Birleşik Kıbrıs Partisi’nde (BKP) “demokratikleşmeyi geliştirme” adına Genel Sekreterlik kaldırıldı yerine Genel Başkanlık getirildi.
Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) lokalinde yer alan BKP Üçüncü Olağan Genel Kurul toplantısında, tüzükte yapılan değişikliğin ardından İzzet İzcan partinin ilk Genel Başkanı oldu.
Parti kurucularından Özker Özgür’ün Federal Kıbrıs yönünde ifadelerinin yer aldığı pankartlarla donanmış salonda yer alan toplantının açılış bölümüne, Slovakya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Oksana Tomova, Türkiye Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Urfa Milletvekili İbrahim Binici, Güney Kıbrıs’tan Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) Merkez Komite Polit Büro Üyesi Yannakis Kolokasidis de katıldı.
İZCAN
BKP Genel Sekreteri İzzet İzcan toplantının açılışında yaptığı konuşmada, BKP’nin “Kararlılıkla ve cesaretle Kıbrıs ve Kıbrıs halkının çıkarlarını öne çıkarıp savunan güç” olduğunu söyledi.
İzcan, “Kıbrıs sorununa ilişkin tezleriyle BKP yeniden yakınlaşma hareketlerine hız vererek Kıbrıs’ı bugünkü statükodan kurtaracak ve ülkemizi iki toplumlu, iki bölgeli federasyon çerçevesinde yeniden birleştirecek hareketlerin başını çekti” dedi.
Kıbrıs’ın halen tutsak olduğunu savunan İzcan, “Tek çare ülkeyi özgürleştirip bütünleştirmek. Başka yolu yok” dedi.
İzcan, “İki toplumlu, iki bölgeli federal çözüm modelini ideal bir çözüm olduğu için değil, bu koşullarda mümkün olan en iyi çözüm olduğu için benimsiyoruz. Kıbrıs’ın iki bölgeli, iki toplumlu federal bir çatı altında ve BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarında da belirtildiği gibi siyasi eşitlik temelinde yeniden bütünleşmesi için sürdürülen görüşme sürecini destekliyoruz. Bizim hedefimiz Kıbrıs halkına tekrar acı yaşatmayacak, işleyebilir, onurlu bir antlaşma ile birlikte yaşamak olmalıdır. Kıbrıslı Türkler, Kıbrıslı Rumlar ve diğer azınlıklar birbirimizin haklarına saygılı, özgür, bağımsız, birleşik bir ülkede kardeşçe yaşayabiliriz” dedi.
Türkiye ve Yunanistan’ın kardeş iki halk olarak görülmesi gerektiğini ifade eden İzcan, “Ancak onların da bilmesi gereken, Kıbrıs’ın ayrı bağımsız bir devlet olarak tüm Kıbrıslıların ortak vatanı olduğudur” dedi.
Kıbrıs’ın Kuzeyinin Türkiye’nin bir alt yönetimi olduğunu iddia eden İzcan, “Yaratılan statüko Kıbrıslı Türkleri üretimden koparmış, Türkiye’ye bağımlı hale getirmiştir” dedi.Mecliste bulunan tüm siyasi partilerin AK Partinin talimatlarına boyun eğdiğini iddia eden İzcan, “Tüm bu düzen partileri AK Parti’nin çizdiği sınırlar içerisinde hükümetçilik oynamaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.
AKEL TEMSİLCİSİ
AKEL Merkez Komite Polit Büro Üyesi Yannakis Kolokasidis, BKP’nin Kıbrıs’ın ve tüm Kıbrıs Halklarının hakları için gerçek bir Kıbrıslı ses olarak mücadele eden bir parti olarak kabullenildiğini söyledi.
“Ancak doğru bir çözüm kalıcı barış ve halkımızın refahı için temel olabilir” diyen Kolokasidis, Türkiye’yi adada taksimi kalıcılaştırmaya çalışmakla suçladı.
Kolokasidis “Emperyalist çevreler ve Türkiye liderliği, (Güney Kıbrıs’taki ekonomik) krizden yararlanarak mevcut taksimin devamına yol açacak, kabul edilmez ve Kıbrıs aleyhine bir çözümü bize dayatabileceklerini zannediyor” dedi.
Federal çözüme destek belirten Kolokasidis, “Birleşmiş Milletler kararları temelinde siyasi eşitlikli iki bölgeli iki toplumlu bir federasyon için çalışmak tüm Kıbrıslıların görevidir” dedi.
BİNİCİ
BDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici, BDP olarak Kıbrıslı Türklere de her alanda destek vermeye hazır olduklarını belirterek BKP’yi “dost ve kardeş siyasi parti” olarak niteledi.
