Safir Sorakın
Diyetisyen
Mutlu haber geldi ve çocuk sahibi oluyorsunuz. Tebrikler! Bebeğinizin sağlıklı gelişimi için kendinize daha çok dikkat etmelisiniz. Çünkü o artık canınızın bir parçası. Bu dönemdeki en önemli konulardan biri annenin gebelik sürecindeki beslenme şeklidir.
Yiyeceklerinizi seçerken bebeğinizin gelişimine ve sizin sağlığınıza katkı sağlayacak besinleri tüketin. Kimi anne adayı vücudunun bozulmasından çok korkar. Hamilelik sırasında depolanan yağ rezervinden korkmayın. Doğum ve emzirme döneminde depoladığınız bu enerjiye ihtiyacınız olacak. Aldığınız kiloların büyük bir kısmı su ve yeni dokulardan oluşur. Hamilelik süresince alınan aşırı kilolar doğum sorunlarına ve bebek için riskli durumlara neden olabilir. Halk arasında “iki canlısın, iki kişilik yemek yemelisin” yanlış bir düşüncedir. Hamilelikte ideal kilo alımı hamilelik öncesi vücut ağırlığına göre değişmektedir. Gebelik döneminde 9-12 kg ağırlık kazanımı normaldir, gebeliğe fazla kilo ile başladıysanız 7-8 kg ile gebeliği tamamlamanız daha iyi olacaktır. Eğer ikiz bebek sahibi olacaksanız ortalama 17-22kg ağırlık kazanımı normaldir. 3. aydan sonra anne adayı ve bebekte yeni doku gelişiminde gerekli olan ve gebeliğe bağlı olarak artan metabolik ihtiyacı karşılamak için günlük kalori miktarınıza 300 kalori ek yapılmalıdır.
HAMİLELİKTE BESLENME
• Günlük öğün sayınız 3 ana 3 ara şeklinde olmalıdır. Gebeliğin ilk trimesterinde (ilk 3 ay) bulantı ve kusmaların önlenmesinde ve son aylarda mide yanması ve şişkinlik şikayetlerinin azalmasında öğün sayısı ve sıklığı oldukça etkilidir.
• Gebelikte artan sıvı ihtiyacını karşılamak için günde en az 10 bardak su içmelisiniz. Su içmek oluşabilecek kabızlığı engellemede de önemlidir. Gebelikte tuzun fazla tüketilmesi damarlardaki sıvı miktarını azaltacaktır. Doktorunuz aksi bir bilgi vermediği sürece iyotlu tuzları tercih etmeye özen gösterin.
• Gebelikte yükselen hormonların etkileri ile sindirim sistemi ve hareketleri azalır, anne adaylarında kabızlık sorunu görülebilir. Bu yüzden Lifli (posalı) besinlerin tüketimini artırın. Kabızlık probleminiz için posadan zengin olan taze meyve, kuru meyve, sebze, tam tahıllı ürünlerinin günlük beslenmenizde olduğundan emin olun. iyice yıkanmış olduğundan emin olun ve öyle tüketin.
• Kalsiyum kemik yapısını oluşturduğundan yeterli miktarda alınmalıdır. Gebelik döneminde ihtiyacınız olan kalsiyum miktarı normale göre yaklaşık 1,5 katına çıkar. Süt, yoğurt, peynir, pekmez, fındık, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler zengin kaynaklardır.
• Proteinler vücudun yapıtaşı oldukları gibi bebeğin büyüme ve gelişmesi için çok önemlidir. Her gün veya gün aşırı 1 adet yumurta tüketin. Çiğ yumurta ve az pişmiş yumurta zehirlenmeye sebep olacak salmonella bakterisi içerir. Haşlama, omlet veya menemen şeklinde tüketin.
• Bebeğinizin beyin gelişimi için haftada 2 balık tüketin. Okyanuslarda yaşayan uzun ömürlü balıklar yüksek oranda civa içerdiği için sakıncalıdır.
• Günde en fazla 1-2 fincanda fazla çay veya kahve tüketmemeye özen gösterin. Kafein içeceklerle alındığında vücuda hızla geçmekte ve plesenta aracılığı ile bebeğe ulaşmaktadır. Aşırı kafein alımı bebeklerin düşük doğum ağırlıklı doğmalarına, gelişim geriliğine hatta düşüğe neden olabilmektedir. Fazla alınan kafein demir emilimini etkileyerek annenin ve bebeğin demir eksikliği yaşamasına sebep olabilir. Öğünlerden yarım saat önce veya sonra tercih edilmelidir. Doğal hiçbir katkı maddesi içermeyen nane, limon, ıhlamur, kuşburnu ve papatya gibi bitki çaylarını aşırıya kaçmadan tüketebilirsiniz.
• Folik asidin yetersiz alımıyla düşük doğum ağırlıklı bebekler, nöral tüp defektleri annede megaloblastik anemi oluşabilir. Diyetle yetersiz alımından çok yanlış pişirme yöntemleriyle kaybı olmaktadır. Folik asit kaynakları olarak koyu yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, et, süt, yoğurt, yumurta ve tahıllar olarak sıralanabilir.
• Demir ihtiyacınız ise hem gebelikte üreteceğiniz kan miktarı artacağı için hem de doğumda kan kaybedeceğiniz için artacaktır. Demirden zengin bir beslenme programınız olmalıdır. demir için; kuru üzüm, kuru erik yenebilir veya portakal suyu içine pekmez karıştırılabilir. Doktorunuzun önerdiği şekilde düzenli olarak kullanacağınız demir ilaçları ile demir depolarınızı doğuma hazır hale getirebilirsiniz. Demir haplarını süt ürünleri ile almanız emilimi bozar. C vitamini ise demir emilimini artırıcı özellik gösterir. Bu nedenle ana öğünlerde sebze veya meyve tüketmeye özen gösterin.
• Fiziksel aktivite hamilelik sürecinde çok önemlidir. Egzersiz yapmak kas yapısını ve kan dolaşımının gelişmesine yardımcı olur. Doktorunuzdan onay alarak sizin için en uygun olan egzersiz programını yapın.
• Yapay tatlandırıcılara ve konservelere dikkat edin. Aşırıya kaçılmadan kullanılmalı veya hamilelik döneminde uzak durulmalıdır.
• Alkol tüketmemeye özen gösterin.
• Çiğ et, çiğ balık tüketmeyin.
Sağlıklı bir hamilelik geçirmeniz dileğiyle…