Serap ŞAHİN
“Yaz dönemi dini bilgiler faaliyetleri” adı altında küçük yaştaki çocuklara, Din İşleri Başkanlığı’nın talebi ve Eğitim Bakanlığı’nın onayı doğrultusunda, pedagojik formasyonu olmayan din insanları tarafından namaz, Arapça alfabe ve dua gibi konularda dersler verildiği ortaya çıktı.
YENİDÜZEN, derslerin verildiği yerlerden sadece biri olan “mescide” gitti, Eğitim Bakanlığı ve Din İşleri Başkanlığı ile görüştü; derslerin niteliği ile izin ve denetim mekanizmasını sorguladı.
Lefkoşa’nın göbeğinde, “Akkavuk” isimli mescitte sabah saat 9.30-12.30 arası erkek çocuklara, saat 14.00-16.00 arası da kız çocuklara "yaz dönemi dini bilgiler faaliyetleri" adı altında dini eğitim veriliyor…
Eğitimin verildiği bölgeye giden YENİDÜZEN ekibi, ellerinde büyük oyuncak bebeklerle, başları bağlı şekilde “mescide” yürüyen kız çocukları olduğunu gözlemledi.
Söz konusu kursa katılan küçük bir kız çocuğu, YENİDÜZEN muhabirine “kurstaki bir gününü” şöyle anlattı:
“Namaz kılarak eğitime başlıyoruz. Sonra Arapça alfabe öğreniyoruz. Bize dondurma da dağıtıyorlar.”
Kursu veren Saliha isimli kadın ise herhangi bir inanca sahip her kişinin ihtiyacı olan şeyler hakkında bilgi verdiklerini ve küçük çocukların da çoğunun dondurma ikramı için geldiklerini söyledi.
Saliha, Din İşleri Başkanlığı’nın kendilerinden pedagojik formasyonla ilgili bir talepte bulunmadığına dikkat çekerek, böyle bir eğitiminin olmadığını da belirtti.
Ancak Eğitim Bakanlığı ile Din İşleri Başkanlığı arasında imzalanan anlaşmaya göre, söz konusu eğitimi verecek kişilerde pedagojik formasyon şartı aranıyor.
Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, söz konusu eğitim için Din İşleri Başkanlığı’nın bakanlığa başvurduğunu ve pedagojik formasyona sahip kişiler tarafından 1 ay süre ile eğitimin verilmesine izin verildiğini açıkladı.
Din İşleri Dairesi Başkanlığı Basın Sorumlusu Emin Yazıcı ise, halktan gelen talep üzerine böyle bir eğitime başlandığını iddia ederek, Eğitim Bakanlığı ve Polis Genel Müdürlüğü’nün izni ile aktif camilerdeki görev yapan hocaların bu eğitimi verdiğini söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu:
“Pedagojik formasyona sahip kişiler verebilir”
Her yıl yaz kursları adı altında Din İşleri Dairesi tarafından kuran kursları verildiğini söyleyen Nazım Çavuşoğlu, “Din İşleri Dairesi ile protokol imzalama gibi bir durum yok. Tüm eğitim hizmetleri bakanlığımıza bağlı olduğu için izin alınması gerekli. Konuyla ilgili Din İşleri Dairesi kurs yapacağı yerleri ile tarafımıza başvurdu” dedi.
Çavuşoğlu, pedagojik formasyona sahip kişiler tarafından verilmek üzere kuran kurslarının yaz döneminde 1 ay süreyle yapılmasına izin verildiğini belirtti.
Müfettişlerin dönem dönem bu yerleri ziyaret ederek denetleme yapıldığına söyleyen Çavuşoğlu, “Şikâyet olması halinde de önce ilgili bölgeye gidiliyor” dedi.
