Kıbrıs Türk Barolar Birliği, “Borç İlişkilerinden Kaynaklanıp Tahsili Geciken veya Tahsil Edilmez Hale Gelen Borçların Ekonomik İyileştirme Kapsamında Yeniden Yapılandırılması Yasa Önerisi”nin bugün yasallaşacağını öğrendiklerini belirterek, düzenlemenin Barolar Birliği’nden gizlendiğini savundu.
Barolar Birliği, söz konusu düzenlemenin Anayasayı ağır şekilde ihlal ettiğini ileri sürerek yasanın mahkeme hükümlerini koruyacak şekilde düzenlenmemesi halinde Anayasa Mahkemesi’nde iptal davası açacağını; yasanın uygulanmasını yasaklamak üzere Meclis aleyhine ara emri almak için Yüksek Mahkemeye başvuracağı açıklandı.
Kıbrıs Türk Barolar Birliği’nden yapılan yazılı açıklamada, yasa için Barolar Birliği’nden görüşü alınmamasının çoğulcu katılımcı demokratik kuralları ihlal ettiği, bununla mahkeme hükümlerini ortadan kaldırılmasının amaçlandığı savunuldu.
Birliğin açıklamasında, “Baronun geçmişte faiz yasası için Meclise verdiği görüş göz ardı edildi, kamu yararı gözetilmedi” ifadelerine yer verildi; düzenlemenin Anayasanın öngördüğü “Kuvvetler Ayrılığı Prensibi”ni de ihlal ettiği öne sürüldü.
Açıklamada, söz konusu durumun mahkemelerin saygınlığını ortadan kaldıracağı, yargıya olan inancı sarsacağı savunuldu.
Barolar Birliği açıklamasında şu ifadelere de yer verildi:
“Yasa Tasarısı hükümleri ortadan kaldırırken avukatların büyük emekle elde ettiği masraf emirlerini de iptal edecek. Avukatlar mağdur olacak. İlginçtir ki söz konusu Yasa Tasarısı borçların yapılandırılmasından ortaya çıkacak ihtilaflar, keyfi bir şekilde oluşturulmuş bir Hakem Heyeti’ne havale edilmektedir. Yargı organı dışlanmaktadır ve söz konusu Hakem Heyeti’nde Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nın temsilcisi yer alırken Baronun hiçbir temsilcisi bulunmamaktadır. Yani Hakem Heyeti’nde herhangi bir hukukçu yoktur. Kısacası Yasa Tasarısı ağır bir şekilde Anayasa'yı ihlal etmektedir ve bu Yasa Tasarısı Mahkeme hükümlerini koruyacak şekilde düzenlenmediği takdirde Barolar Birliği Anayasa Mahkemesinde iptal davası açarak söz konusu yasanın uygulanmasını yasaklamak üzere Meclis aleyhine ara emri almak için Yüksek Mahkemeye başvuracaktır.”(TAK)