Canev Tatar, bir çocukla bir yetişkinin dostluğunda deneyimlerin ön plana çıktığı, nesiller arası iletişim ve paylaşımın anlatıldığı bir ilk kitapla sayfamıza konuk oldu. ‘İlk kitap’ diyorum çünkü Canev Tatar, ilk kitaptaki karakterlere başka karakterler ekleyerek kitaplarının devamını planlıyor.
Kendini tanıtır mısın?
Merhaba. İsmim Canev. Çocuklar ve kalbi çocuk kalanlar için resimli kitaplar hazırlıyorum. Günlerimin çoğunu kafelerde ve evde çizim yaparak ve yazarak geçiriyorum. Onun dışında kitapları, müzik dinlemeyi, doğada vakit geçirmeyi, yürüyüş yapmayı çok seviyorum.
İki hafta önce, hazırladığım ilk resimli kitap olan “Kalbindeki Cevap” İstanbul’da Altın Kitaplar tarafından yayınlandı. Geçen hafta da Kıbrıs’ta satışa çıktı. Kitabı tanıdığım ve tanımadığım, benimle benzer duyguları taşıyan insanlarla paylaşabilmek harika bir duygu!
Ben İstanbul'da doğdum. Babamın işi dolayısıyla oradaydık. 9 yaşıma geldiğimde de ailemle birlikte Kıbrıs'a taşındık. Londra’da animasyon okudum. Londra’dan Kıbrıs’a döneli iki buçuk sene oldu. Kıbrıs’a gelmemin bir amacı da bu kitabı hazırlamak için aradığım ortamı ve imkânları Kıbrıs’ta bulmuş olmamdı. Uzun zamandır düşlediğim bir kitap projesiydi bu. Kitabı resimleriyle birlikte tamamlamam bir buçuk sene sürdü. Büyülü, heyecanlı, içe kapandığım ve sabır isteyen bir süreçti. Bu süreç boyunca sevdiklerim bana çok destek oldular. Onlara buradan tekrar teşekkür ederim.
‘HAYAT AMACI’
‘Kalbindeki cevap’ kimler için yazıldı?
‘Kalbindeki Cevap’ 6 yaş üstü kalbinin peşinden giden herkes için yazıldı. Ama kitabı kategorize etmek istersek bu kitap bir çocuk kişisel gelişim kitabıdır diyebiliriz. Ben hayattaki herkesin bir ‘hayat amacı’ olduğuna inanıyorum. Kitabın amacı, insanları kendi hayat amaçlarını bulmaya teşvik etmek. Mutlu ve ilham verici bir hayat sürmek bence herkesin hakkı. Ve böyle bir hayat için hiç bir zaman geç değil.
Kitapta, kitap yazmanın hayalin olduğundan bahsediyorsun. Başka hayaller var mı?
Şu an 1. kitabın devamı olan 2. kitap üzerinde çalışıyorum. Öncelikle dileğim 2. kitabı güzel bir şekilde tamamlamak. Daha sonrası için de, çılgın, neşeli, zeki bir karakter olan Mine’nin öyküsünü çizip resimlemek istiyorum. Beni en çok heyecanlandıran hayalim ise karakterlerimin ve öykülerinin müzikal animasyonunun yapıldığını düşünmek.
ÇOCUK VE YETİŞKİN PAYLAŞIMI
Neden kitapta bir çocuğun en yakın arkadaşı olarak bir yetişkin seçildi?
Bir çocukla arkadaş olmak, sohbet edip oyun oynamak, bir yetişkin için çok faydalıdır. Çünkü yetişkinler anda olmanın güzelliğini, yeni bir şeyler keşfetmenin heyecanını unutabiliyorlar. Çocuklar yetişkinlere bunları hatırlatır.
Her çocuk, dünyaya sevgi dolu ve öğrenmeye açık bir şekilde gelir. Fakat büyüdükçe yaşadığımız bir takım deneyimler içimizde doğal bir nehir olan sevginin akışını tıkayabiliyor. Öğrenmeye ve sevmeye kapalı hale gelebiliyoruz. Çocuklara ne gösterdiğimiz, ne öğrettiğimiz gelecekte nasıl davranacaklarını ve düşüncelerini etkiliyor. Hikâyede çocuğun en yakın arkadaşının bir yetişkin olmasının sebebi nesiller arasındaki iletişimin ve paylaşımın önemini göstermektir. Kendi derinliğinin ve gücünün farkında olan, kalbinin sesini dinleyen öğretmen ve ebeveynler, kendi derinliğinin ve gücünün farkında olan kalbine güvenen çocuklar yetiştirecekler.
Kitapta kalp öne çıkıyor… Canev Tatar’da öncelik kalp mi akıl mı?
Benim seçimlerimde öncelik kalbimindir. Çünkü kalp, aklın ön göremediğini görebilme yeteneğine sahip. Kendi yaşam deneyimlerim, bana kalbimin sesine güvenmemin ve onu dinlememin beni doğru yerlere götürdüğünü gösterdi. Kalbimin sesini dinleyerek hareket ettiğim zaman, evrenin de beni tesadüfler yoluyla desteklediğini ve sonucun bir tek benim hayrıma değil herkesin hayrına olduğunu deneyimliyorum.
Bazen insanlar egolarının seslerini kalplerinin sesiyle karıştırabiliyorlar. Benim de karıştırdığım oldu. Ama sonradan ikisini ayırt edebilmeyi öğrendim.
Mevlana’nın dediği gibi “Sonsuza kadar süren tek güzellik, kalbin güzelliğidir.”