“Barış içerisinde bir hayatı göstermek önemli”

Hayatını tiyatroya adayan Birce Birsel Çağlar, şimdi Diyarbakır Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü görevine getirildi.

Fayka Arseven KİŞİ

Birce Birsel Çağlar, küçük yaşlardan beri kendisini tiyatro sahnesinin içerisinde buldu. Ankara’da eğitimini alan, birçok oyunda oynayan Birce Birsel Çağlar, Türkiye’de çok sıkıntılı bir bölgede, Diyarbakır’da şimdi hem tiyatro oyunlarını seyirci ile buluşturuyor hem de çocuklar için projeler yapmak için uğraşıyor.

6 yıldır Diyarbakır’da aktif olarak oyunlarda oynayan Birce Birsel Çağlar, müdürlük teklifini ise şöyle anlatıyor: “Müdürlük çok ani oldu. Yaz sonunda Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nden bunu yapıp yapamayacağım soruldu ve bende bu fırsatı değerlendirip bölgede bir kadın müdür olarak neler yapabileceğimi görmek istedim”

Birce Birsel Çağlar, “Türkiye'de sadece oyuncu olmak değil birçok şey olmak çok zor hele ki bu dönemde. Oyuncu olmanın en iyi yanı ‘insan’ için bir şey yapıyor olmak. Kendinizi faydalı hissedebildiğiniz bir yer sahne” yorumunda bulunuyor.

“Bu şehirde tiyatro yapmak hatta bu şehirde ilk geldiğimiz yıllarda daha rahattı açıkçası ama son dönemde yaşanan olaylar Diyarbakır'ı çok etkiledi” diyen Çağlar, “Tabir-i caizse şehirde bir savaş ortamı varken Diyarbakır Devlet Tiyatrosu perdelerini seyircisine açtı” dedi.

“Bu bölgede en çok çocuk oyunlarına önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum” da diyen Birce  Birsel Çağlar şunları söylüyor: “Buradaki çocuklara bir ufuk açmak… Barış içinde yaşanabilecek bir hayatın olabileceğini göstermek ve aynı zamanda dışarıda yaşanan olayların arasında bir nefes olmak çok değerli benim için…”

Birce Birsel Çağlar kimdir, biraz kendinizi tanıtır mısınız?

Birce Birsel ÇAĞLAR: 1987 Ankara doğumluyum. Babamın akademik kariyeri ve daha sonrasında işi dolayısıyla 2000 yılına kadar Ankara'da yaşadık. 2000 yılında Kıbrıs’a kesin dönüş yaptık. Ortaokul son sınıfa kadar ODTÜ kolejinde, Kıbrıs’ta Doğu Akdeniz Koleji'nde Lise eğitimimi tamamladım. Fakat tüm bu yıllar boyunca olan değişikliklere rağmen bende tek değişmeyen şey tiyatro sevgisi ve sahnede bulunma isteği oldu. Ankara'da bulunduğum yıllarda küçük yaşlarda oyunlarımda, sonrasında okulda, Kıbrıs’ta ise okulda ve aynı zamanda Lefkoşa Belediye Tiyatrosu'nun Gençlik Tiyatrosunda oyunlarda yer aldım ve bu işi meslek olarak hep hayal ettim ve severek çalıştım.

 Oyunculuk kariyeriniz sanırım Türkiye’de başladı. Neden Türkiye?

Birce Birsel ÇAĞLAR: Meslek seçimi konusunda hiçbir zaman kaygılarım olmadı. Oyunculuk yapmak istediğimi hep bildim. Fakat bu pek tabi yetenek sınavıyla kazanılan bir bölüm olduğu için “ya olmazsa” kaygısıyla İngiltere'de  birkaç okula başvuru yaptım ve Avrupa Hukuk ve Politika bölümünü kazandım. Neyse ki bu sadece bir yedek plan olarak kaldı ve beni sınava hazırlanırken rahatlatan bir unsur oldu. Kıbrıs’ta tiyatro bölümü benim okulu kazandığım yıl açıldı dolayısıyla zaten Kıbrıs seçenekler arasında olamadı. Neden yurtdışı değil de Türkiye derseniz de bu mesleğin temelinde bir şeyler anlatmak olduğu için anadilde yapılmasının daha uygun olacağı fikrindeydim.. Ankara şehrine yabancı olmamak da bir tercih sebebiydi ama tabii ki Türkiye'nin en iyi oyunculuk bölümlerinden üç tanesinin Ankara'da bulunması, bir memur ve öğrenci şehri olması ve tiyatro seyircisinin, doğru orantılı olarak izlenebilecek oyunların kalitesinden dolayı Ankara'da okumak dışında bir seçenek yoktu aklımda. Tek başvuru yaptığım üniversite olan Bilkent Üniversitesi'ni kazandım ve yarım burslu olarak öğrenimimi tamamladım.
 

