“Başkentte yapılacak çok iş var”

YENİDÜZEN, 24 Haziran’da yapılacak yerel seçimler öncesinde sokağa inerek Başkent Lefkoşa’nın nabzını tuttu, yurttaşlara nasıl bir yerel yönetim istediğini sordu.

 

Didem MENTEŞ

24 Haziran’da yapılacak yerel seçimler öncesinde Lefkoşalılar daha kaliteli hizmet istediklerini dile getirdi, yeni seçilecek belediye başkanı ve yönetimine mesajlar verdi.

YENİDÜZEN, seçime kısa bir süre kala sokağa inerek Başkent Lefkoşa’nın nabzını tuttu, yurttaşlara nasıl bir yerel yönetim istediğini sordu.

Lefkoşa halkı belediyecilik hizmetinin yeterli olmadığına işaret ederek, Başkente yakışır daha iyi bir hizmet beklediklerini ifade etti.

Lefkoşa’da yer yer düzenlemeler ve güzel gelişmeler olmasına rağmen daha kaliteli bir hizmet gerektiğine dikkat çeken yurttaşlar, ilçe olarak genel bir hijyen sorunu yaşandığını vurguladı.

Eksiklere değindiler

Lefkoşa’nın birçok eksiğine dikkat çeken vatandaşlar, bozuk yolların onarılmasını, kaldırımların düzeltilmesini, yeşil alanların artırılmasını ve köklü bir çevre temizliği yapılması gerektiğinin altını çizdi. Lefkoşa yollarında genel bir sorun olduğunu, birçok yolda çökmeler meydana geldiğini belirten yurttaşlar, kaldırımların düzeltilmesi ve temizlenmesi gerektiğini kaydetti.

Başkentte gözle görülür bir çevre kirliliği bulunduğunu, ilk olarak bu sorunun kökten çözülmesi gerektiğini kaydeden Lefkoşalılar, yeni seçilecek başkan ve belediye yönetiminden daha kaliteli bir hizmet beklediklerini dile getirdi.

En büyük sorun çevre kirliliği

Bazı vatandaşlar özellikle Lefkoşa’nın merkez olmasından dolayı nüfus yoğunluğu yaşandığını, apartmanlar ve evlerin çoğunda alt yapı olmadığını, düzensiz bir yapılaşma olduğuna işaret ederek, imar yapılaşmasıyla ilgili de adımlar atılması gerektiğini aktardı.

Lefkoşa’da araç sayısının fazla olduğunu, bu araçlardan çıkan egzoz gazının sağlık açısından da tehlikeli olduğuna vurgu yapan vatandaşlar, toplu taşımacılığın artırılarak, bu sorunun en aza indirgenmesi gerektiğini söyledi.

 

Lefkoşalı ne dedi? Lefkoşalı ne dedi?

Güner Pof:
“Dereboyu’nda oto park yeri yok. Bana bir ayda 3 kez ceza yazdılar, mahkemeye verdiler. Benim Dereboyu’na park yeri istiyorum. Evim Dereboyu’nda ama park yeri bulamıyorum. Her cezada 182 TL alırlar. Ben komutan eşiyim, 70 senelik şoförüm hiç ceza yazılmadım ama park sorunu nedeniyle yazıldım. Evimin önüne dahi arabamı koyamıyorum. Lefkoşa’nın durumundan da hiç memnun değilim. Ben her ay kaldırımı temizliyorum, 1000 TL veriyorum. Bunları belediye yapması gerekiyor”

İnci Ergüler:
“Ben belediye başkanı kim olursa olsun önce temizlik isterim. Yeşil alanlar yapılmasını istiyorum. Yola çıktığımda her gün arabamın çukurlara düşmesini istemem. Lefkoşa Belediyesi bir tek çöpleri toplar. Seçim yaklaşınca icraata başladılar. Rum tarafına hepimiz geçiyoruz. Orada da belediye hizmeti var ve o yolların temizliğini, intizamın görüyoruz. Şuandaki başkan da güneye çok giden birisidir, niçin aynısını buraya yapmıyor? Bizler bu kadar mı akılsızız, bu kadar mı parasızız. Para da var yok değil. Ama memur devleti olduk, herke memurdur iş yapamaz. Belediye işçileri bayramdan bayrama yollara çıkar, yolları sokakları temizler sonra bir daha görmeyiz. Oturduğumuz yer Lefkoşa- Gönyeli arasında ortak yerdedir ve Gönyeli’nin kesiştiği yer bıçak gibi bellidir. Baktığınız da bu Lefkoşa Belediyesi’ne bu da Gönyeli Belediyesi’ne aittir dersiniz. Niçin onlar yaparken LTB yapmasın. Eksiklik nedir? İcraatlar var, çıkıp anlatıyorlar ama bugün bir tiyatro salonumuz bile yoktur. İster devlet ister belediye olsun bir tiyatro salonumuz yoktur. Bunların yapılmasını istiyorum. Biz her türlü vergiyi veriyoruz, bunların karşılığını bekliyoruz”  

