Başbakan Tufan Erhürman, Türkiye ile yürütülen Ekonomik Protokol görüşmeleri ile ilgili Meclis Genel Kurulu'nda konuştu, "1 yıllık protokol" konusuna açıklık getirdi.
Başbakan Erhürman Türkiye'den gelen kaynaklarla ilgili rakamlar da paylaştı. Erhürman enflasyonun düşük, dövizin durağan olduğu 2017 yılında Türkiye'den 930 milyon TL geldiğini açıkladı. Erhürman, dövizin tırmanışı, enflasyonun yüksek olduğu 2018'de ise Türkiye’den 487 milyon TL geldiğini söyledi.
Erhürman "Gerçeklik budur. Evet Türkiye de sıkıntı yaşayabilir. 2018'de normal şartlarda iki katına çıkması gerekirdi ancak rakamlar bunlardır. Bu bir eleştiri, ya da savunma değil" dedi.
1 YILLIK PROTOKOL KONUSU
Erhürman "1 yıllık Ekonomik Protokol" imzalanması önerisinin Türkiye tarafından önerildiğine dikkati çekerek şunları söyledi:
"Sayın Fuat Oktay (TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı) ile görüşmelerde kendisi 'bunu (protokolü) daha kısa sürede yapalım, takibini daha kısa sürede yaparız' dedi. Bizim ilk sunduğumuz çalışma 3 yıllık bir çalışmaydı. Bu evrildi. Bugün yarın gelmesini bekliyoruz. Elbette birçok madde de daha uzun vadeli olacak. Mayıs'ta protokol imzalanacak talebi benim bir iddiam değil, Türkiye tarafından istenen benim de kabul ettiğim bir takvimdir.
Sadece bir yıl protokol talebi kesin bir şey değildir. Protokole gidecek bazı şeylerin takvim süresi bir yılı aşan bir süredir. Örneğin 2010'dan beri protokolde olan İstatistik Yasası'nı biz 2019’da gerçekleştirdik.
MERKEZ BANKASI'NDAN AVANS KONUSU
Beni çok üzen bir şey oldu. Merkez Bankası'nın avans kullandırması, Merkez Bankası'nın başkanının iradesi ile olan bir uygulamadır. Ne Maliye Bakanı, ne de Başbakan gidip bankadan para almamıştır. Talep edersiniz, o da verebilirse verir.
"MALİYE GELİRLERİNDE ARTIŞ VAR"
"Nisan ayından sonra sorun kalmayacak" demedim. Benim söylediğim, Nisan- Mayıs aylarında Maliye'nin gelirlerinde artış meydana gelir. Benim söylediğim maliye kanadından vergilerde artış olacağını söylemiştim. Ki öyle oldu.
"YOLLAR İÇİN 55 MİLYON TL İSTEDİK"
Merkez Bankası'ndan 55 Milyon TL avans istedik. Neden istedik? Yollar konusunda, alt yapı konusunda, Sayın Ulaştırma Bakanı'na saldırı yapıldı. Bu 55 milyonu alalım, oraya aktaralım diye istedik. 55 Milyon TL ihtiyacı var Ulaştırma Bakanlığı'nın yolların tamiri için.
ERHÜRMAN: “PROTOKOLÜN MAYISTA İMZALANMASI TC’NİN ÖNERDİĞİ, BENİM DE KABUL ETTİĞİM BİR TAKVİM”
Başbakan Tufan Erhürman eleştirilere cevaben yaptığı konuşmada, kendisinin söylediğinin, Nisan ayından sonra sorun kalmayacak diye bir şey olmadığını belirterek, kendisinin söylediğinin vergi dönemi olması nedeniyle Nisan- Mayıs ayında Maliyenin gelirlerinde bir artış yaşanacağı olduğunu aktardı.
Protokolün 1 yıllık olması konusunda ise Başbakan Erhürman, eğer mecliste oturan herhangi biri TC-KKTC ilişkilerinde ne olup bittiğini biliyorsa, protokolün kaç yıllık olacağına parayı aktaran taraf olan TC’nin karar verebileceğini, kendisinin talebi, ısrarı ve ikna gücü sayesinde çıkmış bir şey olmadığını da bilmesi gerektiğini kaydetti.
Zaten bu durumun da net olmadığını söyleyen Başbakan Erhürman, “TC, 3 yıllık bir protokol istedi, biz 1 yıl istedik” gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldığına dikkat çekerek, böyle bir şeyin mümkün olmadığını vurguladı.
Kendilerinin ilk sunduğu çalışmanın 3 yıllık bir protokol olduğunu vurgulayan Erhürman, protokolün Mayıs ayında imzalanmasının TC’nin önerdiği, kendisinin de kabul ettiği bir takvim olduğunu kaydetti.
Merkez Bankasının avans kullandırmasının, Merkez Bankasının Başkanının iradesiyle olan bir şey olduğuna dikkat çeken Başbakan Tufan Erhürman, avans alınması konusunda yasaların ihlal edildiği iddiasının, Merkez Bankası’nın Başkanı ve yönetimin yasaları ihlal ettiği anlamına geldiğine işaret etti.
“MERKEZ BANKASI’NDAN AVANS ALINMASI YASAL”
Merkez Bankası yasasına atıfta bulunan Başbakan Erhürman, “Merkez Bankası Başkanı hazineye kısa vadeli bir avans açar” dediğini vurguladı.
Erhürman, avans hesabına uygulanacak faiz oranlarının da yasayla belirlendiğini anlatarak, bu oranın yüzde 13 olduğunu söyledi. Erhürman, bu borçlanma piyasadan yapılsaydı bunun faizinin yüzde 22 olacağını aktardı.
Merkez Bankası Başkanının, Merkez Bankası Yasası’nın verdiği emri yerine getirdiğine dikkat çeken Başbakan Tufan Erhürman, bizim Merkez Bankasının para basan bir merkez bankası olmaması nedeniyle, avans vermesi konusunda yasal bir engel olmadığını kaydetti.
Başbakan Erhürman, Merkez Bankası’ndan 55 milyon daha avans istendiğini ifade ederek, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın ortaya çıkan hasarlar sebebiyle bu paraya ihtiyacı olduğunu milletvekillerine anlattı.
Erhürman, “Merkez Bankası, bağımsız özerk bir kurumdur ve kendi yasalarıyla çalışır” dedi. (tak)