 Diyarbakır Devlet Tiyatroları’ndaki maceranız nasıl başladı?

Birce Birsel ÇAĞLAR:2009 yılında Bilkent Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü'nde yüksek lisans yapmaya karar verdim. Aynı zamanda T.C  Devlet Tiyatroları'nda sözleşmeli mezun sanatçı olarak oyunlarda rol almaya başladım. Böylelikle hayatıma bir anda yeni bir okul girdi ve sahne deneyimi kazanmaya başladım. Bir yıl sözleşmeli çalıştıktan sonra T.C Devlet Tiyatroları altı yıl aradan sonra sınav açacağını ilan etti ve bende başvurumu yaptım. Aslında o dönemde hem yüksek lisans hem yeni bir oyun çalışması vardı ve aynı zamanda kadro sınavına çalıştım ve sanırım hayatımın en yoğun dönemi olarak kazındı. Stresli, yoğun ama aynı zamanda da keyifli geçen yoğun bir dönemin ardından sınavı kazananlar arasındaydım ve sıra hangi şehre zorunlu göreve gönderileceğimizin belirlenmesindeydi. Yaklaşık bir hafta sonra Diyarbakır'a atandığım belli oldu ve ben bundan tam 6 yıl önce Diyarbakır'a geldim.

Türkiye’de oyuncu olmak nasıl kolay mı zor mu? Türkiye’de önemli gelişmeler olurken siz neler yaşıyorsunuz?

Birce Birsel ÇAĞLAR:Türkiye'de sadece oyuncu olmak değil birçok şey olmak çok zor hele ki bu dönemde. Oyuncu olmanın en iyi yanı “insan” için bir şey yapıyor olmak. Kendinizi faydalı hissedebildiğiniz bir yer sahne. Özellikle T.C Devlet Tiyatrosu'nun kar amacı gütmeyen bir devlet kurumu olması ve Türkiye'nin ücra köşelerinde tiyatroyu seyirciyle buluşturması özellikle bir oyuncu olarak beni çok mutlu ediyor. Fakat zor mu? Evet zor. Aileden, evden uzakta olmanın yanı sıra burada kurduğumuz hayat da sürekli tiyatro odaklı oluyor. Yıl boyu haftalarca evden uzakta turneler yapıyoruz. Ama güzel mi ? Bence çok güzel.

Türkiye'deki gelişmelere gelince... Diyarbakır zaten herkesin takip ettiği gibi her zaman gündemde olan bir şehir... Bu şehirde tiyatro yapmak hatta bu şehirde ilk geldiğimiz yıllarda daha rahattı açıkçası ama son dönemde yaşanan olaylar Diyarbakır'ı çok etkiledi. Tabir-i caizse şehirde bir savaş ortamı varken Diyarbakır Devlet Tiyatrosu perdelerini seyircisine açtı. Benim fikrimce böyle olağanüstü durumlarda sanatla uğraşmak ve insanları sanatla buluşturmak ki bunu sadece tiyatro için söylemiyorum sanatın diğer dallarını da katıyorum, sanatın amacına hizmet ediyor.

Diyarbakır Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü nasıl bir süreç sonucunda oldu?

Birce Birsel ÇAĞLAR: 6 yıldır da aktif olarak burada oyunlarda oynuyorum.. Müdürlük ise çok ani oldu yaz sonunda Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nden bunu yapıp yapamayacağım soruldu ve bende bu fırsatı değerlendirip bölgede bir kadın müdür olarak neler yapabileceğimi görmek istedim açıkçası… Diyarbakır'da Devlet Tiyatrosu ilk kurulduğundan bu yana çok önemli bir bölge oldu. Burada oyunculuk yapmış ve bölge hizmetini burada tamamlamış  birçok üstat var. Bu şehrin insanı çok iyi oyunculardan çok iyi oyunlar izlemiş. Bende bu görevi kabul ederek Diyarbakır Devlet Tiyatro'suna katkımı koymaya karar verdim.

Orada neler yapmak istiyorsun?

Birce Birsel ÇAĞLAR: Bu bölgede en çok çocuk oyunlarına önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Buradaki çocuklara bir ufuk açmak… Barış içinde yaşanabilecek bir hayatın olabileceğini göstermek ve aynı zamanda dışarıda yaşanan olayların arasında bir nefes olmak çok değerli benim için... Daha mutlu çocukların yetişmesinde tiyatronun katkısının büyük olacağı inancındayım.

Röportaj Haberleri