“Ekonomide rahatlama var”
Başbakan İrsen Küçük, ekonomik tedbirlerin sonuçlarının ülkeye yansımaya başladığını ve ekonomide rahatlama yaşandığını kaydederek, Maliye’nin açıklarının daraltılması çalışmalarının süratle devam ettiğini ifade etti.
Başbakan Küçük, geçen yıl özellikle turizm ve yükseköğretim sektörlerini ele aldıklarını ifade ederek, bu iki sektördeki çalışmaların sonuçlarının bu yıl toplanmaya başlandığını söyledi.
ÖĞRENCİ SAYISI ARTMIŞ
Küçük, turizmde bayram süresince otellerde yüzde yüzlere ulaşan doluluk oranının devam etmekte olduğunu, Ercan’a inen uçak sayısında bugüne kadar görülmeyen artış yaşandığını söyledi.
Küçük, yükseköğretim sektöründe ise, 50 binlerde olan öğrenci sayısının geçmiş yıllarda 40 binlere düştüğünü, aldıkları tedbirlerle bu sayının geçen yıl 43 bine çıktığını, bu yıl da 47 binlere ulaşmasının beklendiğini söyledi.
FESTİVAL
Geçitkale Belediyesi’nin Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı sponsorluğunda bu yıl 4’üncüsünü düzenlediğ Geçitkale Hellim Festivali, dün akşam düzenlenen törenle açıldı. Festivalin açılışını Başbakan İrsen Küçük gerçekleştirdi.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner ile Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif’in de hazır bulunduğu açılışta, Gençlik Dairesi Geçitkale Gençlik Merkezi Devlet Halk Dansları Topluluğu da folklor gösterisi sundu.3 gün sürecek festival boyunca konserler, defile, güzellik yarışması ve çeşitli yarışmalar yer alacak.
KÜÇÜK: “KKTC İÇİN HAYIRLI İŞLER”
Başbakan İrsen Küçük açılışta yaptığı konuşmada, Geçitkale Belediyesi’nin, Kıbrıs Türkü’nün kültürünün unutulmaması ve dünyaya tanıtılması için 4’üncü kez hellim festivali düzenlediğini kaydederek, yerel yönetimlerin bu yönde yaptıkları çalışmaların KKTC için hayırlı işler olduğunu söyledi.
Küçük, yörelerde düzenlenen festivallerin halkı biraraya getirmesi ve kaynaşmayı sağlaması yanında ekonomik yönü de bulunduğunu ifade etti.Mesarya bölgesinde halkın ağırlıklı uğraşının çiftçilik ve hayvancılık olduğuna dikkat çeken Küçük, hayvansal bir ürün olan hellimin Geçitkale Festivali’nde değerlendirilmesinin anlamlı olduğunu kaydetti.
UBP KİTLE PARTİSİ
Hükümet olarak kırsal kesimdeki çiftçi ve hayvancının uğraşlarını destekleyen bir yapıya sahip olduklarını vurgulayan Küçük, UBP hükümetlerinin kurulduğu günden itibaren gücünü köylerden aldığını, kitle partisi olarak tüm halkı kucakladığını ifade etti.
Küçük, UBP’nin hükümet ve parti çalışmalarında çiftçi ve hayvancıyı desteklemeyi görev aldığını belirterek, hayvancılık ve tarım çalışmalarında her zaman UBP’nin uğraşının görüldüğünü söyledi.
Küçük, UBP iktidarlarının çiftçi, köylü ve hayvancıya sağladığı imkan ve desteklerin diğer iktidarlarla kıyaslandığında çok ileride olduğunu belirtti.Küçük, geçmiş 5-6 yılda ürün alımları ve ödemelerinde çekilen sıkıntları bu yıl üreticilere yaşatmadıklarını vurgulayarak, 2008 yılında çiftçinin ürettiği 2 bin ton arpanın bedelinin 4 ayda ödendiğini, bu yıl 50 bin ton civarındaki arpa ve buğdayın bedelini alımın tamamlanmasından 3 gün sonra ödemeye başladıklarını, 24 milyon TL arpa buğday bedelinin hükümet tarafından 3 hafta içerisinde ödendiğini belirtti.
“HAYVANCIYA 32 MİLYON ÖDEME”
Küçük, çiftçi ve hayvancının kalkınması için doğrudan gelir desteklerinin yarısının geçen ay ödendiğini, çiftçiye mazot yardımı desteğinin yarısının ödendiğini, bütün bunlara narenciye ürün bedellerinin de eklenmesiyle ağustos ayında çiftçi ve hayvancıya 32 milyon TL ödeme yapıldığını kaydetti.
Küçük, ekonomi geliştikçe halka, çiftçi ve hayvancıya daha fazla yardım yapmak arzusu içerisinde olduklarını kaydetti.
“YOLLAR ÇİFT ŞERİT OLACAK”
Başbakan Küçük, yollarda büyük yatırımlar yapıldığını, çift şerit yolların çoğaltılması için çalışmalar yapıldığını, bir çok yolun ise iyileştirildiğini ifade etti.
“Bu yıl mutlu yıllarımızdan biridir” diyen Küçük, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Temmuz törenlerine katılmasının, dün de TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in ziyaretinin Türkiye ile ilişkilerin artması ve Kıbrıs Türk halkına yardımların sağlanması bakımından önemli temaslar olduğunu söyledi.
BUHARA’DAN FESTİVAL GEÇMİŞİ
Geçitkale Belediye Başkanı Kıvanç Buhara da konuşmasında, bu yıl 4. Hellim Festivali olarak icra edilen festivalin tarihçesinin çok eskilere dayandığını, Güney Geçitkale’de (Köfünye) başlayan festivalin Kuzey’e taşındığını, Barış Harekatı’nın gerçekleştirildiği 1974 hariç her yıl düzenlendiğini kaydetti.
Bir çok belediyenin düzenlediği festivallere yörelerinde üretilen ürünlerin isimlerini verdiğini kaydeden Buhara, kendilerinin de Mesarya yöresine özgü olması için festivale hellim ismini verdiklerini belirtti.
Hellimin Kıbrıs Türkü’nün çok eskilerden gelen bir kültürü ve sadece Kıbrıs’a özgü olduğunu belirten Buhara, bu kültürü yaşatmak ve adını dünyaya duyurmak amacıyla hellim festivali düzenlediklerini söyledi.Buhara, hellimi Kıbrıs Rumlarının tek başına sahiplenmesine karşı olduklarını, hellimin Kıbrıs Türk halkı ve Rumların ortak kültürü olduğunu kaydetti.