Kıbrıs’ın kendine has kültürünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu savunan Binici, “(Türkiye) Kıbrıs’ın kuzeyini Türkleştirme ve Suni Müslümanlaştırma gayretlerini ısrarla sürdürmektedir” ifadelerini kullandı.
TC Lefkoşa Büyükelçiliğinin “Kıbrıs Türkü’nün yönetimine müdahale ettiğini” iddia eden Binici ayrıca Sivil Savunma Teşkilatını “şoven ve ırkçı yayınlar yapmakla” suçladı.
Türkiye’de de çözüm sürecine değinen Binici, barış sürecini sabote etmek isteyen kesimlerin bulunduğunu savundu.
PKK’nın terör örgütü olmadığını da savunan Binici, “(PKK) demokratik siyaset yollarını aralamak isteyen bir siyasi yapılandırmadır” dedi
TKP
Türkiye Komünist Partisi Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Murat Akad ise konuşmasında, Türk halkının Türkiye’deki Gezi Parkı protestolarıyla “faşizme hayır” dediğini söyledi.
Türkiye Başbakanı ve AK Parti Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı “ABD’nin işbirlikçisi ve başka ülkelerin içişlerine karışmakla” suçlayan; Türkiye Hükümetinin politikalarında başarısız olmaya başladığını savunan Akad, “Bunun Kıbrıs üzerinde de olumlu anlamda yansımaları olacaktır. AK Parti’nin düşmesiyle ada üzerindeki emperyalist politikalar büyük oranda azalacaktır ve özgür Kıbrıs yolu açılacaktır” şeklinde konuştu.
SLOVAK BÜYÜKELÇİ
Slovakya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Oksana Tomova da, 24 yıl önce düzenlemeye başladıkları Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum siyasi partileri bir araya getiren toplantılar sayesinde, iki toplum arasında güvenin arttığını gördüklerini söyledi.
Tomova, Slovakya’nın iki toplum arasında ilişkilerin gelişmesine hizmet düşüncesiyle toplantıları düzenlemeyi sürdürmeye kararlı olduğunu vurguladı.
BARAKA KÜLTÜR MERKEZİ
BKP Toplumsal Varoluş Güçleri ismi altında 28 Temmuz Erken Seçimlere katılacak olan Baraka Kültür Merkezi’nden Hasan Yıkıcı da, mecliste milletvekili olan siyasi partileri, Türkiye hükümetlerine boyun eğmekle suçladı.
“Yıkıcı, yozlaşan siyasi rejime karşı yeni, genç, devrimci bir atılım gerçekleştirmek amacıyla seçimlere katılma kararı aldıklarını” söyledi.
DEVRİMCİ KOMÜNİST BİRLİĞİ
BKP Toplumsal Varoluş Güçleri ismi altında seçimlere katılacak olan Devrimci Komünist Birliği’nden Yusuf Alkım da, erken seçimde birlik içerisinde hareket edilmesi gerektiğini, ayrı ayrı hareket edilmesi durumunda mevcut rejime karşı şansları olmayacağını belirtti.
Alkım, seçimi boykot etmenin çözüm olmayacağını, boykotun halkın pasifizeleştirilmesini getireceğini kaydetti.
Yakın zamanda NATO planları ile karşı karşıya kalınacağını iddia eden Alkım, birlikte mücadelenin önemli olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından Kıbrıs Sosyalist Partisi, ÖDP, Kıbrıs Türk Devlet Çalışanları Sendikası ile Kıbrıs Türk Tabipler Birliği’nin mesajları okundu.
KARAR TASARILARI ONAYLANDI
Toplantıda ayrıca, Kıbrıs Sorununa tüm toplumların haklarını koruyacak federal bir çözüm bulunması yönündeki talepleri içeren karar, Türkiye’de yaşanan gelişmelerle ilgili karar ve ekonomik kriz ile orta doğuda yaşanan gelişmelerle ilgili karar tasarıları da onaylandı.
Genel Kurul’da geçen yeni tüzüğe göre, Genel Başkan yanında 20 meclis üyesi de seçildi.
Parti Meclisi üyeleri; “Derviş Okan Ünlüyol, Abdullah Korkmazhan, Emin Taşker, İncilay Eren, Salih Sonüstün, Salih Efendi, Hediye Yiğiter, Bahire Korel, Arif Okçu, Ufuk Bulli, Tuncer Minare, Tahir Hoca, Kaşif Fevzioğlu, Ali Polili, Ali Fegan, Hüseyin Kamalı, Hüseyin Yılmaz Yaşarcan, Kemal Gülercan, Mehmet Kızıldere, Hüseyin Osmanoğlu”; Yüksek Onur Kurulu üyeleri ise “Aziz Kutlay, Fatma Alçıcıoğlu, İsmail Şanyol, Uğur Sadi Sönmez ve Şefik Par” şeklinde oluşturuldu.