Geçmiş; tarihsel belgelerle kalıcılığını sağlar. Bundan dolayıdır ki, yazılı, görsel ve işitsel materyaller bir "belge" niteliği taşıdığından, "Amerika'yı yeniden keşfetmek" gibi bir durum da, "belgeler" ortaya çıkınca söz konusu olamıyor.
Bu yazımda "mütevazı" olmayacağım çünkü, iyi bir belgeci olduğumu düşünüyorum.
Nitekim arşivimi karıştırırken, daktiloyla yazılmış, 3 Aralık 1993 tarihini taşıyan BRT-Tv'de gerçekleştirdiğim Pop-5 programımla ilgili bir belge elime geçti. Gazetelerimizin "Müzik-Magazin" servislerine gönderildiği anlaşılan bu belgeyi okuduğumda, -dedim ya "mütevazı" olmayacağım-, kendimle gurur duydum.
Bu belge, "yarattığım" ve sadece Kıbrıslı Türk müzik sanatçılarının "bestelerinden" ve Kıbrıs anonim şarkılarından oluşan, Tv formatlı ilk ve tek müzik yarışma programı POP-5 hakkında önemli bilgiler vermekteydi.
Örneğin, (unutmuş da olabilirdim aslında) programı 1 Ocak 1993 yılında başlatmışım.
Bu programın başlamasıyla hem beste üretimimizin ve dolayısıyla kayıt stüdyolarımızın çalışması, hem de "klip çekme" sektörünün o yıllardaki olanaklarla paralel olarak müthiş arttığını da söyleyebilirim.
Tabii dönem "VHS" kaset dönemiydi, özellikle dış çekim piyasasında. Hatırlıyorum da "S-VHS" kullanımına geçtiğimizde, bugünkü "HD" gibi geliyordu bizlere. BRT'deki imkanlarımızla da klip sektörümüze destek vermeye çalışıyordum. BRT'de kullandığımız formatlar ise ya U-Matic ya da Beta-Cam idi. Hatırladığım, 1991 yılından itibaren beğenilse de beğenilmese de nice pop-folk gruplarımız/sanatçılarımızla bilrikte Türk Müziği ve Türkü türlerinde de nice "paket programlar" çekimiştim BRT imkanlarıyla. Tümü de dış çekimdi ve tek kamerayla her şarkıyı en az 2-3 kez çekmek, çekerken de sadece bir şarkının görüntüleriyle değil, solo program olarak yayınlanabilecek durumda en az 5-6 şarkıyı çekip, montajlayıp öylece yayına veriyorduk. Rahmetle andığım Kemal Egesan, Akın, Makbule Uysal, Mehmet Cengiz, İbrahim Sayın, bugün bu türdeki çekimlerini yaptıklarımdan bazıları.
Bugün belki bazı müzisyenlerimiz unutmuş olabilir ama şunu rahatlıkla ve mütevazılığı bir kenara bırakarak söyleyebilirim ki, yüzlerce bestemizi, onlarca Sanatçı-Grubumuzu POP-5 vasıtasıyla topluma kazandırdık, tanıttık, hatırlattık. Ve sadece gelen mektuplarla oluşan listenin ilk-5'i listede kalmaya devam ederken, her ay da 5 yeni beste bu listeye katılıyordu. Yani liste haftalık olarak değil aylık olarak değişmekteydi ki o yılların imkanları düşünüldüğünde, mektuplaşmayla iletişim kurulduğu göz önünde bulundurulursa, aylık olması da kaçınılmazdı.
Bu belgede bir şeyi daha gördüm. Şöyle yazıyordu:
"POP-5 Kasım ayı ile birlikte bundan böyle Kıbrıs Türk Pop Müziği ismiyle ekranlara, Çarşamba ve Pazar günleri 19.00-19.25 saatleri arasında gelecek. Yarışmanın yer almadığı bu program sunuşsuz ve sadece sanatçıların video kliplerinden oluşacak."
Evet, müzik tarihimizde, 1993 yılına kadar, Kıbrıslı Türk müzik bestecilerimizin, sanatçılarımızın yaptıkları müzikler "YEREL MÜZİĞİMİZ" olarak adlandırılırken ben, Kasım 1993 tarihinden itibaren "Kıbrıs Türk Pop Müziği"ni kullanmaya başlamıştım.
Belgede, Eylül 1993'ün POP-5 birincisinin "Sevgine Hasret" besteleriyle Grup Kozmik'in olduğunu da belirtelim.
Bazı çalışmalarımda kendim için olduğu kadar topluma da yarar sağlayabilmesi için istatiki bilgiler hazırlamak her zaman tercihlerimden biri olmuştur. İşte bu belgemizde de 1 Ocak 1993 tarihinde başlayan POP-5'in, Kasım ayı da dahil olmak üzere 11 aylık değerlendirmesi:
"1 Ocak 1993 tarihinde yayına giren POP-5 programı Kasım ayı sonuna kadar toplam 110 beste izleyicilere izlettirildi. 1 Ocak 1993 tarihinden 30 Kasım 1993 tarihine kadar POP-5'te şu sanatçı/gruplar yer aldı: Acar Akalın, Ahmet Belevi, Ahmet Esenyel, Ahmet Kuyucuoğlu, Ayhan Başkal, Grup Aşka Özlem, Grup Adalıyız, Caner Ilgar, Grup Deniz, Ender, Feridun Işıman, Gazi Set, Girne Gelişim, Hasan Günyüz, Grup Kozmik, Kemal Ruso, Kurultay Akbay, Kamuran, Mustafa Tozakı, Muhittin, Mümtaz Tuğluhan, Osman&Petek Cankoy, Okan Ersan, Özlem&Girne Gelişim, S.O.S, Serdar Kavaz, Turgay, Tanju Hoca ve Ziya Sencer.
Toplam 29 değişik sanatçı ve grup POP-5'de yer aldı. Kıbrıs Türk Pop Müziği'ne 11 ay içerisinde 12 yeni isim kazandırıldı."
Bugün yukarıda belirtilen isim-gruplardan bazıları ya tamamen müziği bıraktı, ya da farklı isimlerle veya kendi isimleriyle farklı bir yolda müzik yapmaya devam ediyorlardır. Tümünün de yolu açık olsun.
Dışarıda klip çektiremeyenlere BRT stüdyolarında "eşit imkanlarla" ve "Blue-Box" sistemiyle bestelerine görsellik kazandırdığımızı da belirtmek isterim. Bugün izlediğimizde teknik açıdan yüzümüze tebessüm katsa da.
Onlarca farklı Tv müzik programı yaptım, kimin hangi dönem yayınlandığını işte böylesi belge ve eski gazetelerin Tv Program Yayınları dökümlerinden bulmaya devam ediyorum.
Son söz olarak şunu belirtmek isterim ki, sadece zevk alarak değil, "başaramazsın, bestelerde tıkanacaksın" diyenlere inat giriştiğim bu yolda öylesine güzel insanlarımızın kendi ruhlarından çıkan bestelerini, kendi toplumlarının gözüne getirmenin hazı ve gururu bana yeter doğrusu. Aradan geçen 28 yıl sonra dahi, programıma/programımıza verdikleri katkıdan dolayı, kendilerine bir kez daha yürekten teşekkürler. Birlikte başarmanın hazı bu olsa gerek...