1. İlkokul, Orta ve liselerdeki spor politikası nedir diye sorsanız net bir cevap alamazsınız. Okullar açıldığında beş on okulun katılımı ile yapılan kavgalı toplantılarda çekilen kurallar ve devamında gerçekleşen okul maçları. Toplantılarda son üç beş yılın hiç bir analizi yapılmaz. Hangi okulların organizasyonlara katılıp hangilerinin katılmadığı bilinmez. Gidilir bir okulun toplantı salonuna, bağıra çağıra kura çekilir ve hade eve denilir. En önemlisi kuraya katılan bazı okullar daha sonra yarışmalardan çekilebiliyor. Neden çekildi diye araştıran yok. Ben yarışmalara katılmayacağım dediniz mi, işlem tamam. Kimsenin de umurunda değil. Böylelikle alan memnun satan da. Bakanlık memurları ses çıkartmıyor. Okul müdürleri sorgulamıyor. Sanki de okul sporları DİNGONUN HANIYMIŞ gibi.
Yukarıda bahsettiğim alt yapılarımızı oluşturan okullardaki son on otuz yılın spor politikasıdır. “Koskoca” bir şura geçti, konuşan olmadı. KKTC MOK’a bakıyorum sağa sola ödül vermekten böylesi konuları gündeme bile almıyor. Koordinatör zaten işi bırakmış, emekliye ayrılıyor. Hal böyle olunca ortaya küçük bir çocuğun bile daha iyi yöneteceği “garagözlükten öte” spor politikası çıkar.
Ben siyasi partilerin özellikle bu konudaki görüşlerinin neler olduğunu bilmek isterim. Hükümete geldiklerinde, ayni şekilde devam mı? Yoksa, farklı bir spor politikası uygulanacak mı öğrenmek isterim.
2. KKTC’de sayısını bilemediğim bir çok federasyon mevcut. Çoğunun lig müsabakaları bile yok. Sporcu sayıları Süper Lig’de oynayan bir takımın sporcu sayısından az. Ben siyasi partilerin federasyon sayılarındaki artış için düşüncelerini bilmek isterim.
3. Futbol kulüp sayıları her geçen gün artıyor. Aman kimse yanlış anlamasın. Futbol her yerde oynansın. Ancak Süper, 1 ve 2 lig takım sayıları çok fazla. Futbol federasyonunun kriter getirme zamanı gelmiştir. Siyasi iradenin bu konudaki düşüncelerini bilmek isterim.
4. Spor fonunun önümüzdeki dönemde kalkacağı protokolde yazıyormuş. Bu fonun kalkıp kalkmayacağını bilmek isterim.
5. En köklü ve en uzun iktidar dönemi yaşayan UBP yetkilileri, bir sonraki dönem için hala daha seçim programını yayınlayamadı. Bu ülkeyi sözde yıllarca yöneten bir partinin seçim programı ilk önce hazırlanması gerekirken, ne düşündürücüdür ki seçime 20 gün kala hala hazır değil. Sanki de Harward Üniversitesi profösörleri hazırlıyor. Zaten bu görüntüleri ile küme düştükleri apaçık ortada. %25’i alırlarsa büyük başarı. Gider ayak yine de UBP’nin olmayan spor politikaları nedir bilmek isterim. Özellikle KTFF-KOP yakınlaşmasını ve olası antlaşmanın sonucunu yorumlamalarını beklerim.
6. Yeni Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Asım İdris KTFF-KOP yakınlaşmasını, KOP üzerinden dünyaya açılmamızı desteklediğini açık bir dille beyan etmiştir. Kordinatör Süleyman Göktaş KTFF-KOP yakınlaşmasına ve KOP üzerinden dışa açılmaya nasıl bakıyor bilmek isterim.
7. UBP için düşüncelerim DP-BG için de geçerli. Zaten bu dönemde kimin DP’li, kimin UBP’li olduğunu artık bilmiyoruz. Seçimden sonra da bilmeyeceğiz. Zırt-pırt transferlerle ayakta kalıp siyaseti kirleten bu partinin gençlik için sunacağı spor politikalarını ve KTFF-KOP yakınlaşmasının ne anlama geldiğini bilmek isterim.
8. Sayın Dış İşleri Bakanı Kutlay Erk bütünlüklü çözümden bahsediyor. KTFF’nun KOP üzerinden dışa açılımını destekliyor mu? Yoksa, bu konuya da Maraş gibi bütünlüklü çözümün bir parçası olarak bakıyor bilmek isterim.
9. 1983 sonrası gerçekten de canımızı çok acıttılar. Hala daha da acıtıyorlar. Kıbrıs Türk gençliğine “hayal gemisinde” köleler gibi boşa kürek çektirdiler. Hedefsiz bıraktılar. Dünya standartlarına yakın sporumuzu “bir hiç uğruna” yok ettiler. Gençliği hayalci projelerle avutup kirlettiler. Dünya ile bağlantımızı kesip bizleri izleyici yaptılar. Sıkıştıklarında da gençliğin önüne “kemik” atarak çocuklarımızı susturdular. Siyasetçilerin yüzlerine gözlerine bulaştırdıkları sporu hala daha bu mantıkla yönetip yönetmeyeceklerini bilmek isterim.
10. Ben sandığa giderken tüm siyasi parti spor politikalarını A’dan Z’ye bilmek isterim. Hem de eveleyip gevelemeden, yalan beyan vermeden.