Bladanisyo ‘Balalan’da” Veci’nin Yeri

Bladanisyo ‘Balalan’da” Veci’nin Yeri

 

Zekai ATLAN


Mevsimi… Tam zamanı... İlk bahar ve Ada’nın tümü yeşil bir örtü. Padem ağaçlarının çiçek açması ilk baharın ilk mesajları. Ve göstergesi. Tabii bunun da arkası vardır. Daha çok mevsimsel giyecekler. Gömlek veya gömlek üzerine ince bir kazak. Ve geleneksel mangalların tüttüğü doğa yaşamı. Bu yaşamı veya keyfi doğa ortamı dışında ama doğal ortamı yaşayan köy mekânlarında da yaşayabilirsiniz.  Bladanisyo yani Balalan köyü. Bugün Toprak Ana Günü etkinliğinin yapıldığı bir Kıbrıs köyü. Dokusu ile, yaşamı ile, kültür ve tarih mirası ile ve de en önemlisi geleneksel tatları ile yaşayan bir köy. Nüfusu 50-60 kişi kadar. Sürekli göç verdi. Gençler yok. Genelde yaşlı kesim yaşıyor. Kıbrıs tarihine damgasını vuran unutulan ünlü İnsan Hakları Yargıçı Kıbrıslı Zeka Beyin köyü. Bladanisyo köyüne yani Balalan köyüne rumlar “horgon du Zeka Bey” diyorlardı. Galatya (Mehmetçik) Belediye Başkanı Cemil Sarıcizmeli. Çok ama çok anlamlı “Zeka Bey Tohum Merkezi” bir projeye imza koyarken ikinci bir imza daha koydu. Bu merkeze Zeka Bey adını verdi ve Zeka Beyi unutulmaktan kurtardı. Takdir etmek gerekiyor. Bugün bu köyde Zeka Bey’in evi ve arabası halen duruyor. Belki de buraya güzel bir müze hatta İnsan Hakları içerikli bir müze yapılabilir. Ve bu köyümüz çekim merkezi de olabilir. Ancak Bladanişyo köyü gerçek anlamda bir agro turizm köyü olabilecek bir yapıya sahiptir. Böyle güneyde vay be dediğiniz köylere taş çıkartacak kadar. Neyse burada fazla yazmayacağım. Çünkü böyle bir konuyu anlayacak kapasitede ne yönetici ne de siyasetçi vardır. Fazla kafa yormaya gerek de yok. Bladanisyo (Balalan) köyünde fazla birşey de bulamazsınız. Ancak ileride farklı bir köy olacağına inanıyorum. Cemil Sarıçizmeli’nin döneminde diyebilirim. Toprak Ana Günü Bladansiyo ile ilgili bir toplantı sonrası öğle yemeği. Veci’in yerinde.

VECİ’NİN YERİ

Bladansiyo yani Balalan köyünde iki tane restorant vardır. Genelde hafta sonları avcıların veya bilenlerin rezervasyon yaptırarak uğradıkları mekanlar. Veci bey sabah saat dokuza kadar kahveyi işletir. Rezervasyonu var ise de hazırlığını yapıp misafirlerini ağırlar. Müşteri olmadığı için kapalı. Umarım yakın bir gelecekte sürekli açık olur. Mekân köyün girişinde. Girne’den Karpaz’a giderken çok kolay. Köye girdikten sonra hemen köyün girişinde. Yüksek bir alan. Yüksek derken yolun üzerinde. Küçük fırın hemen göze batar. Yanında da mangal. Çok doğal bir köy bahçesi. Peyzajı falan yok. İç mekan da normal oda.  Veci bey doğal hali ile sizi karşılar.

LEZZETLER

Böyle mönü falan aramayın. Veci bey size siparişinizi hazırlar ve servis eder. Kendi doğal ortamı içerisinde. Bizim mönü. Arnavut dayı bıçağı ile özenerek inginarları ayıkladı. Üzerine de ekşi sıktı. Bir taraftan sohbet, diğer taraftan meze hazırlama. İnginarlar tabağı dizildikten sonra sıra kuzu ciğerinde ve kuzu et şişlerde. Bir güzel ciğerleri şişlere dizdikten sonra et şişleri hazırladı. Yanan mangala kondu ve yavaş yavaş pişmeye başladı. Veci bey de köy yoğurdunu, gaynanmış fasulye zeytiyağlı, karışık salata, humus, golyandrolu ve sarmısaklı çakızdesleri de servis etti. Tabii taze soğan da ayrıca. Masaya oturmadan pişen ciğerler şişlerde elden ele dolaştı. Ve ciğerleri parmaklarımız ile şişten çekerek aldık ve yedik. Belediye başkanı Cemil Sarıçizmeli, İdare Amiri Osman Mamul, Tohum Merkezi Sorumlusu Ertan Kılıçel, danışman Halil Hepşen ve Ali Çelebi hocamız derin sohbet ve lezzetlerle yemeğe başladık. Tabii yanında da viski. Havanın nazı çekilir bir tatlılıkta. Gaynanmış fasulya, çakızdes, taze soğan ve ekşili enginar hepsine değdi. Çiğer ve kuzu şiş de lezzete lezzet kattı. Eğer yolunuz Bladanisyo yani Balalan köyüne düşmezse bile ki düşmeyecek. Telefon açarak rezervasyon yaptırın ve bu köy atmosferinde bu köy tatlarını kendi gelenekleri içerisinde yaşayın. Rezervasyon yaptırın. Fırın kebabı veya ızgara çeşitleri servisi de yapılmaktadır. Bu Kıbrıs konukseverliğini yaşayın.  

TEL: 0533 864 50 70
ADRES : BLADANİSYO (BALALAN) KÖYÜ-MEHMETÇİK

Dergiler Haberleri