Fehime ALASYA
Kamil Sayan, tatlıcılık sektöründe, 50 yılı aşkındır üretime devam eden, Kıbrıs’ın damak tadında yer alan pek çok tatlıyı geçmişten günümüze dek Aksoy Pastanesi ile taşımış. Piyasadaki zorluklara rağmen kalitesinden ödün vermeden günümüze dek gelen Aksoy Pastanesi, bu zorluklara değiniyor.
“Kimi gün kapımızı çalan olmaz, kimi gün birkaç dondurma satıp günü kapatıyoruz” diyen Kamil Sayan, 1974 yılından evvel, Baf’a kadar dondurma gönderdiklerini anlatarak, bu yoğunluğun ve satışların hazır dondurmalarla durduğunu belirtiyor.
Sayan, “İlk gelen dondurma Panda dondurmasıydı, o dönemden sonra dondurma satışlarımız, durdu diyebilirim. Hazır dondurmalar yokken Baf’a kadar dondurma yolluyorduk, köyden insanlar gelip kutularla dondurma alıyordu, şimdi kalmadı…” diyor.
Sipariş üzerine yoğun üretim yaptığını anlatan Sayan, pilavuna, içi dolu, kayık pasta, şamali, burma, tahınlı, baklava gibi pek çok çeşitle halen daha sofralara giriyor.
“EVVELDEN ÇEK YOKTU, AL GÜLÜM VER GÜLÜMDÜ…”
“Bu kadar zamandır işimi çok severek yaptım, hiç pişman olmadım ama artık bazı şeylerden dolayı bıkkınlık içindeyim. İnsanlar da değişti, piyasa da değişti. Evvelden ürünümüzü verirdik, paramızı alırdık. Şimdi 50 tane kayık pasta yapıp veriyoruz, elimize 3 aylık çek tutuşturuyorlar. Maalesef tadı tuzu yok, kalmadı. Piyasada sıcak para dönmüyor. Evvelden çek yoktu, al gülüm ver gülümdü…”
DAMAK TADIMIZ HALA AYNI…
Geçmiş yıllardan bu yana Kıbrıslının damak tadının değişmediğini ifade eden Sayan, “Halen daha evlerde şamali pişer, pastanelerde satılır, halen daha kayık pasta severler çok fazla, halen daha içi dolu birçok market reyonunda yer alıyor… Her şey yenilenip değişse de damak tadımız değişmez fakat eski talep de kalmadı.”
EN BÜYÜK MÜŞTERİSİ MARKETLER…
En büyük müşterilerinin marketler olduğuna değinen Sayan, “Gün olur kapımızdan giren olmaz, gün olur az bir satış yaparız, yıllardır bu şekilde idare ediyoruz. Şimdi herkes ödemelerini 2-3 aylık çeklerle yapıyor. Biz de mecbur oluyoruz tüccara bu çeklerle ödeme yapıyoruz, herkes burun kıvırıyor, haklılar… O yüzden eskiden bu işin tadı vardı, bizim lezzetimizin tadı aynı ama piyasanın tadı kaçtı.” diyor.
“NE ESKİSİ GİBİ DÜĞÜN BASTİŞİ YAPIYORUZ, NE DE DÜĞÜN PASTASI…”
Düğün sezonlarında da geçmişte olduğu gibi yoğunluk yaşanmadığını anlatan Sayan, insanların ekonomilerinin zayıfladığını anlatıp, özel üretimin kalmadığından yakınıyor;
“Damak tadını iyi bilen farkı anlasa da geçim derdinde olan insanlar bütçelerinde kısıtlama yapıp her şeyin hazırına gidiyor. Ne eskisi gibi düğün bastişi yapıyoruz, ne de düğün pastası… İnsanlar her şeyin hazır ve ucuz olanına gidiyor”