• “Çok kez şiddet gördüm ama sahip çıkan biri olmayınca tekrardan o adamın yanına dönmek zorunda kaldım”
• “Mağusa Sosyal Hizmetler Dairesi benimle hiç ilgilenmedi. 1.5 aydır çocuğuma kavuşmak istiyorum.”
• “Hem fiziksel hem sözsel şiddete maruz kaldım. Bir kez çocuğum kucağımdayken saldırdı, çocuğumun kafası televizyona vurdu. 2’nci evliliğimden olan çocuğum da başlarda benimleydi ama şiddet olaylarından dolayı babası dava açtı, velayetini aldırdı”
• “Ailem hiç sahip çıkmadı. Trans kardeşim var ondan başkası benimle ilgilenmedi, yardım eli uzatmadı. Ama onun da sinirleri bozuk, tedavi görüyor. Aldığı bin TL kendisine ancak yetiyor”
• “Çocuğum 3 yaşında olacak Ocak’ta… Ama bana göstermiyorlar. Çocuğumun hayatından endişeleniyorum. Çünkü bu adam bir önceki eşine de şiddet uyguladı. Çocuklarına bakmadı.”
Fayka ARSEVEN KİŞİ
Gözleri dolu dolu anlattı, bazı anlar hıçkırıklarına hakim olmadı. 39 yaşında ama yaşadıkları, anlattıkları sanki bir ömür boyu…
Hayata küçük yaşlarda annesini babasını kaybederek başladı Güldem Tamavcı… İlk evliliğini 15 yaşında yaptı. 20 yaşında ilk kez anne oldu, 2 sene sonra tekrar… Ama evliliğindeki şiddet bitmedi, evliliği bitti.
Ardından ‘bu kez olacak’ diyerek 2’nci evliliğine başladı. Ama yine mutsuzluk yakasını bırakmadı. Bu kez eşinin bet ve kumar bağımlılığı ile karşı karşıya kaldı. 1 oğulları olmasına rağmen, yürümedi, bitti.
4 yıl önce ise tanıştığı A.A ile hayatına devam etmek istedi, hamile kaldı, ‘nikah sözü’ aldı. Nikah olmadı, borçlanmalar oldu. Borçlar ödenmeyince şiddet arttı, çocuk doğdu, şiddet devam etti. Şimdi ise evlilik dışı oğlunu babasından almak için hukuk mücadelesine başladı. Bu süreçte ise en büyük destekçisi Envision Diversity Derneği oldu.
Güldem Tamavcı gözyaşları içinde yaşadıklarını anlattı, önemli iddialar da bulundu. Kadına şiddetin her türlüsünü gözlerimizin önüne serdi…
“Hayatta hep kimsesiz oldum”
“9 yaşında babamı 14 yaşında annemi kaybettim. Ailemden kimse sahip çıkmadı. Ortaokula gidiyordum, okuldan alındım. Hayatta hep kimsesiz oldum. İşe başladım, işte tanıştığım adamla 15 yaşında ilk evliliğimi yaptım. 2 oğlum oldu. Ama kocamdan şiddet görünce ayrılmak zorunda kaldım.
Ondan ayrıldıktan 2 yıl sonra ikinci eşimle tanıştım, evlendik. Onunla da bir çocuğumuz oldu. Orda da ilk başlarda eşim işsizdi sonra işe başladı. Bet, kumar alışkanlığı başladı, eve bakmadı. Evle hiç ilgisi yoktu. Bir araba aldıydı bütün kazandığın ona verirdi. Geriye kalanını da kumara yatırıyordu. Ben o sıralar Doğu Akdeniz kreşinde çalışıyordum. Cuma kadar orada temizlik yapıyordum, Cumartesi- Pazar dönüp evlerde temizliğe gidiyordum. Çocuğum o zaman 1 yaşındaydı ve kayınvalidem bakıyordu. O da benden her ay parasını istiyordu. Kendi torununa bakıyordu ama ‘kreşe vereceğin parayı bana ver’ diyordu.
