bakanlığa gidiyoruz, ‘çok işimiz var’ yanıtını alıyoruz, merak ediyorum biz de onların işinin bir parçası değil miyiz?”
“Doktor tavsiyesi ile balığa talep artıyor, gençler başı çekiyor…”
Vatandaşın balığa olan talebinin her geçen yıl arttığını belirten balıkçılar bunun ‘doktor tavsiyesi’ ve ‘bilinçle’ yayıldığını kaydetti.
“Ne zaman ki doktoru ‘Kolesterolün ve tansiyonun var’ der, o zaman vatandaş etten balığa döner” diyen balıkçılar, vatandaşın bu sayede balık ağırlıklı beslenmeye başladığını belirtti.
Balık türleri arasında yüksek proteininden dolayı özellikle gençlerin somon balığına yöneldiğini belirten satış noktaları, bu yönelimden oldukça memnun…
Genç neslin balık tüketimine yönelmesiyle, bu ailelerde büyüyen çocukların da balığı severek tükettiğini dile getirerek, genç kuşakta, balık tüketiminin artacağını işaret etti.
BALIKÇILAR NE DEDİ?
Zarif Kesnik (Karpaz Balıkçılık):
“Ne zaman doktor ‘Kolesterolün ve tansiyonun var’ der, o zaman vatandaş etten balığa döner”
“Ne zaman ki doktoru ‘Kolesterolün ve tansiyonun var’ der, o zaman vatandaş etten balığa döner. Doktor tavsiye ederse balık ağırlıklı beslenmeye başlar, doktor tavsiye etmezse balığa rağbet göstermez. Fakat son yıllarda balığa bir ilgi var, bilinç arttı. Özellikle gençlerde çok fazla yönelim oldu, talep arttı. Somon en başta gençlerin tükettiği bir çeşit çünkü spor yaparlar, bu balığın da proteinin yüksektir. Bu yüzden tercih edilir.
Fiyatlarımız şu an yurt dışı piyasasıyla aynı oranda. Döviz karşısında bizim de fiyatlarımız etkilenir. İnsanlar tekneyle balığa açılıyor, mazot fiyatları artıyor. Fiyatlar bu yüzden yükseliyor.
Üstelik yaz aylarında balıklar sıcaktan derin sulara iniyor, çeşitler ve miktarlar azalıyor, fiyatlar çıkıyor. Kış aylarında ise bolarıyor.”
Necmettin Arslan (Galabalık):
“Mevcut ve daimi müşteriler giderek artıyor”
“Mevcut ve daimi müşterilerimiz var. Bu müşteriler giderek artıyor. Bana göre bunun en büyük nedeni sağlık. Çünkü gelen yeni daimi müşterilerin tamamının sağlık nedeni ile balık tüketimine başladığını duyuyoruz. Bunun yanında normalde toplumdaki bilinç de giderek artıyor. Havaların ısınması, küresel ısınma hem balık çeşitlerini azaltıyor hem da fiyatları biraz olumsuz etkiliyor.”
Sıdıka Hasanbulli (Bozdağ Balık):
“Genç anne babalar balık ağırlıklı beslenmeye başladı”
“Belli bir müşteri kapasitemiz var ve bunlar sürekli gelen insanlardır. Eskiden çok fazla bilinç yoktu. Bazı kişiler doktor tavsiyesi üzerine geliyor. Toplumdaki sağlık sorunları baş gösterdikçe balık etine yönelenler çoğalıyor. Özellikle yerli halk doktor tavsiyesi ile balığa yöneliyor. Genç anne babalar balık ağırlıklı beslenmeye başladı, bu da çok güzel. Balığı çok seven çeşit seçen çocuklarla karşılaşır olduk. Bu da bize gelecek yılarda balığı seven kişilerin çoğalacağını gösteriyor, geleceğe dair ümitleniyoruz…”