Bir süre önce Geçitkale Havaalanı’nın maalesef içler acısı durumunu yazmıştık.
Geçitkale Havaalanı 1980’lerde yapıldı. Konumu, meteorolojik şartları, gelişebilme potansiyeli ve tasarrufu (daha uzun pist vs.) Ercan’dan çok daha üstün olan emniyetli bir meydan...
Zaman zaman, Ercan bakıma alındığında bu meydan yolcu trafiğinde kullanılıyordu. Bu alanı Türk Hava Kuvvetleri de bazı uçuşlarında kullanıyordu.
Bu Havalimanı, son yenilemesi bittiğinden beri (2000’ lerin başında) kullanılmıyor.
Neden mi?.. Bir kaç yıl önce o bölgede yeni yüksek gerilim hatları inşa edildi.
UMURSAMAZLIK…
İnşa edilen bu yüksek gerilim hatları pistin batıya olan kalkış koridorunun içerisinden geçirildi… Ve maalesef şu anda koca Geçitkale Havaalanı tamamıyla kullanılmaz hale geldi. Çünkü kalkacak olan uçaklar elektrik tellerine takılıp düşecek. Bunu ya kimse fark etmedi, ya da fark etmek istemedi.
Bir ülkede böylesine bir umursamazlık, vurdum duymazlık... İnanılır gibi değil...
Milyarlık servetimiz çürümeye bırakıldı. Yaklaşma ışıkları, terminal, kule, teknik tesisler, navigasyon tesisleri (ki hepsi faal)her şey çürüyor.
En azından periyodik bakımlarla bu servet kullanılır halde tutulabilirdi. Ki, Geçitkale Havaalanı’nın gelecekte büyük bir potansiyeli olduğuna inanıyorum. Özellikle Maraş açılırsa tüm bölgeye (Ayia Napa, Karpaz v.b) hizmet verebilir. Baf Hava Limanı gibi...
Halbuki şimdi Ercan’ın pisti herhangi bir nedenle kapanırsa ülkemize havacılık ulaşımı durur. Bir ada için 21. asırda inanılmaz bir şey…
Ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif de Ercan’daki pistin Geçitkale’deki sorundan dolayı bakıma alınmadığını ve acilen Ercan’a yeni bir pist ve terminal binası yapılacağını geçtiğimiz hafta söyledi.
Halbuki bu pistin yapılabilmesi için özel bir havayoluna ait hangarın oradan kaldırılması gerekiyor. Hangar hâlâ daha orada duruyor. Daha da önemlisi, orada askeri üs var ve askeri uçaklar her zamanki gibi oradan normal operasyonlarını sürdürüyorlar. Yani henüz bir hazırlık yok...
UZMAN GÖRÜŞLERİ…
Uzmanların söylediği ‘Ercan Havaalanı’nın gerek meteorolojik olarak, gerekse topografik konumu nedeniyle kötü bir yerde olduğudur.’ Çünkü Ercan Havaalanı sınıra çok yakın ve yeni inşa edilecek pist ile daha da yakın olacak.
Uçakların yasak bölge Güney Lefkoşa ve ara bölgede uçması gerekecek… Ki bu da Rum Hava Sahası demektir.
Yine ters rüzgârlarda riskli manevralarla uçmak zorunda kalınacak...
Yani 1970’lerde ekilen binlerce çam ağacını kesip yeni pist yapmanın pek bir anlamı olmayacak...
Yapılması gereken bir an önce Geçitkale’deki sorunun çözülmesi ve bu havaalanının kullanıma açılarak Ercan’daki yer trafiğinin rahatlatılmasıdır.
Bu ülke plansız programsız işler nedeniyle çok acı çekti. Çok paralar harcadı. Artık plan yaparken gerçekten o işleri bilenlere sormayı öğrenmek zorundayız. Ama ne gezer!..