OKUYORUM
Bu hafta okuduklarımı bitirmeme rağmen size okuduklarımdan birini tanıtma fırsatı ne yazık ki bulamadım. Doğrusu sayfayı biraz değiştirmek, daha çok kendi izlenimlerimle kitap tanıtmak ve daha az yeni çıkanlara yer vermek istiyorum. Fakat yoğunluktan fırsatım olmuyor. Yine de sayfada yenilik yapmak istiyorum. Henüz nasıl bir yenilik olduğunu bilmiyorum. Ama biraz düşünür ve gazeteci arkadaşlarıma bu konuda başvurursam sanıyorum bir şeyler olabilir. Bu arada sizin de görüşleriniz varsa e-maillerinizi bekliyorum.
Okumak istediğim kitaplara gelince, Orhan Pamuk’un son kitabını, Umberto Eco’nun Kitaplardan Kurtulabileceğinizi Sanmayın ve J. M. Coetzee’nin Taşra Hayatından Manzaralar okunmayı bekleyen kitaplar sırasında ilk sıradakiler ... Masanın üzerinde beni bekliyorlar... Siz de masanın üzerindeki kitaplarınızı bekletmeyin. Mutlu haftalar...
YENİ ÇIKANLAR
Osmanlı ve Balkanlar
( Bir Tarihyazımı Tartışmsı)
Fikret Adanır, Suraiya Faroqhi, İletişim Yayınları
Fikret Adanır ve Suraiya Faroqhi’nin derlediği Osmanlı ve Balkanlar kitabı kendi aralarında alanlarında uzman tarihçilerin incelemelerinden oluşuyor. Makalelerden her biri farklı dillere ait arşivlerden Osmanlı tarihini ve Balkanların geçmişini inceliyor.Milliyetçi ve tahrif edilmiş bir tarihçiliğe karşı birmücadele beliriyor. Geçmişi yüceltmekten kaçınan nostaljik değerlendirmelere kapılmayan bir üslup birliği görülüyor.
Arzu Başkan, Doğu Batı Yayınları
Doğu Sorunu elbette XIX. yüzyılda çıkmış değildir. Tarihin başından beri mevcuttur. 1000 yıl öncesinde Anadolu'nun Türkleşmesi ve İstanbul'un fethiyle yeni bir anlam kazanmıştır. İstanbul'un Türkler tarafından fethi ile Batı, Doğu ile ilişkilerinde açmazlarla karşılaşmıştır. Batı'nın Osmanlı'yla karşılaşmadan Doğu ile ilişkili yeni yollar bulma çabası Amerika'nın keşfiyle sonuçlanan yeni olanaklar yaratmıştır. XIX. yüzyılda geleneksel Doğu toplumlarını Batı egemenliğine alma çabası geleneksel Doğu yollarını yeniden gündeme getirmiştir. Batı içi çekişmeler ve Osmanlı'nın Batı içi çelişkiler içinde ittifak çabası,Osmanlı Sorununu bütün Batı diplomasisinin temel sorunu haline getirmiştir.
Mine Sota, Carpe Diem Kitap
Dünya telaşındaki yorgunluktan, unutulmaya yüz tutmuş yaşama sevincinizin bam telini titretecek bu kitapta, her zaman söyleyecek bir çift lafı olanların, attığı çığlıkları kimseye duyuramayanların, en sevdiği yemek ucundan koparılmış taze ekmek olanların, üzgün insanların attığı kahırlı bakışları yerden alıp öperek alnına koyanların, havalar ısınınca leğene su doldurup çimmeye kalkanların, çiğnediği sakızı kaybolmasın diye kafasının tepesine yapıştıranların komik momik hikâyeleri var.
Necip Mahfuz, Hit Kitap
1930’ların Mısır’ında, Kahire’de yaşayan küçük bir memur ailesinin başına gelen felaketlerin anlatıldığı Başlangıç ve Son Mahfuz’un diğer romanları gibi yine sıradan, küçük insanların dünyasına nüfuz ediyor.
Kamel ailesinin reisi, baba Ali beklenmedik bir anda kalp krizinden ölünce lisede okuyan iki oğlu, Hüseyin ve Hasaneyn ve evlilik çağındaki kızı Nefise ile ortada kalan anne Samira müthiş bir hayat kavgasına girecektir. Zaten aileyle pek ilişkisi olmayan en büyük oğlu Hasan’dan hayır yoktur. Sakin ve alçakgönüllü Hüseyin, ihtiraslı ve yetenekli Hasaneyn, çirkin ama zeki Nefise tutkuları, özlemleri doğrultusunda mücadeleye girişirken; akıllı ve kararlı bir kadın olan Samira da öncelikle bir dayanışma, kenetlenme içinde ailesini ayakta tutmaya çalışacaktır…
Harold Lamp, İlgi Kültür Sanat Yayınları
Geçmiş dönemlere ışık tutan tarihçi Harold Lamb "Theodora ve İmparator" kitabıyla Bizans döneminde Konstantinapol'e, İstanbul'a dair tarihi gerçekleri canlı betimlemelerle anlatıyor.
