Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Psikoloji Kulübü tarafından “Psikoterapist Olmak Üzerine” temalı söyleşi gerçekleştirildi.
Uzman Klinik Psikolog/Psikoterapist Ersin Bayramkaya söyleşide, terapist ve danışan arasındaki ilişkide güven duygusunun önemine değindi. Terapinin başarısı konusunda yapılan araştırmalarda en önemli etkenin terapist ve danışan arasında kurulan ilişki olduğuna dikkat çeken Bayramkaya, terapistin danışanını yargılamaması, hazır ve dikkatli bir şekilde kişiyi anlamaya çalışması gerektiğini kaydetti. Bayramkaya, tüm bunların uygulanması sonucunda terapinin daha yararlı olacağını belirterek, terapi yöntemlerinin ve tekniklerinin kişiyi anlamada araç olarak görüldüğünü de sözlerine ekledi.
Ersin Bayramkaya, aile, arkadaşlar ya da terapistlerin kişinin değişim sürecini hızlandırmak için mesajlar gönderebildiğine dikkat çekerek, danışanların hazır hissettiği zaman terapiye gelebileceğinin altını çizdi. Bu noktada bireyin ve çevresinin değişim ile ilgili anlatmaya ihtiyaç duyduğu zamanın kendisine verilmesinin önemine değinen Bayramkaya, terapist ile danışanın uyum içinde hareket etmesi gerektiğini de dile getirdi.
Psikoterapist olmak için akademik çalışmalar, bilimsel kitaplar ve teknik eğitimlerin yanı sıra mutlaka bir terapi modeli kullanmalarına dikkat çeken Bayramkaya, süpervizyon sürecinin de tamamlanması gerektiğini açıkladı.
Öğrencilere akademik eğitimle birlikte kendilerini geliştirmeyi öneren Bayramkaya, “Planlamadığınız yolculuklara çıkın. Çünkü bu yolculuklar; kişinin kendisini tanımasında çok yardımcı oluyor, alan dışından kitaplar okuyun, edebiyat, felsefe, film, sanat, spor gibi uğraşlarınız olsun” dedi.
UKÜ Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Manolya Çalışır, Ersin Bayramkaya’nın deneyimlerinden yola çıkarak yapılan söyleşide öğrencilerin, psikoterapi yolculuğu ve bu yolculukta izlenecek yol haritası hakkında bilgilendiklerini aktardı.