Ayşe Köse:
“Ben belediye hizmetlerinden memnumum. Benim bir şikayetim yok. Çöplerimizi zamanında alırlar, süpürürler. Sadece yolları tamir etsinler benim için yeterlidir”

Cemal Tarazi:
“Ben şahsen belediye hizmetinden memnunum. Cemal dönemini hatırladık sonra memnun olmamak elde değil. Tabi ufak tefek sıkıntılar var mı var. Biraz daha çevre düzenlemesi yapılması gerekir. Kaldırımların düzenlenmesi, yeşil alanlar yapılması gerekir. Sokaklarda kaldırımlar çökmüş durumdadır bunlar düzeltilmelidir. Bunların daha titiz şekilde düzenlemeli. Ara sokaklarda yollar delik bunların düzeltilmeli. Küçük Kaymaklı’da bazı yollarda logar yok, bu sokağa yol döktüler logar kalmadı. Sular deri gibi akar gider. Büyük rampalar biraz daha küçük olabilir çünkü arabalarımız zarar görüyor. Yol işaretleri tekrar gözden geçirilmesi gerekir. bir de çevredeki estetik yapıyı bozan apartman kirliliklerine bir çare üretilmesini beklerim. Bazı apartmanlar boyalı değil bunlar boyanması konusunda anayasal düzenleme yapılmalı. Lefkoşa beton şehri oldu. Yeşil alanlarımız yok, apartman alanlarımız var! Peyzaj dokunuşlarıyla estetik alanlar yaratılmalı, ağaçlandırma yapılmalıdır. Belediye artık bunlar el atmalıdır. Derme çatmadan çıkmamız lazım”

Salih Çetiner:
“Ben belediyeden bir şey beklemiyorum. Lefkoşa’nın durumu görüldüğü gibidir. Yollardaki banketlerin durumu ortadadır. Çevre temizliği yok, her yer kirli. Yolların durumu iyi değil, belediyenin bir şey yaptığı yoktur. Belediyenin hizmetinden memnun değilim”  

Kemal Özyamanlar:
“Biz belediyeyi aradığımızda ne sorun varsa hallederler. Düzen iyidir. Genel olarak baktığımızda yollarımız biraz arızalıdır. Biz söyleriz biz dinleriz, yapan yok. Yeni belediye yönetimi öncelikle çevre düzenlemesi yapmalıdır. Dünya kadar araba var, vergiler toplanır ama bu paralar nere gider. Halka hizmet vermeleri gerekir”

Şenol Birer:
“Lefkoşa’nın belediyecilik açısından en önemli eksikliği toplu taşımacılıktır. Çünkü Lefkoşalılar dışında civar bölgelerden de gelenler nedeniyle nüfus bayağı arttı ve araba sayısı da paralel olarak arttığı için trafikte oldukça süre harcıyoruz. Gerek alt yapı gerek üst yapıyı düzeltip, toplu taşımacılığı ciddi şekilde yaygınlaştırmaları gerekir. İmar açından ise bir karmaşa yaşanıyor. Avrupa ülkelerinde 20 yıl sonrası düşünerek imara açılıyor. Örneğin ben Hamitköy’de otururum ve görüyorum; alt yapı olmadan insanlar apartmanını, villasını yapıyor. Lefkoşa’da çirkin bir görüntü oluşmuş durumda. Özellikle öğrencilerin buraya akın etmesinden dolayı yoğun bir yapılaşma oldu, düzenli bir yapı yok. bu da beraberinde hem trafik hem çevre kirliliği hem de hava kirliliğini beraberinde getirir. Bu yoğunlaşma sağlımızı da etkiler. Çevre kirliliği aslında % 90 bizlerden kaynaklanır. Kimse çöplerini düzgün koymaz, yol kenarlarını kirletiriz. Kendi kültürümüzden de kaynaklanır. Kıbrıslıyız ama umursamayız, çöpümüzü ora bura atarız sonra da döner her taraf çöptür diye şikayet ederiz”