Geçmişi şaibelerle dolu Theodora'nın Bizans İmparatoru Jüstinyen ile yaşadığı dönem çağının önemli olayları, entrikalar, savaşlar, ayaklanmalar, veba salgını ve politik stratejiler eşliğinde okuyucuya sunuluyorlar.
Tarih içinde pek çok dönem üzerine başyapıtlar ortaya koyan Lamb, tarihi olayları bir roman havasında vererek okuyucuyu İstanbul'un eski dönemlerinde bir yolculuğa çıkarıyor.
Hasan Cemal, Everest Yayınları
“2010 yılının ekimiydi. Kızıltepe'de PKK üyeliğinden on yıl hapis yatmış belediye başkan yardımcısı Haşim Baday'la sohbet ederken "Kürtler kitabını bugün yazsanız bence farklı yazardınız," dedi. "haklısın," dedim.
Anlaşılan dikkatli bir okurumdu. Çünkü geçen sekiz yıl içinde Kürt sorunu ve PKK'ye ilişkin bakış açılarımda bazı değişiklikler yaşamıştım. Bu değişim 'Kürt Realitesi'yle’ PKK realitesinin giderek iç içe geçmesinde düğümleniyordu. Bu kitap savaşa Kürtçe "edî beşe!", Türkçe "yeter artık!" diyor.”
Gianfranco Poggi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları
“Modern Devletin Gelişimi adlı eseri daha önce yayınevimiz tarafından basılmış olan Gianfranco Poggi bu kitabında, devlet kavramını, daha iyi anlamamız için toplumsal iktidar kavramını, bunun çoklu biçimlerini tartışmamız gerektiğinden hareketle, ekonomik, ideolojik ve siyasal iktidar biçimlerini yorumlayıp, devlet kavramının kurumsal içeriğini ele alıyor. Devletin “tarihsel gelişimini” feodal egemenlik biçimlerinin dağılmasından modern liberal demokratik sistemlerin kuruluşuna kadar inceleyen yazar, bunu yaparken özellikle demokrasinin doğuşuna ve doğasına odaklanarak, modern devlet olgusunun yeni ve daha kolay anlaşılabilir özgün bir yorumunu da sunuyor. Günümüzde liberal demokratik rejimlerin doğasına ilişkin gelişmeleri irdelerken, devlet eyleminin genişleyip, çeşitlenmesiyle biçimlenen eğilimlerle siyaset arasındaki ilişkilere de vurgu yapan Poggi, askerisorunlardan, uluslararası ekonomik ve ekolojik alandaki çağdaş gelişmelere kadar devletin karşı karşıya kaldığı zorlukları da farklı yorumlarla ele alıyor.”
Büyük Devletler ve Türkiye
Bilsay Kuruç, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları
Kitap, 1920’li ve otuzlu yılların iktisat dünyasını aydınlatırken, özellikle kapitalizmin bugününe ve yarınına ışık tutuyor. 20. Yüzyılın bugünlere nasıl geldiğini kavramamızı sağlıyor. Kitabın ilk kısmında, yüzyıla girerken kendi zeminini inşa etmiş, köklerini sağlamlaştırmış, fakat daha sonra büyük krizler yaşayacak olan kapitalizmi ve yeni kurulmaya başlayan sosyalizmi okura sunuyor. Kitabın ikinci kısmında ise Cumhuriyet’in kuruluş yılları ve Mustafa Kemal döneminin bugünden çok farklı olan Türkiye’si Türkiye’si anlatılıyor.
Joanne Harris, Altın Kitaplar
Bir zamanlar anneleri tarafından siyahlı, kahverengili ve mavili diye çağrılan üç kardeş varmış. Siyahlı içine kapanık ve saldırgan; ortanca kardeş, kahverengili, uysal ama aklı kıt; en küçükleri ise, mavili, annesinin gözbebeği ve bir katil!
B.B. kırk iki yaşında hâlâ annesiyle birlikte yaşayan bir hastane hademesidir. Sosyal yaşantısı badguysrock adını verdiği web sitesiyle sınırlıdır. Bu sitede karanlık bir geçmişi paylaştığı Albertine adındaki kızın tutkulu bir takipçisi olan B.B.’nin özellikle en sevdiği fantezisi annesini öldürme planlarıdır.