BİR EL DE SEN VER, ŞİDDETE SON VER!

BİR EL DE SEN VER, ŞİDDETE SON VER!

Feminist Atölye
info@feministatolye.org

 

“Belki de bize en yakın şey ölüm; fakat bu beni korkutmuyor, haklı olan her şey için savaşmaya devam edeceğiz” (Maria Teresa Mirabel 1936)
25 Kasım 1960’ta Dominikli 3 kız kardeş, Patria, Minerva ve Maria Terasa Mirabel, Trujillo diktatörlüğü tarafından tecavüz edilerek katledildi. Cesetleri Dominik Cumhuriyetinin kuzey bölgesinde bir uçurumun dibinde bulundu. Diktatörlük önce bu ölümlerin nedeni olarak “trafik kazasını” göstermişti. Ancak gerçek, diktatörlük karşıtı bu kadınların “tehlike olarak görülmesi” ve tecavüz edilip katledilmesiydi. Diktatörlük karşıtı mücadelenin çeşitli zamanlarında ağır baskılara maruz kalan, hapis cezalarına çarptırılan Mirabel kardeşlerin öldürülmeleri Dominik Cumhuriyet’inde büyük bir tepki uyandırdı. Direniş hareketi güçlendi ve bir yılın sonunda diktatörlük, anti-Trujilo hareketi tarafından düşürüldü.
18 yıl sonra, 1999'da Birleşmiş Milletler, 25 Kasım’ı uluslararası düzeyde "Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü" olarak kabul etti. Birleşmiş Milletler Kadınlara Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesi'nin birinci maddesi, kadına yönelik şiddeti “ister kamusal isterse özel yaşamda meydana gelsin, kadınlara fiziksel, cinsel, psikolojik acı veya ıstırap veren ya da verebilecek olan, cinsiyete dayalı bir eylem, uygulama ya da bu tür eylemlerle tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakma” olarak tanımlamaktadır.
Kıbrıs’ın kuzeyinde kadına yönelik şiddetin görünür olmaması, kadınların yaşadıklarını konuşmaktan kaçınmaları ve bunun kadına yönelik şiddetin yokmuş gibi bir yanılsamayı ortaya çıkarmasından başka bir şey değildir. Oysa 2007’de yapılan bilimsel temelli bir araştırma, hayatında en az bir kez cinsel şiddete maruz kalan kadın sayısının % 29.6, fiziksel şiddete %74.7 ve psikolojik şiddete uğrayanların ise % 86.3 olduğunu ortaya koymuştur.
Feminist Atölye, Kıbrıs’ın kuzeyinde maruz kalınan her türlü şiddete karşı kadınlarla birlikte güçlenmek, şiddetin sona erdirilmesi için gerekli yasal ve kurumsal zeminlerin oluşturulması için yıllardır verdiği emeği kesintisiz sürdürme kararlığındadır. Bu bağlamda başlattığımız ve sonuca ulaştırdığımız imza kampanyası, 25 Kasım 2011 Meclis tarafından onaylanan “Kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi ”kadına yönelik şiddetin önlenmesi, şiddete uğrayan kadınların da korunması ve güvenli şekilde yaşamlarını sürdürmeleri için gerekli olan birçok hususu düzenlemektedir. Ancak kadına yönelik şiddete ilişkin politika üretmeyi reddeden ve bunu ikincil bir mesele olarak konumlandıran erkek egemen siyasi iktidarlar bu güne kadar ne söz edilen sözleşmeyi uygulamış, ne de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmiştir. 2013 senesinin bitmesine yakın şu günlerde Kıbrıs’ın kuzeyinde hala daha Devlet eliyle yürütülen bir sığınma evi bulunmamakta, gerekli istatistiki veriler toplanmamakta ve şiddeti önlemeye yönelik bir Devlet mekanizması bulunmamaktadır. Bizler şiddete evlerimizde, sokakta, iş yerlerimizde bilfiil yaşayan tüm kadınlar olarak bu 25 Kasımda hep birlikte ataerkil sistem tarafından şiddeti normalleştiren kalıplardan sıyrılarak, uğradığımız şiddetin farkında olmak ve bununla baş etme yollarını konuşabilmek için Gönyeli Kadın Gönüllüleri ile birlikte bir dizi etkinlik düzenliyoruz.
“BİR EL DE SEN VER, ŞİDDETE SON VER” başlığı altında 23 Kasım’da Gönyeli Belediye’si binasında düzenlenecek etkinliklere, şiddet ve ayrımcılığın her türlüsüne karşı olan herkesi katılmaya çağırıyoruz.

Program:
23 Kasım 2013 Cumartesi
10.30- 12.30 Şiddet Atölyesi/sadece kadınlar için
12.30-13.00 Oyun Atölyesi/sadece kadınlar için
13.30- 14.00 Ara
14.00-15.00 Küfür Atölyesi/sadece kadınlar için
15.00-16.30 Şiddet Temalı Resim Çizme
16.30-17.00 İkram
17.00-18.00 Grup Baria Konseri

Sponsor:
Gönyeli Belediyesi
Kuzey Kıbrıs Telsim /gönülden teşekkürlerimizle

Bir Anlık Hiddet Değil, KADINA YÖNELİK ŞİDDET!

Bazı partiler, sendikalar ve sivil toplum örgütleri 25 Kasım Şiddetle Mücadele Günü kapsamında kadına yönelik şiddet ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla kampanya düzenliyor. Şiddetin sürekli inkar edildiği, devletin şiddeti önlemek amacıyla politikalar üretmekten kaçındığı bu coğrafyada, toplum içinde farkındalık geliştirilebilmesi hedefiyle değişik meslek gruplarından kadın gönüllülerin fotoğrafları farklı şehirlerde görünür kılınacak.  Kampanya 25 Kasımdan itibaren 1 hafta boyunca devam edecek.

Dergiler Haberleri