Haftanın 7 günü çalışıyordum. Ondan sonra yürümedi evlilik ve ayrıldık. Evden çıkardılar beni, çocuğu da elimden zorla aldılar. Geçici velayeti aldı ondan sonra mahkeme sonuçlanınca ben aldım.”
“Nikah kıyacağım dedi, yapmadı”
“Ondan sonra A.A ile tanıştım. ‘Niyetin nedir, ciddiysen başlayacağım bu ilişkiye’ dedim. ‘Benim niyetim ciddi’ dedi. İşleri kötüye gidiyordu. 7 ay sonra para borçlanıp işlerini düzeltmek için yardım istedi. 20 bin TL kredi çektik, kredi kartları ve çek hesabı… Ortada 90 bin TL’ye yakın borç oldu. İlk başlarda taksitleri yatırıyordu. 2 ay sonra 4’ncü oğlumu hamile kaldım. ‘hamileyim eğer niyetin ciddi değilse ben bebeği aldıracağım’ dedim. ‘Yok yemin ederim, çocuklarımın ölüsünü göreyim, nikah kıyacağız’ dedi. Öyle yemin edince de güvendim. Hamiliğimin 3’ncü ayında taksitleri yatırmamaya başladı. Amacı herhalde beni kullanmaktı. 2’nci evlilikten oğlum da benimle kalıyordu. Çocuğun yanında bana şiddet kullanmaya başladı, sövüp, sayardı. Bu kez çocuğumun babası durumu öğrendi, dava açtı ve çocuğun velayetini aldı.
Hamileliğimin 6-7’nci aylarında da şiddet uyguladı. Polis raporları da tutuldu.
Hem borçlar hem de nikah olayı gündeme gelince hem fiziksel hem de sözsel şiddet uyguladı. ‘Seni kullanabildiğim kadar kullanacağım, yok o… yok f… diyordu. Dükkanda işçilerin önünde de kaç kez dövdü.”
“Kimse sahip çıkmadı”
Ve ağlayarak devam ediyor anlatmaya yaşadıklarını Güldem Tamavcı:
“En büyük suçlu ailemdir yaşadıklarımdan… Hiçbiri bana sahip çıkmadı. Bir tek ablamın eşi çok baktı bize… Ben 15 yaşında evlendirildim, benim bir büyüğüm trans kadındır. Hep bu ailenin ilgisizliğinden… Çok zor günler yaşadık. 2’nci evlilikten ayrıldıktan sonra annemin evinin yanında yardımcı ev vardı. Oraya geldim. Ne maddi ve manevi hiçbiri destek olmadı. Ben çalışır ben verirdim onlara… Onlar da beni çok kullandı açıkçası. Abilerim de sahip çıkmadı hiçbir zaman. En son bu olaylar olunca trans kardeşimin yanına geldim. O bana sahip çıktı ama o da ne kadar çıkacak? Sinirleri bozuk ve hastanede tedavi görür, bin TL ile geçinmeye çalışır.”
“Mağusa Sosyal Hizmetler Dairesi ilgilenmedi”
“Kaç defa şiddet gördüm cami avlularında yattım Mağusa’da, parkta… Mağusa Sosyal Hizmetlere kaç kez gittim şiddet gördüm diye… Hiçbiri ilgilenmedi. Çocuğu da kaydettirmiyordu, daha yenile 1 hafta önce kaydettirdim. Sosyal Hizmetlere diyorum ‘buna baskı uygulayın’… Yapmadılar. Polise gittim, ‘sosyal hizmetlerin görevi. Biz bir şey yapamayız’ diyor.”
