Hizmette 30. yılını dolduran Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği (KKBB) yıllık olağan genel kurulunu yaparak yeni yönetimini belirledi.
Girne Grand Pasha Otel’de 29 Mayıs Pazartesi gün yapılan, Divan Başkanlığını Bülent Berkay (Nova Bank Ltd.) Başkan Yardımcılığını Ahmet M. Karavelioğlu (Albank Ltd.), katipliklerini Ercüment Başkaya (Kıbrıs Faisal İslam Bankası Ltd.) ve Hüseyin Denizoğlu’nun (TEB A.Ş.) yürüttüğü yıllık olağan genel kurul toplantısında Bankalar Birliği’nin Yönetim Kurulu ve Denetçiler Kurulu belirlendi.
Divan Başkanı Berkay, yaptığı kısa açılış konuşmasında çalışmaları için Birlik yönetim kuruluna ve Genel Sekreter Halil Okur’a teşekkür ederek, bankaların özellikle tasarruf mevduatı sigorta primleri konusunda sıkıntılarının devam ettiğini, Bankalar Birliği’ni temsil edilmediği KKTC Kalkınma Bankası tahvillerinin bankalar tarafından alınmaya zorlanması nedeniyle banka kaynaklarının daha verimli plase edilmesinin engellendiği, mevduat sigorta primleri konusunda Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSFİF’)nin daha şeffaf davranması gerektiğini ve her iki konuda da gerekli yasal mevzuatın bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Gündemde belirlenen maddelerin görüşülerek onaylandığı genel kurulda oy birliği ile belirlenen Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu:
“M.A. Yunus Rahmioğlu -Türk Bankası Ltd.
Cengiz Erçağ - K. Vakıflar Bankası Ltd.
Kemal Ataman – K.T. Kooperatif Merkez Bankası Ltd.
Kaan Tokat – İş Bankası A.Ş.
Avni Birman – Akfinans Bank Ltd.
İlkin Yoğurtçuoğlu – Limasol Türk Koop. Bankası Ltd.
Olgun Önal – K. İktisat Bankası Ltd.”
Denetçiler Kuruluna ise yine oybirliği ile Ulaş İper Baydar (T. Halk Bankası A.Ş.) ve Ahmet M. Karavelioğlu (Albank Ltd. seçildiler.
Erol: “AB’ye uyum konusunda sürdürülen çalışmalara destek oluyoruz”
KKBB olağan genel kurulunda konuşan Birlik Başkanı Süleyman Erol (Creditwest Bank Ltd) ülke ekonomisinin en önemli ayağını teşkil eden bankaların Birlik bünyesinde güçlü kurumsal bir yapıya sahip olmaları yönünde başlatılan çalışmaların sürdüğünü belirtti. Avrupa Birliği’ne uyum konusunda Cumhurbaşkanlığı bünyesinde sürdürülen çalışmalara destek olduklarını belirten Erol, günün ekonomik koşullarına uygun, halen meclis ilgili komitesinde bekleyen çağdaş bir bankalar yasasının hayata geçirilmesinde ve Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu’nun bankalara yüklemekte olduğu mali külfetin azaltılmasıyla ilgili çalışmalarda hükümet tarafından yavaş davranıldığını ifade etti. Birlik Başkanı Erol ayrıca AB TAPS projesine destek verildiğini belirterek finansal okur yazarlık konusunda toplumun değişik kesimlerine eğitim verilmesi için DAÜ ile bir çalışma başlattıklarını, bu konuda eğitim planlamalarının yakın bir gelecekte yapılacağını ifade etti. Erol, sektörün %15-%16 gibi bir özkaynak kârlılığı ile çalıştığını, yıllık enflasyonun %10’un üzerinde seyerttiği bir ortamda bu oranların yeterli olmadığını ve bankacılık maliyetlerinin artma eğiliminde olduğunu ifade etti. Yapılacak önemli işler arasında kredi kayıt bürosu ve bankalar arası kart merkezi kurulması olduğunu belirten Erol, dış destek hizmetleri, bankacılık yapacak personelin sertifikasyonu, mahkemeler dışında oluşturulacak uzlaşı ve hakemlik müessesinin hayata geçirilmesi ve bankaların satın alınma ve birleşmelerinin teşvik edilmesi yönünde düzenlemelerin yapılmasının sektör için elzem olan beklentiler olduğunu ifade etti. Erol Birliği çağdaş bir merkez binasına kavuşturmak yönünde yıllardır sürdürülen çalışmaları sonuca ulaştıracak adımın atıldığını ve Lefkoşa Köşklüçiftlikte yarım inşaat konumunda olan bir taşınmazın Birlik tarafından satın alındığını belirterek sürdürülen çalışmalara destek veren tüm üyelere teşekkür etti.