Din İşleri Başkanlığı Basın Sorumlusu Emin Yazıcı:
“Halktan gelen talep üzerine eğitimi düzenliyoruz”
Din İşleri Başkanlığı ve Eğitim Bakanlığı’nca yapılan bir anlaşma olduğuna dikkat çeken Din İşleri Başkanlığı Basın Sorumlusu Emin Yazıcı, Yaz Dönemi Dini Bilgiler adı altında verilen eğitimin içeriğinin Eğitim Bakanlığı müfredatında yer aldığını söyledi.
18 yaş altı ve ilkokul ikinci sınıfa başlayan çocuktan itibaren eğitimin kapsadığını söyleyen Yazıcı, “Gelen öğrenciler bazen yanında kardeşlerini de istiyor ama onlara kesinlikle ders verilmiyor” dedi.
Halktan gelen talep üzerine böyle bir eğitim düzenlendiğini söyleyen Yazıcı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Polis Genel Müdürlüğü’nün izni ile aktif camilerdeki görev yapan hocaların bu eğitimi verdiğini kaydetti.
Yazıcı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın verdiği müfredatta pedagojik formasyona sahip kişilerin bu eğitimi verebildiğini vurguladı.
Yazıcı sözlerine şöyle devam etti:
“Din İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nca yapılan protokolde ‘Yaz dönemi Dini Bilgiler Faaliyetleri’nde her iki kurumda gerekli hassasiyeti gözetmektedir. Dolayısıyla süreç içerisinde herhangi bir aksilik söz konusu olduğunda Din İşleri Başkanlığı olarak Milli Eğitim Bakanlığı’yla istişare yaparak uygun görülen müdahaleler yapılmaktadır.”
Akkavuk Mescidi Hoca Saliha:
“Bizden pedagojik formasyonla ilgili talepte bulunulmadı”
Akkavuk Mescidi’nde kurs veren Saliha isimli kadın, “Din İşleri’nden müsaadesiz eğitim verilmiyor” dedi.
Temel dini bilgiler verdiklerini söyleyen Saliha Hanım, “Okumaları gereken duaları öğretiyoruz. Eğitim alacak çocuğun okuma yazma bilmesi ve biraz büyük olması gerekiyor. Ama ablalarının peşine takılıp küçükler de geliyor. Dondurma ikramımız var. Küçük çocuklar da biraz o sebeple geliyor. Onların da gönülleri kırılmasın üzülmesinler diye oyun oynatıyoruz” şeklinde konuştu.
YENİDÜZEN’in “Pedagojik formasyona sahip misiniz?” sorusu üzerine Saliha, “Din İşleri Başkanlığı bizden pedagojik formasyonla ilgili bir talepte bulunmadı” dedi.
Küçük çocuklar için de nasıl oturulur, nasıl kalkılır, nasıl yemek yenilir gibi normal adabı muaşeret dersleri verildiğini belirten Saliha, “Yani normal hayatta Müslüman olsun ya da olmasın, herhangi bir inanca sahip her kişinin ihtiyacı olan şeyler” dedi.
Kursa bölgede oturan çocukların geldiğini söyleyen Saliha, “Din İşleri Temsilciliği’nin bu yaz bir dondurma firması ile anlaşması var. Gelen ikramını yiyor, biraz oynayıp gidiyor” dedi.
Kursa katılan bir çocuk:
“Namaz kılarak eğitime başlıyoruz, dondurma veriyorlar”
"Yaz dönemi dini bilgiler faaliyetleri"ne katılan küçük bir kız çocuğu YENİDÜZEN’e eğitimde bir günün nasıl geçtiğinden bahsetti. Namaz kılarak eğitime başladıklarını ve Arapça alfabeyi öğrendiklerini söyleyen çocuk, “Dondurma da dağıtıyorlar” dedi.
Okullar açılınca kursun biteceğini söyleyen çocuk, sabah ve akşam erkek çocukların geldiğini, onlara erkek hocanın baktığını; kız çocuklarının da 14.00-16.00 saatlerinde geldiklerini ve kadın hocanın eğitim verdiğini ifade etti.