“Çocuğuma el koydu”
“Çok sıkıntı yaşadım, bir ev bulmaları için yardım istedim. Mecburiyetten katlanmak zorunda kalırdım, çünkü sahip çıkan yoktu. Nere gidecektim? Kötü yola mı düşseydim? Hırsızlık mı yapsaydım? Ne yapacaktım? Ne hikmetse de 1.5 aydır çocuğum onlarda ve sosyal hizmetler hiçbir denetim yapmadı. Geçenlerde bayramdan önce isim, adres alındı. ‘Tamam denetleyeceğiz’ diyor ama yapılmıyor.
Velayetini daha vermediler. El koydu. Çocuğumu doğru dürüst göremiyorum.”
“Çocuk kucağımdayken saldırdı, çocuğun kafası vurdu”
“Sabah işe giderdim gece 7 olurdu bakıcıdan çocuğu alalım. 19 Ağustos’ta da iş yerinden çıktım gittim eve yine saldırdı üzerime. ‘Ne bu rahatlık o…, başka biri mi var’ diye sövdü. ‘Yapma’ dedik sonra ben şiddeti artırdı. Ben de karşılık verince üstüme saldırdı. Anahtarı soktu vücuduma, saçlarımı çekti ve döndü polise gitti ben şiddet uyguladım diye şikayetçi oldu. Bu süreçte polislere de güvenim kalmadı. Kaç kez yüzüme su fırlattı… Odaya giderim sırf olay büyümesin diye zorla gelir vurur kapıyı girer içeriye te siniri soğuyana kadar. Kaç defa çocuk kucağımda iken üstüme saldı. Bir defasında çocuğun kafası televizyona vurdu. Kendini tamamıyla kaybediyor.”
“Hayatımı mahvettiler”
“Daha önceki kavgamızda ev kiraladım, eve çıktım. İlk eşine de şiddet uygularmış ve sosyal hizmetler çocukların velayetini bakamadığı için annesine vermiş. E şimdi o çocuklara bakamayan adam benim çocuğuma nasıl bakacak? 1.5 aydır ben çocuğumu istiyorum ve alamıyorum. Mağusa Sosyal Hizmetler hiç ilgilenmedi. 2 yıl önce Lefkoşa Sosyal Hizmetlere de geldim. Kadın Sığınma Evi’ne yerleştirdiler beni. Yüzümde morluklar vardı geldiğimde… Çocuğunu almadan niye kaçıyorsun diyorlar. Nasıl alacağım o sırada, şiddetten kendimi evden zorla atıyordum. Onlar alacağız dedi ama onlar da almadı.
4 yıldır ben bu olayları yaşıyorum. Mağusa Sosyal Hizmetler ama beni çok zorladı, işleri zorlaştırdı, hiç yardımcı olmadı. Benim hayatımı mahvettiler, ben çocuğumu istiyorum onların yaptıkları kötülükleri de Allah’a havale ediyorum. Şimdi mahkemeden ha bire borçlarla ilgili kağıt geliyor. Çok zor durumdayım. Sosyal Hizmetler de ‘kalacak yerin olmadıktan sonra biz çocuğu sana vermeyiz’ diyor. Ama o adama ilk çocuklarına bakamayan adama verebiliyorlar.”
“Evlilik dışı çocuklar anneye veriliyor”
“Bana şiddet uyguladığından dolayı da 15 gün hapis cezası almıştı. Ama çocuğum halen daha onun yanında… Bütün gün bakıcıdadır çocuğum… Hasta olur ilgilenen, doktora götüren yok. Ben burada hiçbir şey yapamıyorum. Envision Diversity Derneği sağ olsun şimdi bana çok yardımcı oluyor. Oğlumu almak için hukuk mücadelesi vereceğim. Çünkü evlilik dışı olan çocukların velayetinin anneye veriliyor. Oğlumu almak için her şeyi yapacağım. Sosyal Hizmetler Dairesi, eski karısına maaş bağladı diye bana yardımcı olmadı. Ama ben ev ve işimi ayarladıktan sonra oğluma kavuşacağım”