Bülent Aytaç:
“Öncelikle belediyecilik kaliteli hizmet demektir. Bu kaliteli hizmetin içerisinde de başkent olan Lefkoşa’mızın örnek bir yapılanması olması gerekir. Yol trafiğinden tutun da ev yapımlarına kadar çok düzenli olması gerekir. Lefkoşa örnek bir şehir olmalıdır. Belediyecilikte; temizlik konuları özellikle de yaz dönemlerine önde tutulması gereken konulardır. Seçimde aday olan şahıslara önerim şudur; yapabilecekleri icraatların sözünün verilmesidir, halkla oynanmamasıdır. Boş vaatlerle bu işe girmelerine kesinlikle karşıyım. Ama Lefkoşa’da özelikle yapılması gereken çok iş vardır. Doğru politikalarla, doğru projelerle aday olmalarını istiyorum. Halka da doğruları önde tutarak vaatler vermelerini istiyorum. Ben bir vatandaş olarak Lefkoşa Küçük Kaymaklı bölgesinde kalıyorum. Belediyede görev alacak olan gerek başkan gerekse meclis üyelerinden özellikle de şunu istiyorum; trafik ve sağlık konularında çok önem göstermelerini istiyorum. Çünkü gerçekten gelişen konjonktürde yaşamımızda hastalıklar artıyor. Özellikle kanser konularında üst seviyede bir artış vardır. Merkez belediye Lefkoşa olduğu için burada yaşam çok ağırlaşıyor. Örnek gösterecek olursak; taşıt problemi var. Başkent olduğu için en fazla aracın olduğu yerdir. Bu araçlardan çıkan karbon monoksitten tutun da havayı kirleten birçok unsurlar var. Bunların özellikle kontrol altına alınması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü rahatsızlıkların oluşmasında çok büyük etkendir. Seçime katılacak olan adayların, projelerinde bunların olmasını isterim. Özellikle de sağlık konusunda vatandaşını düşünecek olan kişilerin bu göreve gelmesini isterim”

Hatice Alibaba:
“Benim için temizlik ve hayvanlar konusu önemlidir. İlk olarak sokakların pisliğinden kurtulmak istiyoruz. Bazı geceler karanlıkta yürürken bunlara takılıyoruz. Hayvanların olan değerlerin artmasını istiyorum. Kirlilikten de hayvanların çektiği eziyetten de usandık. Bir de reklam vergilerinden usandık. Biz market olarak reklam yapamıyoruz çünkü dünya kadar reklam vergisi ödüyoruz. Esnafa daha uygun vergiler uygulansın. Biz genç insanlar olarak bir şeyler yapmaya çalışırız ama bu benim için bir köstektir. Vergiler bizi çok etkiler. Bizim eskiden 3 tane reklam vergimiz vardı ama hepsini söktük”

Salih Avcı:
“Belediye başkanı Lefkoşa’yı hayalet şehrinden aydınlık bir şehre çevirmesini istiyorum. Çünkü gece Lefkoşa hayalet şehre dönüyor. Böyle şehir olmaz. Gece yolda yürüyemeyiz. Daha fazla ışıklandırma olmalıdır. Belediye başkanını öncelikle tebrik ederim, geçen defa da kendisine oy verdim ama bu defa düşünürüm. Sokaklardaki lambalar aydınlatmıyor, buna çare üretilsin”

Abdülkadir Yalnız:
“Ben belediyenin hizmetlerinden memnun değilim. Çevre temizliği yok. Lefkoşa köklü bir temizlik ister. Kaldırım yok. Ben belediye evlerinde otururum, 40 yıldır bir kaldırım yapılmadı. Kızılbaş bölgesinin kaldırımlarını yaptılar, bizimkilerini de yapsınlar”

Osman Kırmızı:
“Ben belediyeden memnunum. Mehmet Harmancı hiçbir iş yapmasın yeter ki çalmasın…”

 

 

İlgili Haberler

Özel Haber Haberleri