Bir Bienal’in gösterdikleri; Yüreğimiz orada kaldı

Bir çift terliği 5 yaşında bir kız çocuğuna verirken, bir tekini ayırıp kardeşine vermesi ve “ne yapıyorsun” diye sorduğumuzda “ikimizin de en azından birer çift değil de birer tek terliği olsun” demesi karşısında nasıl olunursa öyle olduk işte.

Dr. Arif Albayrak

1-12 Mayıs 18 tarihleri arasında gerçekleşen 13. Dak’ART Bienali’ne (Dakar’da, Senegal’in başkentinde yapılan çok kapsamlı bir geleneksel kültürel etkinlik) birçok ülkeden yüzlerce sanatçı katıldı. Onlarca sergi açıldı, konserler verildi,  workshoplar yapıldı. Kıbrıs’tan Dr. Arif Albayrak, İpek Karagöz Denizli, Zühre Özkaraman ve Pembe Debeş olarak davet edildik. İstanbul’dan minimum 1 saatlik bir uçuşla uçsuz bucaksız çöllerin üzerinden geçerek gidilen Dakar, Senegal Cumhuriyeti'nin başkenti. Batı Afrika'nın en batı ucundaki yarımada üzerinde yer alır. Afrika'nın en kalabalık şehirlerinden olan Dakar Senagal'in siyasi, ekonomik, ticari, kültürel ve dinî merkezi olarak bilinir. (Vikipedi)

BİR TENCERE PİLAVA 25 KİŞİ

Dakar’ın en çarpıcı yanlarından biri; fakirliğin içinde bir kültürel zenginliğin ve sıkıntı yaşarken gülebilmenin fark edilebilir olmasıdır.

“Yine mi bu yemek” diyen her kişinin mutlaka görmesi gereken bir yer. Bir tencere pilav ve bir tek tavukla 25 kişinin doymak zorunda olduğuna tanık oluyorsunuz yakinen. Ama sırça köşklerde de inanılmaz lüks hayatların yaşandığı bir kontrast tablo elbette ki var. Hemen hemen her otel, restaurant ve sokakta nerdeyse bir sergi salonu, bir galeri var. Goree Ada’sında kölelik döneminin izlerini ağlayarak görürsünüz. Filmlerden daha kötüsü yaşanmış oralarda. Bir kez daha özgürlüğün ne demek olduğunu anlıyor insan.

BİRER TEK TERLİK

Ve çocuklar. Giderken 100 kiloya yakın giysi, oyuncak, terlik, ayakkabı, kırtasiye malzemesi, sakız, yemiş, çikolata, müzik aleti, boya vb. pek çok eşyayı küçük çocuklara armağan etmek üzere götürdük. Her duyan gönüllü olarak bir şeyler bağışladı buradan. Çok duygulandık. Ama bunları okulda çocuklara dağıtırken çok daha duygulandık.  Bir çift terliği 5 yaşında bir kız çocuğuna verirken, bir tekini ayırıp kardeşine vermesi ve “ne yapıyorsun” diye sorduğumuzda  “ikimizin de en azından birer çift değil de birer tek terliği olsun” demesi karşısında nasıl olunursa öyle olduk işte.  O an “yine mi nike ayakkabı aldın bana baba, usandım artık” diyen başka çocukları acı bir tebessümle hatırlarsınız.  Sefalet içinde, sanat dolu ve hep gülen gözleri geride bırakıp geldik. Etkilenmesem o sözleri yazıp bestesini de Senegalli bir soliste gönderemezdim. Çok beğendiler. Bazı nakarat sözleri Senegal dilinde yazılıdır. Tüm şarkıyı kendi dillerine çevirip orada tanıtacaklar ve bir dr klip çekilecek dediler. Bu beni çok mutlu etti. Ayrıca çocukların okulundan hediyelere dair özel bir teşekkür yazısı da elimize ulaştı ve biz çok mutlu olduk. Yüreğimizin geride, oralarda kalışı bundandır.

WE ARE CHILDREN OF AFRICA

Love is what we need
We are children of Africa
Hope in our hearts
And peace in our dreams

Harito gir yakar jam
Harito gir yakar jam

Freedom is what we need
We are future of Africa
Hope in our hearts
And peace in our dreams

Harito gir yakar jam
Harito gir yakar jam

Love is what we need
We are children of Africa.

Dr. Arif Ali Albayrak
5 Mayıs 2018 - Dakar / Senegal

 

 

Dergiler Haberleri