Belediyelerde ‘Su endişesi’

Türkiye’den gelecek suyun ‘nasıl dağıtılacağı’na ilişin modeller arasında ‘özelleştirme’nin de olması, zaten zor durumda olan belediyelerde endişeleri daha da artırdı.

Meltem SONAY

Türkiye’den gelecek suyun ‘nasıl dağıtılacağı’na ilişin modeller arasında ‘özelleştirme’nin de olması, zaten zor durumda olan belediyelerde endişeleri daha da artırdı.
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı’nın,  Türkiye’den gelecek suyun ‘Yönetim modeli’ne ilişkin ‘Ya mevcut durum, ya yarı özel, yarı devlet, ya da tamamen özelleştirme’ açıklaması ve belediyelerin ‘alt yapılarının yeterli olup olmadığına’ ilişkin endişelerini aktarması sonrası, belediye başkanları da ‘Hazırız’ dedi.
Özelleştirmenin zaten zor durumda olan belediyeleri tamamen iflasa götüreceğini savunan bazı başkanlar, su dağıtımının belediyelerin elinden alınmaması gerektiği görüşlerini belirtti.

Dikmen Belediyesi Başkanı Yüksel Çelebi: “Hazırız, üstesinden gelebiliriz”

Suyun gelecek olmasının sevindirici olduğuna işaret eden Dikmen Belediyesi Başkanı Yüksel Çelebi, bazı insanların aklında soru işaretleri olabileceğini ancak Dikmen Belediyesi’nin personeli ve şebekesiyle suyun dağıtımına hazır olduğuna dikkat çekti.
Gelecek suyun dağıtımında belediyelerin devre dışı kalmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Başkan Çelebi, “Belediyelerin devre dışı kalması, tamamen kapanmaları anlamına gelir. Zaten bir önceki hükümet döneminde sokak aydınlatmalarının belediyelerden alınıp elektrik kurumuna devredilmesi, belediyelerin kapanmasının ilk adımı olmuştu. Bu da ikincisi olur ve belediyeler hizmet veremez duruma gelir” şeklinde konuşur.
Dikmen Belediyesi’nin ‘hazır’ olduğuna vurgu yapan Başkan Çelebi, üstesinden gelebilecek yeteneğe de sahip olduklarını belirtti.

Değirmenlik Belediyesi Başkanı Osman Işısal: “Özelleştirme belediyelerde iflası getirir”

Belediyeleri mali yönden ayakta tutanın ‘su’ olduğuna vurgu yapan Değirmenlik Belediyesi Başkanı Osman Işısal, Türkiye’den gelecek suyun dağıtımının özelleştirmesinin büyük mağduriyet yaratacağını ve belediyelerde iflası getireceğini ifade etti.
Değirmenliğe bağlı 16 köyün olduğunu anımsatan Başkan Işısal, bu köylerden sadece 3’ünün şebekesinin değişmesinin gerekli olduğunu, bunun dışında diğer köylerin şebekelerinin yeni olduğunu belirtti.
“Bizim üzerinde durduğumuz yöntem, ilgili şirketin depoya kadar duyu getirmesi, oradan sonra belediyeye devretmesidir” diyen Başkan Işısal, suyun tamamen özelleştirilmesinin ilgili şirkete büyük rant sağlayacağı gibi, belediyelerde de iflası getireceğini vurguladı.
Bölgedeki ana ishale hatlarındaki arızalara dahi müdahale edebildiklerini ifade eden Başkan Işısal, suyun yönetim ve dağıtımına da hazır olduklarını kaydetti.

İskele Belediyesi Başkanı Hasan Sadıkoğlu: “Altyapı çok önemli… Özelleştirme belediyeleri sıkıntıya sokar”

Suyun dağıtımında alt yapının çok önemli olduğuna işaret eden İskele Belediyesi Başkanı Hasan Sadıkoğlu, devletin ana depolara kadar suyu getirdikten sonra depodan çıkışının önemli olduğuna değindi.
İskele merkezi hariç diğer noktalarda sıkıntılar olduğuna işaret eden Başkan Sadıkoğlu, suyun dağıtımının tamamen özelleştirilmesinin de belediyeleri büyük sıkıntıya sokacağına işaret etti.
Hasan Sadıkoğlu, devletle birlikte yürütülecek çalışmalarla altyapıların güçlendirilip suyun belediyelerce yönetiminin en doğru yöntem olacağı görüşünü belirtti.

Çatalköy Belediyesi Başkanı Mehmet Hulusioğlu: “Diğer tahsilatları yapma noktasında da sorun yaşarız”

Maliyet olarak bakıldığında mevcut su tahsilatının belediyelere çok da büyük bir katkısı olmadığını ifade eden Çatalköy Belediyesi Başkanı Mehmet Hulusioğlu, suyun giderinin çok, getirisinin ise az olduğunu kaydetti.
Gerçekten bir ‘Su Yönetimi’ni gerekliliğine işaret eden Başkan Hulusioğlu, ülkenin bir tarafında 1 lira, diğer bir tarafında ise 5 liraya su alınmasının adaletsizlik olduğuna da işaret etti. Bu nedenle su yönetiminin oluşturulmasını önemli olduğunu vurgulayan Hulusioğlu, “Suyun dağıtımı elimizden alınırsa diğer tahsilatlarımızı da nasıl yapacağız noktasında bir sıkıntı yaşarız” şeklinde konuştu.
Su dağıtımının belediyeler tarafından yapılmasının önemli olduğuna işaret eden Hulusuoğlu, “Biz yerel yönetimleriz, dağıtımı bizim yapmamız önemli ancak bu pozisyonda yapmak maliyeti artıracağından zarar edebiliriz. Öncelikle bir yasal düzenleme yapılması ve suyun belediyeler tarafından dağıtımı daha doğru olacaktır” dedi.

 

Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Benli: “Kritik nokta, kurgu…”

Suyun çok önemli, hayati bir ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Belediyeler Birliği ve Gönyeli Belediyesi Başkanı Ahmet Benli, Belediyeler Birliği Yönetim Kurulu’nun yaptığı ilk toplantıda bir komisyon oluşturduğunu ve Türkiye’den gelecek suyun yönetimini en önemli çalışma başlıkları arasına aldığını belirtti.
“Su çok önemli, vazgeçilmez” diyen Başkan Benli, hem Hükümet politikası, hem de Belediyeler Birliği olarak konuyla ilgili çalıştıklarını, suyun halkın hizmetine verilmesi kadar, sürdürülebilir olması adına ödenebilir bir kurgunun oluşturulmasının da büyük önem taşıdığına işaret etti.
Başkan Benli kritik noktanın, oluşturulacak su yönetimi kurgusunun, belediyelerin hiç tahsilat yapamaması veya suyun dışındaki tahsilatlarını da yapamaması riski olduğuna dikkat çekerken, belediyelerin popülizm batağından çıkıp düzenli tahsilatlarını yapabilecekleri bir formül bulunmasın önemine işaret etti.

Haberler Haberleri